Ο βουλευτής Κώστας Μάρκου για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

 

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ αρχικά τόνισε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία στο σύνολό της αποδοκιμάζει τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Η επίκληση ερευνών (βλ MARC), που δήθεν υποστηρίζουν τις αλλαγές, έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση της δημοκρατίας μας, όμως και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. 

Ο κ. Μάρκου στην ομιλία του εξέφρασε τη σθεναρή του αντίθεση προς την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση υποβάθμιση των παρεχομένων σπουδών και των πτυχίων του Ελληνικού Πανεπιστημίου, τον  κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων, την εκφύλιση της γνώσης και της έρευνας σε αγοραία κατάρτιση.

Επίσης ρώτησε την Υπουργό εάν το προϊόν ενός βιομηχανικού διδακτορικού θα είναι ιδιοκτησία του επιχειρηματία που συμμετείχε ή οποιουδήποτε αξιολογήσει ότι μπορεί αυτό το εύρημα να το  χρησιμοποιήσει για να το προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση.

Στηλίτευσε επίσης το τεράστιο πλήγμα, που επιχειρεί να επιφέρει η κ. Κεραμέως στο πλήρες αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και τις οπισθοδρομικές μεταρρυθμίσεις του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ, που προτείνονται. Υποστήριξε ακόμη ότι η επιχειρούμενη υιοθέτηση ενός εν πολλοίς ανεξέλεγκτου οργανωτικού σχήματος, ενός μοντέλου υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων σε ένα όργανο, τον Πρύτανη καθώς και η επιδεικτική απαξίωση του ΣτΕ και επιφανών συνταγματολόγων, αναφορικά με την άσκηση αρμοδιοτήτων από πρόσωπα που δε συνδέονται οργανικά με το οικείο ΑΕΙ,  είναι κατακριτέα, επικίνδυνη και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Σώμα. Άλλωστε, η κ. Υπουργός, ουδέν συγκεκριμένο στοιχείο έχει εισφέρει αναφορικά με την επιτυχία αντίστοιχων μοντέλων διοίκησης στο εξωτερικό, όπως επικαλέστηκε.

 Ο κ. Μάρκου κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιληφθεί αφενός ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί ένα Πανεπιστήμιο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με θεμέλιο λίθο του τη γνώση αφετέρου ότι η ποιότητα των σπουδών και η απασχολησιμότητα των φοιτητών εξαρτάται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πανεπιστήμιο αλλά με την ευρύτερη κατάσταση μιας χώρας (χρηματοδότηση, που στην Ελλάδα είναι στον πάτο και γενικότερη κατάσταση της οικονομίας). Στη βάση αυτή ο Βουλευτής επανέλαβε το αυτονόητο: Το Πανεπιστήμιο πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία από την Πολιτεία.

Τέλος, ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Πριν μερικά χρόνια ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:  «Δε γνωρίζω αρκετά για το ελληνικό πανεπιστήμιο, για να γνωρίζω εάν πρέπει να πάμε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».  Σας παρακαλούμε λοιπόν, σταματήστε κι εσείς, ως μη γνωρίζουσα αρκετά, να ασχολείστε με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, «σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν το Πανεπιστήμιο να σας ανήκει, ωσάν να είστε ιδιοκτήτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης...»

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ