Ειδήσεις από την Δυτική Αχαΐα

Ανακοινώσεις του Δήμου

Ημερίδα καταγραφής και ανάδειξης προβλημάτων της Δυτικής Αχαϊας αλλά και προτάσεων για την αντιμετώπισή τους

Μια σειρά από πραγματικά προβλήματα, προκλήσεις αλλά και πιθανές απαντήσεις αναδύθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που οργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας με αντικείμενο τον αγροτουρισμό, σήμερα (12-9) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1 ου Δημοτικού Σχολείου στην Κάτω Αχαΐα.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπό υπογραφή υδρογεωλογική μελέτη κόστους 8,5 εκατ. ευρώ που θα καταγράψει επιστημονικά τις διαθέσιμες ποσότητες νερών από τον Πηνειό που μπορούν να αρδεύσουν τη Δυτική Αχαΐα, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική επίλυση του θέματος.

Το θέμα της ημερίδας αφορούσε κυρίως τον πρωτογενή τομέα και τις δυνατότητές του οι βασικοί εισηγητές ήταν τρεις. Ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς που έθεσε ένα σύνολο εκκρεμών σχετικών ζητημάτων προς επίλυση. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρας που παρουσίασε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 καθώς και τα λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του πρωτογενούς τομέα. Η τρίτη εισήγηση ήταν του Νίκου Μυλωνά, υποψήφιου διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που μίλησε με θέμα «Γεωργία ακριβείας και σύγχρονες εφαρμογές».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς ο τ. Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Πουλίδας και ο επί κεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Δυμαίων» Φίλιππας Λιάκος. Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεμπίλης.

Η εισήγηση του Δημάρχου στην ημερίδα είχε ως εξής:

«Το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι σημαντικό για την περιοχή μας. Μιλάμε για δύο δυνατά παραγωγικά μας σημεία , την γεωργία και τον τουρισμό. Δύο ισχυρά σημεία της τοπικής μας οικονομίας με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές. Όμως

παράλληλα με την ξεχωριστή τους ανάπτυξη νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να τροφοδοτεί και να ενισχύει η μία δραστηριότητα την άλλη σε μία αειφόρο πορεία, σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ενίσχυση της συνέργειας των συντελεστών της γεωργικής παραγωγής και του τουρισμού έχει σαφώς πολλούς κοινούς στόχους και σημαντικά αμοιβαία οφέλη. Η τροφοδοσία των τουριστικών επιχειρήσεων με προϊόντα της περιοχής μας θα αυξήσει την κατανάλωση αφενός και αφετέρου θα βελτιώσει την ποιότητα και την παραγωγή νέων προϊόντων.

Παράλληλα με αυτά η ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι κλάδος που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή μας σχεδόν στο μηδέν αλλά μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τον κλασικό κλάδο του τουρισμού και των έμπειρων τουριστικών επιχειρήσεων. Ένας ανοιχτός δρόμος που θα παράξει οικονομικό αποτέλεσμα στην περιοχή και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα της γνώσης του σημερινού γίγνεσθαι της ελληνικής υπαίθρου.

Όμως επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια γενική προσέγγιση στα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής μας που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Δήμου μας. Θα ήθελα να αναφερθώ στα θέματα που είναι αρμοδιότητες του Δήμου και επηρεάζουν την εικόνα και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Τις υποδομές οι οποίες ανήκουν στην δικαιοδοσία μας.

Νομίζω ότι για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη τόσο στον τουρισμό όσο και στην γεωργία θα πρέπει να έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς τα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας . Αναφέρομαι στα ζητήματα της ύδρευσης, της καθαριότητας, της αγροτικής οδοποιίας και της άρδευσης. Το ζήτημα του νερού είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε το κάνει δυσκολότερο.

 Ύδρευση

Στο θέμα της ύδρευσης έχουμε σοβαρότατα προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το νερό και λιγότερο με την φυσική του επάρκεια. Για χρόνια οι δημοτικές αρχές εκπαίδευσαν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν το νερό χωρίς φειδώ και σεβασμό και να μην πληρώνουν. Αυτό οδήγησε σε ένα χάος στην διαχείριση , τη χρήση, την επάρκεια και την ΔΕΥΑΔ σε τεράστια χρέη, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα με αυτά η Δημοτική ενότητα Λαρισσού έχει σοβαρά προβλήματα επάρκειας, δεδομένου ότι τα υπόγεια υδάτινα αποθέματά της είναι φτωχά. Η προσπάθειες για ύδρευση από το φράγμα του Πηνειού δεν ευοδώθηκαν. Η λύση του προβλήματος είναι η ύδρευση της από το Φράγμα του Πείρου Παραπείρου.

Σήμερα η λύση αυτή δεν περιλαμβάνεται στις επεκτάσεις των δικτύων του φράγματος Πείρου Παράπειρου, όμως επεξεργαζόμαστε το αίτημα για υποβολή του στο Υπουργείο Υποδομών, αίτημα στο οποίο θα ζητήσουμε τη στήριξή σας. Με την 2η φάση της επέκτασης του φράγματος Πείρου- Παραπείρου σε δυόμιση περίπου χρόνια όλος ο υπόλοιπος Δήμος θα υδρεύεται από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, επιλύονται σε μέγιστο βαθμό τα προβλήματα της ύδρευσης- άρδευσης του κάμπου της Δυτικής Αχαιας.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν στη γεωργία μας από την επέκταση του φράγματος του Πηνειού στην περιοχή μας. Ένα γεγονός που καθυστερεί από το 1978. Εκείνη την περίοδο τα έργα επέκτασης της διώρυγας σταμάτησαν λόγω έλλειψης πόρων. Μέχρι σήμερα το έργο καρκινοβατεί μεταξύ Άννα και Καϊάφα. Μια η γραφειοκρατία, μια οι αντιδράσεις των Ηλείων, μια η έλλειψη πόρων, μια οι μελέτες, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Το νερό χύνεται στη θάλασσα, και οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας βλέπουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα κόστη των γεωτρήσεων να τους τσακίζουν οικονομικά. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης είναι αρκετά και έπρεπε να έχουν ήδη γίνει βήματα στη συντήρηση του φράγματος και των δικτύων και την επέκτασή τους στην Δυτική Αχαΐα. Ως Δημοτική Αρχή παίρνουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την επέκταση του φράγματος στη Δυτική Αχαΐα το συντομότερο δυνατό.

Καθαριότητα

Το πρόβλημα της καθαριότητας στην περιοχή μας είναι μεγάλο και σημαντικό. Οι δυνατότητες και οι δυνάμεις του Δήμου είναι συγκεκριμένες και οι βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν είναι οριακές. Απαιτείται άμεσα βελτίωση και αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης στην πηγή και η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Για τα δυο αυτά θέματα η δημοτική αρχή ήδη δημοπρατεί την αποκομιδή των βιοαποβλήτων μέσω προγράμματος ύψους 400 χιλιάδων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Π.Δ.Ε. και περιλαμβάνει προμήθεια απορριμματοφόρων, κομποστοποιητών και καφέ κάδων. Πιστεύουμε ότι μετά το Πάσχα θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη δραστηριότητα.

Για τον Σ.Μ.Α έχουμε υποβάλλει πρόταση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα Τρίτσης και αναμένουμε την χρηματοδότησή του.

Οδοποιία

Ταυτόχρονα έχουμε ένα τεράστιο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας με σοβαρότατα προβλήματα. Οι περσινές πλημμύρες αποτέλεσαν την ταφόπλακα στο θέμα. Λάβαμε δυο επιχορηγήσεις από το ΥΠΕΣ 300.000 και 350.000 ευρώ, οι οποίες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Οι μελέτες μας για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ανέρχονται περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτή η διαφορά. Δεν μπορούν οι αγρότες να πάνε στα κτήματά τους με ότι συνεπάγεται για τον δήμο και την κυβέρνηση. 

Έχουμε δυο χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Τρίτσης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες δεν καλύπτουν τα προβλήματα των κατεστραμμένων δρόμων.

Ο Δήμος προχωρεί σε ανανέωση του μηχανολογικού του εξοπλισμού, ήδη προμηθευτήκαμε καινούργιο grader και τρακτέρ για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Ζητάμε μια γενναία χρηματοδότηση και παράλληλα την

διατήρηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση».

 

 

Σε τριπλό αγιασμό στα Λουσικά για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς

Σε τριπλό αγιασμό στα Λουσικά παραβρέθηκαν σήμερα (Δευτέρα 12/9) ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Προηγήθηκε ο αγιασμός στο Νηπιαγωγείο, ακολούθησε ο αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο και οι αγιασμοί ολοκληρώθηκαν στο Γυμνάσιο - Λύκειο.

Και στις τρεις περιπτώσεις του αγιασμούς τέλεσε ο πατέρας Κωνσταντίνος Στελάτος ενώ σε όλες τις σχολικές μονάδες ο Δήμαρχος απηύθυνε θερμές τις ευχές του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για μια καλή και γόνιμη σχολική χρονιά.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ