Πελετίδης & Γεροπαναγιώτη παρέλαβαν την «Κουκουβάγια» του Μέμου Μακρή

Από την κόρη του γλύπτη

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων συνεχίζοντας  την προσπάθεια εμπλουτισμού της Δημοτικής Πινακοθήκης με έργα καλλιτεχνών οι οποίοι είχαν σημείο αναφοράς την Πάτρα, πρόσθεσε στη συλλογή της το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Ιουνίου ένα ακόμα σπουδαίο έργο.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρέλαβαν στο δημαρχείο από την Κλειώ Μακρή, την κόρη του Μέμου Μακρή, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σπουδαία γλυπτά έργα του καλλιτέχνη, την «Κουκουβάγια», ένα έργο  διαστάσεων  75Χ23Χ22 εκατοστά. Το έργο αρχικά θα τοποθετηθεί σε χώρο προσβάσιμο για το κοινό στο κτίριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης.

Κατά την παραλαβή του γλυπτού ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης εξέφρασε την «ικανοποίηση  που υπάρχει πλέον στην πόλη ένα σημαντικό έργο του Μέμου Μακρή,  το οποίο προβλέπεται να τοποθετηθεί στο νέο Δημαρχείο στο Αρσάκειο και σε χώρο που θα είναι προσβάσιμο για το κοινό. Μην ξεχνάμε – κατέληξε ο κ. Πελετίδης -  ότι «ο Μέμος μακρής ήταν ένα παιδί» της Πάτρας».

Από την πλευρά της η κόρη του Μέμου Μακρή, Κλειώ τόνισε ότι «Η [κουκουβάγια] άρεσε ιδιαίτερα στον πατέρα της τόσο ως έργο όσο και για τα όσα συμβολίζει και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή θεώρησε πως πρέπει να έρθει στην Πάτρα. Ο τρόπος που δουλεύτηκε, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του, η εκφραστικότητα  και το μέγεθός του, το  του κάνουν ξεχωριστό».

Η Κλειώ Μακρή πρόσθεσε πως «νοιώθει χαρά που βρέθηκε στην Πάτρα την πόλη από την οποία καταγόταν ο πατέρας της και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένα δικό του έργο στην πόλη του, την συγκινεί  ιδιαίτερα». 

Με την αγορά του γλυπτού «Κουκουβάγια», από τον Πολιτιστικό Οργανισμό, ακολουθεί πλέον η δωρεά στο δήμο Πατρέων του μνημειακού γλυπτού του Μέμου Μακρή, ‘Ζευγάρι’ π. 1960.

Το έργο αποτελεί μια γλυπτική σύνθεση με δύο ολόσωμες καθήμενες μορφές από μέταλλο – Διαστάσεις γυναικείας μορφής 178Χ226Χ110 εκ. - Διαστάσεις ανδρικής μορφής: 183Χ224Χ100 εκ. προκειμένου να τοποθετηθεί σε ανοικτό δημόσιο χώρο, στην γενέτειρα πόλη του καλλιτέχνη.

Η πρώτη δωρεά της οικογένειας Μέμου Μακρή προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό πραγματοποιήθηκε με το λεύκωμα της Ζιζής Μακρή, που έχει τίτλο «Στη Φυλακή», το οποίο περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα [24] χαρακτικά, διαστάσεων 66 x 46 εκ. (κάθε χαρακτικό). 

Η οικογένεια του γλύπτη προτίθεται επίσης να προσφέρει μέρος του ποσού της αγοράς ως δωρεά προς το Σωματείο «Φίλοι Μέμου – Ζιζής Μακρή», προκειμένου, με αυτόν τον τρόπο, να ενισχυθεί η δράση του, που στοχεύει στην ευρύτερη προστασία και ανάδειξη της καλλιτεχνικής παραγωγής των δύο δημιουργών.

Στην παράδοση του έργου παραβρέθηκε και η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Γιάννα Παναγοπούλου.

 

Διαβάστε επίσης