Πρώτο τζάμπολ στο Eurobasket 2022

 

Η ώρα που περίμεναν πώς και πώς οι λάτρεις της «πορτοκαλί θεάς» έφτασε. Σήμερα πραγματοποιείται το πρώτο τζάμπολ στο 41ο Ευρωμπάσκετ, με την Εθνική μας ομάδα, που έχει ως μπροστάρη φυσικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, να μπαίνει στη μάχη της διοργάνωσης την Παρασκευή, έχοντας ως στόχο μία θέση στο βάθρο.

Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου η «καρδιά» του μπάσκετ θα… χτυπάει σε τέσσερις χώρες. Κι αυτό γιατί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί στην Τσεχία, τη Γεωργία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Εκεί θα διεξαχθούν τα παιχνίδια των ομίλων, ενώ ακολούθως το... απολαυστικότερο μενού της διοργάνωσης, που δεν είναι άλλο από τη φάση των νοκ-άουτ ματς, είναι προγραμματισμένο να… σερβιριστεί στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο.

Από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης (01/09) ξεχωρίζουν τα παιχνίδια Ισπανία – Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη – Ουγγαρία, Τουρκία – Μαυροβούνιο, Σλοβενία – Λιθουανία, Βέλγιο – Γεωργία και Γαλλία – Γερμανία, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου είναι η πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στην Κροατία.

Αμφίρροπη η μάχη για την κούπα

Το τελευταίο χρονικά Ευρωμπάσκετ, το 2017, είχε συνδιοργανωθεί από τις Φινλανδία, Ισραήλ, Ρουμανία και Τουρκία, με τη Σλοβενία να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Ντόντσιτς, ο Ντράγκιτς και η… παρέα τους θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το στέμμα τους, το οποίο είχαν στην κατοχή τους πέντε χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της απόφασης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να γίνεται η διοργάνωση κάθε τέσσερα χρόνια αντί για δύο.

Εντούτοις, για αυτό ερίζουν και άλλες ομάδες, με τη Σερβία του «back to back» MVP του NBA, Nίκολα Γιόκιτς, τη Γαλλία και φυσικά την Εθνική μας ομάδα να μοιάζουν ικανές να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Σλοβένων.

Βέβαια η «γαλανόλευκη», όπως έχουν ξεκαθαρίσει πολλάκις, τόσο ο Ιτούδης όσο και οι διεθνείς μας, αναμένεται να προσεγγίζει ένα-ένα τα παιχνίδια.

Πρώτος στόχος της «επίσημης αγαπημένης» είναι να τερματίσει όσο ψηλότερα γίνεται στην πρώτη τετράδα του 3ου ομίλου, που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο και συγκεκριμένα στο Mediolanum Forum, όπου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Κροατία (2/9, 18:00), Ιταλία (3/9, 22:00), Μεγάλη Βρετανία (5/9, 18:00), Ουκρανία (6/9, 18:00) και Εσθονία (8/9, 18:00).

Ακολούθως θα μεταβεί στο Βερολίνο και στη Mercedes-Benz Arena, όπου διεξάγεται η τελική φάση με στόχο να μη χάσει ούτε ένα νοκ άουτ παιχνίδι, δηλαδή από τη φάση των «16» έως τον τελικό της 18ης Σεπτεμβρίου!

Με 14 παίκτες η Ελλάδα στο Μιλάνο, σήμερα η τελική 12άδα 

Όσον αφορά στη δωδεκάδα της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, ο Δημήτρης Ιτούδης, ταξίδεψε με 14 παίκτες στο Μιλάνο και θα αποφασίσει για τους δύο τελευταίους που θα «κόψει» σήμερα (1/9), όταν και εκπνέει η προθεσμία (15:15).

Με τον Γιώργο Παπαγιάννη ν' αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και να μένει εκτός από τους αγώνες προετοιμασίας και τους επίσημους για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και τον Κώστα Αντετοκούνμπο να τραυματίζεται στο ματς με τη Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Δημήτρης Ιτούδης έμεινε χωρίς να γνωρίζει αν και ποιον ή ποιους... σέντερ μπορεί να έχει στο Μιλάνο.

Συγκεκριμένα, ο βασικός σέντερ της εθνικής Γιώργος Παπαγιάννης έκανε αγώνα δρόμου, κατάφερε να είναι παρών (ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του), αλλά δεν έχει κάνει πολλές προπονήσεις με την εθνική ομάδα κι αυτό δεν είναι... αμελητέο. Ο Δημήτρης Αγραβάνης δίνει τον καλύτερο εαυτό του στην εθνική και προσφέρει πολλά σε άμυνα και επίθεση στη φροντ λάιν, στο «4».

Τραυματισμό αντιμετώπισε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Ο παίκτης της Παρτιζάν από αυτό το καλακαίρι μπορεί να παίζει με την ίδια άνεση στο «3» (δίπλα στον σμολ φόργουορντ Κώστα Παπανικολάου) και στο «4» με τον Αγραβάνη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Για σημαντικό διάστημα, λόγω τραυματισμού απουσίασε από την προετοιμασία και ο Κώστας Σλούκας που μπήκε μεν στο ματς με τη Σερβία, αλλά υπέστη οστικό οίδημα και μπήκε ξανά στα «πιτς». Όλα αυτά τα προβλήματα υποχρέωσαν τον Ιτούδη να ζητήσει την παρουσία δεκατεσσάρων παικτών στο τσάρτερ της Aegean για Μιλάνο και οι φίλαθλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να μάθουν.

Η εθνική έδειξε σε όλους τους αγώνες που προηγήθηκαν του εναρκτήριου τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ πως θα παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, φιλοσοφία που έχει εμφυσήσει στους διεθνείς ο προπονητής των δύο τίτλων Euroleague, Δημήτρης Ιτούδης.

Το ματς που κρίθηκε στην παράταση με τη Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και με πολλές απουσίες για την Ελλάδα ήταν διαφήμιση του μπάσκετ και... μια πρώτη γεύση όλων όσων θα δούμε τώρα που το Ευρωμπάσκετ επιτέλους αρχίζει!

Το σίγουρο είναι πως οι δώδεκα διεθνείς που θα πάρουν θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ αισθάνονται την ευθύνη να επαναφέρουν στην κορυφή της Ευρώπης την εθνική ομάδα που έχει χαρίσει τις περισσότερες επιτυχίες στους Έλληνες φιλάθλους.

Η «ακτινογραφία» της Εθνικής μας

Αρχηγός της εθνικής ανδρών στο Ευρωμπάσκετ του 2022 είναι ο «μπαρουτοκαπνισμένος», αλλά και «πολυεργαλείο» Κώστας Παπανικολάου (σ.σ. αυτός θα δηλώνεται στο φύλλο αγώνα), ενώ θα τον πλαισιώνουν και οι δημιουργοί και σκόρερ Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας.

Αυτή η εθνική «χτίστηκε» για να πρωταγωνιστεί και χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη όλων των εποχών. Οι τρεις... αρχηγοί (Παπανικολάου, Καλάθης, Σλούκας) δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού η αξία τους είναι αναγνωρισμένη σε όλη την Ευρώπη, με τίτλους Euroleague, μεγάλες εμφανίσεις και ατομικά ρεκόρ.

Ο δύο φορές MVP του ΝΒΑ (2018, 2019) και πρωταθλητής ΝΒΑ (2021) με τους Μιλγουόκι Μπακς Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποτελεί τον πόλο έλξης για το φίλαθλο κοινό της Ευρώπης. Εξά

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης