Ν. Βούτσης: Η προφανής κρίση του κράτους δικαίου είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τις δημοκρατικές δυνάμεις

 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Νίκου Βούτση ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και την Βούλα Κεχαγιά:


·         Εάν δεν υπήρχε η παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη που είναι μείζον γεγονός, πιθανολογώ μετά βεβαιότητας ότι δεν θα είχε ασχοληθεί με αυτό το θέμα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αφού η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του κ. Κουκάκη κλείνει πλέον μία διετία.

·         Η Κυβέρνηση όλο αυτόν τον καιρό προσπαθούσε με πράξεις ή με «απουσία πράξεων» να βάλει αυτήν την υπόθεση στην άκρη. Θυμάστε άλλωστε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Κουκάκη ως «διένεξη μεταξύ ιδιωτών» αλλά και τη ξαφνική τροπολογία που έφερε ο κ. Πικραμμένος με βάση την οποία άλλαξε αναδρομικά το νομοθετικό πλαίσιο και δέθηκαν τα χέρια της ΑΔΑΕ που δεν θα μπορούσε διαφορετικά να χειραγωγηθεί. Η κυβέρνηση λοιπόν λειτούργησε ενοχικά όλο αυτό το διάστημα.

·         Την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΥΠ την έχει ο Πρωθυπουργός και η ενημέρωσή του γίνεται δια του συμβούλου του κ. Δημητριάδη. Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα υποβάλει σήμερα ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.

·         Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδρίασε για το θέμα των παρακολουθήσεων υπήρξε μία σαφής προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η υπόθεση μέσω γενικεύσεων και συμψηφισμών. Υπήρξε μία γενική αναφορά των συστημάτων που υπάρχουν διεθνώς για να γίνονται οι παρακολουθήσεις και τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και έγινε μία παραδοχή αδυναμίας πρόσβασης και ελέγχου αυτών των συστημάτων και αυτών που τα χρησιμοποιούν. Υπήρξε μία ολόκληρη τέτοια φιλολογία που προφανώς είχε και στοιχεία σωστά. Αντιλαμβάνεστε ωστόσο πως όταν η μυστική υπηρεσία της χώρας και οι αρμόδιοι υπουργοί εκδηλώνουν αυτήν την πλήρη ασάφεια και αδυναμία ελέγχου των συστημάτων αυτών μάλλον προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον απλό πολίτη παρά επιλύουν το ζήτημα που έχει προκύψει.

·         Υπήρξαν ωστόσο παραδοχές σε κρίσιμα ζητήματα. Για παράδειγμα δεν υπήρξε καμία διάψευση για όλα τα, προ ενός έτους, δημοσιεύματα κυρίως στην Εφημερίδα των Συντακτών για την παρακολούθηση είτε πολύ νεαρών προσφύγων – μεταναστών είτε δικηγόρων και δημοσιογράφων που είχαν σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και με τις τότε κινήσεις των αντιεμβολιαστών.

·         Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να είναι πιο ήσυχος και να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής μετά την ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και η οποία έγινε επαναλαμβάνω γιατί υπήρξε το πολύ σοβαρό ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη.

·         Στο δοκιμαζόμενο κράτος δικαίου στη χώρα μας υπήρχαν εδώ και μεγάλο διάστημα πολλές ενδείξεις που αρκετές φορές μας έθεσαν μπροστά στο καθήκον να ζητήσουμε ακρόαση και συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να θυμίσω τις, σε δύο δόσεις, συνακροάσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, τα δημοσιεύματα που ήδη ανέφερα για τις παρακολουθήσεις μεταναστών, προσφύγων, δικηγόρων και δημοσιογράφων αλλά και το πώς η πολυσέλιδη έκθεση της OLAF βρίσκεται σε γνώση ξένων Μέσων ενημέρωσης με τις ελληνικές αρχές επί μήνες να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση και ευθύνη για όσα καταμαρτυρούνται στην FRONTEX. Το αίτημα όμως για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών δεν γινόταν δεκτό όλο αυτό το διάστημα. Έγινε μόνο μετά την αποκάλυψη της επιχείρησης παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη που επαναλαμβάνω είναι μείζον γεγονός και συνδυάζεται με την υπόθεση Κουκάκη αφού εστάλη ο ίδιος σύνδεσμος και στις δύο περιπτώσεις για να γίνει η παρακολούθηση.

·         Επαναλαμβάνω η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει, αυτό είναι το πιο σημαντικό, ενοχικά απολύτως, σε όλη αυτή τη διαδικασία και αυτό γεμίζει με ερωτήματα, προφανώς όχι μόνο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και τον απλό Έλληνα πολίτη, ενόψει αυτής της διαδικασίας. Φοβάμαι πως είναι ένα ακόμα στοιχείο στο παζλ της κρίσης του κράτους δικαίου, στην οποία έχουμε μπει.     

·         Είμαστε εδώ και καιρό μπροστά σε μία προσπάθεια εγκαθίδρυσης αυταρχικού καθεστώτος. Προφανώς και με πρακτικές αστυνομικού αυταρχισμού, απαγορεύσεων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, συλλήψεων και ξύλου όπως έγινε πρόσφατα απέναντι στο κύμα συμπαράστασης στον απεργό πείνας Μιχαηλίδη.

·         Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια του παζλ που αν τα ενώσει κανείς αποκαλύπτουν το μεγάλο και γενικευμένο πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα είναι και ένα κίνητρο για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Στον τομέα της δημοκρατίας τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Τα ζητήματα δημοκρατίας ήταν πάντοτε και φαίνεται πως είναι και τώρα και ζητήματα συνάντησης των πολιτικών και των αντιλήψεων των δημοκρατικών δυνάμεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχουν υπάρξει, πέραν του θέματος που συζητήσαμε σήμερα, και άλλες περιπτώσεις και ζητήματα που εκ των πραγμάτων υπάρχει μία σύγκλιση και μία ταύτιση από πλευράς των εκπροσώπων των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή. Σας θυμίζω και την αντιπαράθεση που έγινε πρόσφατα στην Ολομέλεια  με τον κ. Συρίγο, για τα κεκτημένα της αντιπολίτευσης.

https://left.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ