«Σπίτι Μου»: Ξεκινά το νέο πρόγραμμα για φθηνά στεγαστικά

Ανοίγει η πλατφόρμα μετά τις 15 Αυγούστου

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις στο βελτιωμένο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους 25 έως 39 ετών.

Το νέο πρόγραμμα ενισχύεται με 375 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους με μεγαλύτερη περίμετρο ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και του αριθμού των κατοικιών βάσει παλαιότητας.

Μετά τη νέα ενίσχυση των 375 εκατ. ευρώ, ο συνολικός προϋπολογισμός πρώτης και δεύτερης φάσης ανέρχεται πλέον σε 750 εκατ. ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα (επιδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό σημαίνει ότι το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού διαμορφώνεται στο 1/4 του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο, ενώ αν ο δανειολήπτης είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος το δάνειο είναι πλήρως άτοκο. Το ύψος του επιδοτούμενου δανείου φτάνει έως και τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, ενώ η κάλυψη του δανείου ανέρχεται στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. 

Οι αλλαγές

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι τρεις αλλαγές που επήλθαν στο νέο πρόγραμμα αφορούν τα εξής:

1 Εισόδημα. Ειδικότερα, ορίστηκε ότι το κατώτατο εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ για την ένταξη στο πρόγραμμα θα συνυπολογίζει και τυχόν τεκμαρτά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, αν το νοικοκυριό δηλώνει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ το οποίο μαζί με τα τεκμήρια ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, θα μπορεί να ενταχθεί στη δεύτερη φάση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι είχε αποκλειστεί στην πρώτη. Αντιστοίχως διαμορφώνονται και τα ανώτατα εισοδηματικά όρια (πραγματικά και τεκμαρτά):

Για τους νέους άγαμους, έως 16.000 ευρώ.
Για ζευγάρια, έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο (π.χ. για τετραμελή οικογένεια τα 30.000 ευρώ).
Μονογονεϊκές οικογένειες, έως 27.000 ευρώ με αντίστοιχη προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

2 Παλαιότητα. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την παλαιότητα του ακινήτου. Σύμφωνα με το πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος, το ακίνητο θα έπρεπε να έχει οικοδομηθεί τουλάχιστον πριν από 15 έτη. Με την τροποποίηση ορίζεται πως η δεκαπενταετία υπολογίζεται από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας και όχι από τον χρόνο αποπεράτωσης της κατασκευής.

3 Μέγεθος. Η τρίτη τροποποίηση σχετίζεται με το μέγεθος του ακινήτου, καθώς διευκρινίστηκε ότι στο ανώτατο όριο των 150 τ.μ. δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα.

4 Χρήση. Πλέον, μετά τις τρεις σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας καθορίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα υποστηρίζει τη δανειοδότηση μόνο για ακίνητα που:

Θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία.
Εχουν αξία έως 200.000 ευρώ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συμβόλαιο αγοράς.
Εχουν μέγεθος έως 150 τ.μ. πλην οριζόμενων βοηθητικών χώρων.
Η οικοδομική άδειά τους εκδόθηκε πριν από τουλάχιστον 15 έτη και βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής. Παραμένει φυσικά η προϋπόθεση ότι οι αιτούντες δεν διαθέτουν άλλο σπίτι ή τυχόν ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους δεν καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, κατάλληλα για κατοικία θεωρούνται ακίνητα άνω των 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης