Η ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Θέμα: Πρωτολογία και δευτερολογία της Βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου ως εισηγήτρια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Πρωτολογία:

Θα ήθελα να ξεκινήσω από ένα θέμα το οποίο έθεσα και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως το έθεσαν και άλλοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης. Απευθύνομαι σε εσάς, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε μία διαδικασία κύρωσης σύμβασης με την οποία αλλάζουμε ουσιωδώς, όπως παραδέχεται και η αιτιολογική έκθεση, 20 άρθρα του αρχαιολογικού νόμου. Δεν το παραδέχεται αυτό η αιτιολογική έκθεση αλλά τα έχουμε μετρήσει εμείς. Έχουμε το δικαίωμα ως κοινοβούλιο να περνάμε με κύρωση κάτι που θα ήθελε τουλάχιστον τροπολογία; Εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει κύρωση. Εγώ θα έλεγα ότι θα ήθελε κανονική νομοθέτηση. Παρανομούμε γιατί όπως αναγνωρίζει και η αιτιολογική έκθεση αλλάζει άρθρα του αρχαιολογικού νόμου. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, έχουν γίνει διάφορες καταγγελίες τις οποίες έβγαλε χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον κ. Στερν και για το αν ήταν γνωστός στο παρελθόν για διακίνηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Τα ήξερε αυτά το Υπουργείο; Πώς τα έμαθε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων; Μήπως έχει διερευνηθεί η υπόθεση και έχει διαψευσθεί; Θέλουμε έγγραφα, κύριε Πρόεδρε. Εδώ η Βουλή παρανομεί και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε.

Για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την Πρόεδρό του θα πω μία κουβέντα μόνο. Εγώ δεν γνωρίζω την πρόεδρο από κανένα σύνθημα. Τη γνωρίζω από το Υποβρύχιο Μουσείο της Αλοννήσου. Αν η κ. Πιπιλή δεν τη γνωρίζει από αυτό και τη γνωρίζει από άλλα, έμαθα και πράγματα σήμερα. Εγώ τη γνωρίζω ως αρχαιολόγο. Κι έχω μάθει και με τη βουλευτική μου ιδιότητα να σέβομαι τους επιστήμονες και τη δουλειά τους σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν. Πραγματικά σε όποιο κόμμα και να ανήκουν. Κι όχι να έρχομαι εδώ και να μέμφομαι τους επιστήμονες με αυτό τον τρόπο.

Άλλη είναι η δική μας αντιπαράθεση, κ. Πιπιλή. Οι επιστήμονες βάζουν την υπογραφή τους και ας βγουν άλλοι επιστήμονες…

Θα αρχίσω από μια λέξη. Είπε η κυρία Πιπιλή «τον θησαυρό του ο κ. Στερν». Με άλλον τρόπο το είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Τώρα το διάνθισε. Από εκεί ξεκινάει η θεμελιώδης διαφορά μας. «Τον θησαυρό του»; Που τον είχε κλεισμένο και δεν τον ξέραμε. «Τον θησαυρό του» είναι θησαυρός του ελληνικού λαού, κυρία Πιπιλή. Γιατί με όλους τους νόμους, με όλες τις διεθνείς συμβάσεις είναι θησαυρός του ελληνικού λαού.

Είναι μεγιστάνας της 5ης Λεωφόρου. Και δίπλα του, αντί για τον δόλιο τον Σκουρολιάκο που έχει δίπλα του το μίνι μάρκετ, ο Στερν έχει το ΜΕΤ. Τι να κάνουμε τώρα; Σας είπα και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι δεν μπορώ να ακούω την αστική ζωή της Ελλάδας να μιλάει με τέτοιο τρόπο.

Ο θησαυρός που είχε ο κ. Στερν έχει εξαχθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια. Ήταν μέσα σε πολλά κιβώτια εκατόν εξήντα μια αρχαιότητες στο υπόγειό του. Ήθελε να το εκθέσει στο ΜΕΤ. Να το δωρίσει για να διαφημίσει τον ελληνικό πολιτισμό. Ελάτε μου όμως που δεν μπορούσε ούτε το ΜΕΤ να το δεχτεί, γιατί υπάρχουν κάτι εισαγγελικές αρχές στη Νέα Υόρκη οι οποίες έχουν πιάσει το ΜΕΤ από τον λαιμό. Έχουν κάνει κατασχέσεις και έχουν κάνει ξανά κατασχέσεις.

Αναρωτιέστε γιατί υπάρχει τέτοια πίεση στα μουσεία σήμερα; Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει τέτοια πίεση για προϊόντα λαθρανασκαφής, για όλα αυτά; Γιατί οι επιστήμονες, τους οποίους εμείς εδώ κάποιοι, μεμφόμαστε, έχουν πιέσει τα κράτη που έχουν υποστεί αρχαιοκαπηλία, όπως η Ελλάδα. Έχουν πιέσει πάρα πολύ και οι επιστήμονες φωνάζουν για μια άλλη πολιτική των μουσείων. Ότι τα μουσεία πράγματι –και δεν παίρνω λέξη πίσω- δεν είναι τουριστική ατραξιόν για να διαφημίζονται. Τα μουσεία πρέπει να είναι παραγωγή γνώσης.

Γι' αυτό έχει τεράστια σημασία να αναπτύσσονται τα μουσεία και να μένουν οι αρχαιότητες στον τόπο τους, για να συνδέονται με τον τόπο, γιατί είναι ιστορικοί και αφηγούνται ιστορίες.

Δεν είπα εγώ για εδώλια, κυρία Πιπιλή, εσείς λέγατε συνέχεια τα ειδώλια, εδώλια. Εσείς λέγατε για εδώλια, θέλατε να πείτε κάτι άλλο; Δεν ξέρω. Άρα, λοιπόν, το MET δεν μπορούσε να δεχτεί αυτήν την έκθεση για έναν απλό λόγο, γιατί θα βρισκόταν πάλι, ακόμα μία φορά όπως βρέθηκε και τώρα, το μάθαμε, το είδαμε, κατασχέθηκαν δεκατρείς αρχαιότητες, πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια- στο μάτι του κυκλώνα. Άρα τι έγινε; Έπρεπε να ξεπλυθεί η υπόθεση. Και προσέχω τα λόγια μου πάρα πολύ.

Και πώς θα ξεπλυνόταν η υπόθεση; Μόνο με έναν τρόπο. Αν πήγαινε ο κύριος, ο μοναδικός ιδιοκτήτης, που είναι ο ελληνικός λαός δια του αντιπροσώπου του ή της αντιπροσώπου του, του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή είναι η διαδικασία. Μόνο έτσι θα γλίτωνε το MET και δεν θα γινόταν κατάσχεση και δεν θα διασυρόταν ακόμα μία φορά κι όλα τα γνωστά.

Εκεί ποια διαδικασία ξεκινάει; Βάσει του αρχαιολογικού νόμου, που, κύριε Κακλαμάνη, εμείς τον παραβιάζουμε αυτήν τη στιγμή, εδώ, παρανομούμε. Η διαδικασία ποια ήταν; Να κινηθεί κατευθείαν η νομική διαδικασία. Κι αν βρισκόταν μετά εξωδικαστικός συμβιβασμός, εκατό φορές να βρεθεί εξωδικαστικός συμβιβασμός, διπλωματία, πολιτιστική διπλωματία εκατό φορές. Αλλά, ερχόσαστε εδώ στην Βουλή τολμάτε και μας λέτε «ήταν κρυμμένα δεν τα ήξερε κανείς». Μα, ό,τι είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας ή από λαθραία διακίνηση πώς θα βγει στο φως αν δεν υπάρξει κάποιος να τα νομιμοποιήσει; θα τρελαθούμε; Τι τον περνάμε τον ελληνικό λαό; Η περιουσία του είναι. Και όχι μόνο αυτού του ελληνικού λαού, όλων των γενεών που έπονται. Και ευθύνη μας είναι και στις επόμενες γενεές. Αλλά, τώρα τι λέω; Ψιλά γράμματα λέω.

Για να κινηθεί, λοιπόν, αυτή η διαδικασία η Υπουργός Πολιτισμού έπρεπε να κάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ζητάω, εδώ, κατ' αρχάς να γίνει η αίτηση. Είπε η κυρία Υπουργός στην ομιλία της «το Υπουργείο μπορεί να δώσει την κατοχή ακόμη και σε ιδιώτη». Έχουμε καμία αίτηση από κανέναν ιδιώτη; Κάποιο αίτημα στο Υπουργείο για κατοχή; Κατ' αρχάς ελέγχθηκε αυτή η συλλογή;

Κυρία Μενδώνη, εγώ θέλω -σας το ζήτησα και στην επιτροπή- πιστοποιητικά νομιμότητας και γνησιότητας των εκατόν εξήντα μία αρχαιοτήτων. Πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή.

Έχουμε τεράστια ευθύνη εδώ στη Βουλή ότι δεν είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και ότι είναι προϊόντα γνησιότητας.

Μαθαίνω ότι κυκλοφορεί τώρα στο Υπουργείο Πολιτισμού έγγραφο με το οποίο ερωτώνται οι αρμόδιες υπηρεσίες αν ήταν εν γνώσει τους όλη αυτή η διαδικασία η οποία κράτησε δύο χρόνια, θέλω έγγραφα μέχρι να γίνει αυτή η συμβολαιογραφική πράξη και μετά το συμφωνητικό και με εσάς.

Θέλουμε όλα αυτά τα έγγραφα γιατί, βεβαίως, η Υπουργός Πολιτισμού ή ο Υπουργός Πολιτισμού διαπραγματεύεται με τις υπηρεσίες. Δεν αποφασίζει ο Υπουργός μόνος του. Δεν αποφασίζει, υπάρχει νόμος. Είπατε για έγγραφα από το νομικό συμβούλιο του κράτους, κυρία Πιπιλή. Αν τα έχετε, θα τα καταθέσετε. Εδώ δεν παίζουμε. Εδώ κινδυνεύουμε να βρεθούμε όλοι μας ότι παρανομούμε.

Λοιπόν, γίνεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, μία συμβολαιογραφική πράξη -προσέξτε τώρα- ανάμεσα στον κ. Στερν και ένα ινστιτούτο αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ζητώ από την Υπουργό να κατατεθούν, στα Πρακτικά της Βουλής, το Διοικητικό Συμβούλιο, οι σκοποί και αν έχουν ελεγχθεί τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κάνοντας μία έρευνα στο ίντερνετ το μόνο που βρήκα είναι ότι αυτό το ινστιτούτο, έτσι όπως είναι συγκροτημένο -προσέξτε, ένα μήνα πριν από τη συμβολαιογραφική πράξη, ένα μήνα πριν, στις 21 Ιουνίου- δε μου μοιάζει με ινστιτούτο, με εξωχώρια εταιρεία μου μοιάζει. Δεν μου μοιάζει με ένα ινστιτούτο, δεν έχουμε άλλα στοιχεία. Αυτό, λοιπόν, που βλέπουμε είναι ότι ιδρύεται ένα μήνα πριν, του δίνεται η κατοχή από τον Στερν -προσέξτε- και βάζουμε και όρους. Ο Στερν βάζει όρο ότι θα κάνει έκθεση στο MET, αλλά θα υπογράψει και το ελληνικό κράτος και θα περάσει με νόμο από τη Βουλή. Προσέξτε τώρα, εκβιάζεται το κράτος και η ελληνική Βουλή, θα περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι 10 Σεπτεμβρίου με ΦΕΚ -γι' αυτό βιαζόμαστε, κύριε Πρόεδρε- και θα έχει αναδρομική ισχύ από 21 Ιουλίου.

Από πού και ως πού, εδώ, η δικιά μας ψήφος για πράγματα που δεν γνωρίζουμε, για μία πράξη που έγινε χωρίς να τη γνωρίζουμε και αφορά περιουσία του ελληνικού λαού και κυριαρχικά του δικαιώματα, τα έχουμε χωρίσει εμείς χωρίς να το ξέρουμε και είχε το θράσος η κυρία Υπουργός να μου πει ειρωνικά προχθές «θα μπορούσα να μην την περάσω τη σύμβαση από τη Βουλή, αλλά την έφερα για λόγους διαφάνειας».

Αμ όχι, κυρία Υπουργέ μου. Δεν μπορούσατε να μην την περάσετε τη σύμβαση. Πώς θα δικαιολογούσατε, χωρίς εμάς, μόνη σας με την υπογραφή σας και αλλάζοντας τον αρχαιολογικό νόμο, όπως παραδέχεστε, και γινόμενα όλα αυτά και με αναδρομική ισχύ -σας το ζητάνε να είναι ΦΕΚ- να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ; Και το φέρατε με αυτόν τον τρόπο που είναι βέβαια σύμβαση, ενώ θα έπρεπε να είναι νόμιμη νομοθετική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, επειδή ακούστηκαν διάφορα και επειδή δεν μπορώ να το ακούω. Συμφωνία εισφοράς, συμβολαιογραφική πράξη. Σας παρακαλώ στα Πρακτικά, το έχω υπογραμμίσει κιόλας, όποιος θέλει να τα δει γιατί δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε όλα της Υπουργού.

Για να δείτε πάρα πολλές λεπτομέρειες, πώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της κατοχής ενός λαού παίζονται μπαλάκι ανάμεσα σε δύο, τον Στερν και αυτό το ινστιτούτο-εταιρεία, οι οποίοι διαπραγματεύονται, συναλλάσσονται και δεν υπάρχει πουθενά ότι τα δίνει ο Στερν σε αυτό το ινστιτούτο. Κάνει αυτός αίτηση, κάνει το ινστιτούτο αίτηση στο Υπουργείο να κινηθεί η διαδικασία; Ας τα παραλείψει όλα τα άλλα για κατοχή, τίποτα από όλα αυτά.

Και πάμε στο δεύτερο μεγάλο σημείο. Καταθέτω και το συμφωνητικό έκθεσης. Το πώς θα εκτίθεται στο MET και το πώς θα γίνει αυτός ο περίφημος επαναπατρισμός. Κάτι που πραγματικά με εξοργίζει ως Ελληνίδα πολίτη είναι να θεωρεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι είμαστε κάτι άσχετοι, όχι μόνο εμείς -δεν με νοιάζει, αυτό είναι στην πολιτική αντιπαράθεση- αλλά και ο ελληνικός λαός. Δεν θα πάρουμε είδηση, «που να πάρουν είδηση αυτοί και που τα ξέρουνε», λες και δεν μπορούμε να διαβάσουμε. Λες και δεν καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε και λες και δεν ξέρει ο ελληνικός λαός -το έχει μάθει από τα γεννοφάσκια του- τι είναι δικό του και τι δεν είναι. Ποια είναι η πραγματική του περιουσία.

Όσον αφορά αυτόν τον περίφημο επαναπατρισμό που θα έρθουν εκατόν εξήντα μία αρχαιότητες που δεν τις γνωρίζαμε, με κοίταξε η κυρία Μενδώνη και μου είπε: «Εσείς ξέρετε εάν υπάρχουν άλλες;». Και όπως με κοίταξε και μου έκανε αυτή την ερώτηση με έβαλε σε υποψίες. Μου θύμισε τον κ. Μητσοτάκη όταν κοίταγε τον κ. Τσίπρα και του έλεγε: Ξέρετε εσείς να υπάρχει μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα; Ο ίδιος το ήξερε ότι υπήρχε, αλλά έτσι ρώταγε.

Από πού να ξέρω εγώ, κυρία Μενδώνη; Είμαι Υπουργός; Με ενημέρωσε κάποιος; Εσείς πρέπει να ξέρετε και πρέπει να το πείτε.

Για να μην πολυλογώ, γιατί τα είπαμε και στην Επιτροπή, η έκθεση αυτή θα γίνεται στο ΜΕΤ. Το ΜΕΤ είναι αυτό που επωφελείται από τις εκατόν εξήντα μία αρχαιότητες. Και γιατί επωφελείται το ΜΕΤ; Γιατί στα εικοσιπέντε χρόνια, μετά την πρώτη δεκαετία, θα μας δώσει τώρα τις δεκαπέντε, «για να εκτεθούν στα Κυκλαδικής Τέχνης», το ιδιωτικό, και μετά έχει συνέχεια -θα το δείτε, γι’ αυτόν τον λόγο κατέθεσα το συμφωνητικό για την έκθεση- έχει κάθετο: «ή και σε άλλα μουσεία».  Όμως πάντα θα αποφασίζει το Κυκλαδικής Τέχνης μαζί με το Υπουργείο, αλλά το Κυκλαδικής Τέχνης θα αποφασίζει, υο ιδιωτικό μουσείο.

Κύριε Συρμαλένιε, η Νάξος είναι πολύ παράμερα. Τι να τα κάνει; Εδώ έχουμε ολόκληρο Μητροπολιτικό Μουσείο. Είμαστε σε παγκοσμιοποίηση και γιατί δεν την διαβάζουμε ανάποδα την παγκοσμιοποίηση πόσο σημαντικό είναι αυτές οι αρχαιότητες να είναι στη Νάξο, όπως έγινε με τις άλλες αρχαιότητες που πήγαν πια στη Νεμέα και εκεί γίνεται μία πολύ σημαντική δουλειά.

Όπως σας είπα, θα έρθουν οι πρώτες δεκαπέντε τώρα, για έναν χρόνο και μετά θα ανοίξει πανηγυρικά στο ΜΕΤ η έκθεση. Για δέκα χρόνια δεν θα έρθει τίποτα στην Ελλάδα -έτσι γράφει το συμφωνητικό- και μετά από τα δέκα χρόνια θα έρχονται, συνολικά στα είκοσι πέντε χρόνια, συνολικά σαράντα πέντε αρχαιότητες. Εμείς θα δίνουμε για ανταλλαγή και θα πω με ποιους νόμους όλα αυτά. Σαράντα πέντε όλες και όλες θα έρθουν στο Κυκλαδικής Τέχνης ή και σε άλλα, εάν αποφασίζει το Κυκλαδικής Τέχνης μαζί με το Υπουργείο, βέβαια.

Μετά τα εικοσιπέντε χρόνια και εδώ είναι το ενδιαφέρον ή θα επαναπατριστούν, εάν μπορούμε να τους δώσουμε εμείς ισάξια και ισάριθμα ή -θα δούμε- θα μείνουν εκεί. Διαβάστε την έκθεση αναλυτικά. Τι επαναπατρίζεται και πώς επαναπατρίζεται; Εγώ έχω μία τεράστια απορία.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας δύο πράγματα. Μην χρησιμοποιούμε το επιχείρημα του ΜΕΤ, ότι στο ΜΕΤ πηγαίνει πολύς κόσμος, κάνει, φτιάχνει. Το είπε και η κυρία Πιπιλή, το είπε και η Υπουργός στην Επιτροπή.

Εγώ διακρίνω πως τον Σεπτέμβρη του 2019 η Υπουργός Πολιτισμού –έπονται μετά οι νομοθετικές της παρεμβάσεις- είχε η ίδια διαπραγματευθεί πάρα πολύ καλά με τον κύριο Μάθιου Μπογδάνο για το ειδώλιο του 8ου αιώνα, εάν δεν κάνω λάθος.

Είχε διαπραγματευτεί η ίδια και τον κυνήγησε -είχε ξεκινήσει διαδικασία από το 2018-  βάσει της νομοθεσίας του αρχαιολογικού νόμου, των διεθνών συμβάσεων με τη διαδικασία τη νόμιμη. Τι άλλαξε; Κάτι άλλαξε και αυτό που άλλαξε σε αυτά τα δύο χρόνια είναι όπως το είδαμε τηρουμένων των αναλογιών και με τις υποκλοπές. Κάθε διάταξη που περνάτε δεν είναι στον αέρα, δεν είναι αθώα. Σκοτωνόμασταν εμείς γιατί για μισό αιώνα και η εξαγωγή των αρχαιοτήτων νομίζαμε ότι ήταν για το Μπενάκη. Αμ δε! Για άλλο θέμα ήταν.

Μετά είχαμε την κωδικοποίηση του αρχαιολογικού νόμου, είχαμε στα ελαφρά να πέφτουν οι αρχαιοκάπηλοι και όχι αυτά που λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας έχουμε απαντήσει, σας έχουμε ξαναπαντήσει και θα το καταθέσω.

Λοιπόν, καταθέτω εδώ στη Βουλή όλα όσα έχουν γίνει για τις κατασχέσεις που έχουν γίνει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης και ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τον Μάθιου Μπογδάνο και πώς έφτασε να δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη μια εισαγγελία η οποία πραγματικά κάνει τη δουλειά της. Αλλά και εδώ έχουμε στην Ελλάδα και ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους, αλλά παραμερίστηκαν όλοι.

Θέλω να πω ότι στο όνομα όλων των γενεών αυτής της χώρας που είχαμε και θα έχουμε την τιμή να γεννηθούμε εδώ, στο όνομα της μεγάλης περιουσίας, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις αρχαιότητες ελαφρά τη καρδία και με αυτόν τον τρόπο στο οποιοδήποτε ΜΕΤ και να λέμε ότι επαναπατρίζονται. Αν ξεκινήσουμε αυτή την άλλη ηθική κατά της αρχαιοκαπηλίας, θα συναινούμε σε ανηθικότητα.

Ευχαριστώ.

 

 

Δευτερολογία:

Μια καταρχάς και καταρχήν παρατήρηση: Ας μάθουν κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ας τους το πείτε, κυρία Μενδώνη, ότι δεν λέγονται Ελγίνεια μάρμαρα. Λέγονται Παρθενώνεια γλυπτά ή γλυπτά του Παρθενώνα. Μετά από τόσα χρόνια διεκδικήσεων, μπορούμε αυτό τουλάχιστον να το εμπεδώσουμε.

Ακούστηκαν πολλά. Κυρία Υπουργέ, δεν απαντήσατε σε απολύτως καμία από τις ερωτήσεις που σας υποβάλαμε ήδη από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Εξακολουθείτε -και αυτό θεωρούμε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλα- να σύρετε τη Βουλή σε μία παράνομη συμφωνία, μία λεόντεια συμφωνία, η οποία είναι κατά των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και βεβαίως του ελληνικού δημοσίου.

Μας φέρατε και καταθέσατε ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης το οποίο έχει ημερομηνία 6/9. Θέλω να ρωτήσω: Τι κάνατε από τη στιγμή που λάβατε γνώση των γνωστών, κρυφών, στο σαλόνι, στο υπόγειο, δεν ξέρω και εγώ πού, του Στερν; Τι κάνατε όταν λάβατε γνώση πριν από δύο χρόνια; Είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας: «Μα το ξέρουμε, είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας». Το είπε εδώ και δεν είδα να διαφωνήσετε. Όταν λάβατε γνώση, κινήθηκαν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες;

Εμείς δεν λέμε ότι η δικαστική οδός είναι η μόνη, αλλά αν δεν κινηθεί κανείς καταρχάς δικαστικά, πώς θα κάνει εξωδικαστικό συμβιβασμό; Μπορεί να γίνει με πολιτιστική διπλωματία και με διπλωματία. Βεβαίως, καλό είναι. Κάνατε καμία ενέργεια που θα υποχρεώσει αυτόν ο οποίος εμφανίζεται στο συμφωνητικό εισφοράς ως ιδιοκτήτης, ο κ. Στερν;

Και θέλω να ρωτήσω κάτι εσάς και θέλω απάντηση. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αυτόν που μέμφεστε, που είναι όλα τα κόμματα μέσα, έβγαλε χθες ένα έγγραφο όπου αποδεικνύεται ότι κάποιες από τις αρχαιότητες αυτής της συλλογής Στερν ήταν γνωστές από το 1990 και εκτέθηκαν και υπάρχουν σε κατάλογο ο οποίος είναι στη βιβλιοθήκη. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης έκανε τη δουλειά της; Την ειδοποιήσατε ότι έπρεπε να κάνει τη δουλειά της; Σας καταθέσαμε έγγραφο όπου φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικών Αγαθών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τον Τύπο έμαθε γι’ αυτό το νομοσχέδιο, γι’ αυτήν τη συμφωνία. Δύο χρόνια έκανε κανένας τη δουλειά του;

Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και όλους σχεδόν τους Βουλευτές να λένε:  «Τι τα θέλουμε τα έγγραφα αυθεντικότητας, αφού έτσι κι αλλιώς το ΜΕΤ μας είπε ότι είναι αυθεντικά; Δεν θα πιστέψουμε το ΜΕΤ;».

Τώρα, κυρία Μενδώνη, επειδή ξέρω ότι τα ξέρετε καλύτερα από τον καθέναν όλα αυτά τα θέματα, έπρεπε ή δεν έπρεπε η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Κληρονομιάς να έχει κάνει τουλάχιστον αυτόν τον έλεγχο;  Αν αύριο αποδειχτεί ότι κάποια είναι αντίτυπα -που ξέρουμε ότι είναι κίβδηλα, που ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια που κυκλοφορούν ανάμεσα στους εμπόρους, γιατί περί εμπόρων πρόκειται- έχουμε κάνει ένα τέτοιο έγγραφο; Απολύτως τίποτα. «Μας το είπε το ΜΕΤ». Ξέρετε την τύχη του πρώην διευθυντή του Λούβρου για κίβδηλο που υποχρέωσε το Λούβρο να πάρει με άπειρα εκατομμύρια και βεβαίως τον διώξανε. Πού έχουμε βασιστεί εμείς; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν απαντάτε.

Εμείς, λοιπόν, σας λέμε το εξής. Δεν θα μπω στο θέμα ότι το θύμα, που είναι το ελληνικό δημόσιο, ο ελληνικός λαός, εκχώρησε όλα του τα δικαιώματα. Παρέγραψε οτιδήποτε εγκληματικό έχει γίνει από τον Στερν, από τον οποιονδήποτε. Εκχώρησε δικαιώματα σε μία εξωχώρια εταιρεία, γιατί περί αυτού πρόκειται, γιατί είδα και το καταστατικό, τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου. Εμπλέκεται κανένας από αυτούς σε καμία ποινική πράξη; Είναι ο αρχαιολογικός μας νόμος. Συν από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης. Έχω να πω πάρα πολλά, γιατί δεν μας απαντήσατε. Λέει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του αρχαιολογικού νόμου και παραθέτει άρθρα. Πού το κάνατε αυτό; Πού έχουμε έγγραφα;

Εγώ, λοιπόν, θέλω να πω ένα πράγμα, κυρία Πιπιλή. Την κυρία Βλαζάκη αφήστε την απ’ έξω. Μία σημαντική αρχαιολόγος είναι.

Το Μουσείο των Χανίων, όπου εκεί τώρα στεγάζεται και η συλλογή της οικογένειας Μητσοτάκη -για να θυμηθούμε και άλλες διαδρομές- αυτό το Μουσείο το μεγαλειώδες -και μπράβο στα Χανιά, μπράβο σε όλους- η κυρία Βλαζάκη το έχει επιμεληθεί με πάρα πολλή φροντίδα συν όλη της την άλλη δουλειά που η κυρία Υπουργός την ξέρει.

Κυρία Μενδώνη, μην μας σύρετε -και ζητάω και από τους Βουλευτές- σε μία συμφωνία η οποία είναι παράνομη. Μην εκχωρείτε έτσι δικαιώματα. Και εγώ να σας πω με όλη την καλή θέληση. Να πω ότι θέλατε να τα φέρετε πίσω; Δεν τα φέρνετε πίσω, κυρία Μενδώνη. Το λέει το συμφωνητικό εισφοράς, το λέει κυρίως το συμφωνητικό έκθεσης. Όσο αναλυτικά και να το διαβάσουμε και με την τελευταία τελεία, αυτό φαίνεται. Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.

Κύριε Πρόεδρε, εμείς βεβαίως θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία γιατί με τίποτα δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε μια τέτοια διαδικασία και επιφυλασσόμαστε για οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, οτιδήποτε, και όπως μπορούμε αυτή η συμφωνία να μην μπορέσει να εφαρμοστεί.

Ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης