Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση της αναφέρει:
Η πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης", των Α.Π.Ε. και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Τα νέα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών έφτασαν ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Πλατανίου, των Τσελεΐκων και του Αγίου Βασιλείου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τους οικισμούς και θα ανοίξουν το δρόμο και την όρεξη για να τοποθετηθούν ακόμα περισσότερες.
Είναι χαρακτηριστικό πως για την εγκατάστασή των 2 αυτών ανεμογεννητριών θα αποψιλωθούν περίπου 45 στρέμματα φυσικής βλάστησης σε δασική έκταση, τμήμα της οποίας έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τους από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Φρούριο Ρίου, Άνω Καστρίτσι, Όρος Όρτος, Παλαιομονάστηρο Αραχωβίτικων), ενώ χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να διανοιχθούν, καταστρέφοντας δάση και δασικά οικοσυστήματα.
Κερδισμένοι από την κατασκευή αυτή δεν θα βγουν οι κάτοικοι της περιοχής όσο και αν προσπαθούν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μας πείσουν. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας -όπως ισχυρίζονται- δεν πραγματοποιείται με ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς κολοσσούς που θησαυρίζουν από την κατασκευή των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων και χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, που ουσιαστικά προέρχονται από τη σκληρή φορολογία του λαού. Η “πράσινη καπιταλιστική ανάπτυξη” η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και που ακολουθεί τις επιταγές της ΕΕ, δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση ούτε στην ενεργειακή φτώχεια, ούτε στην «προστασία» του περιβάλλοντος.
Το αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της «πράσινης μετάβασης» στην υγεία και την τσέπη του λαού, αλλά και στο περιβάλλον είναι τεράστιο: εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της υγείας, της ίδιας της εργατικής δύναμης, καταστροφή δασικών εκτάσεων και περιοχών Natura για την κατασκευή γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, με αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων και των χωριών. Όλα τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με την πρόσβαση του λαού σε φτηνή Ενέργεια φιλική στο περιβάλλον. Τα δε αντισταθμιστικά "οφέλη" είναι κυριολεκτικά ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις "τρύπες" στους προϋπολογισμούς των δήμων που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δημιουργούν με την πολιτική της υποχρηματοδότησης.
Η απάντηση στην ερώτηση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν είναι «ναι ή όχι», αλλά ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Μόνο ο σχεδιασμός με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη των επιχειρηματιών μπορεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες. Μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ και με το λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας, η παραγωγή, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Δεν είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η ανάπτυξή τους όμως δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση «Περιστερόβραχος» του Δήμου Πατρέων και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση στήριξε την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, εγκρίνοντας εκατοντάδες άδειες νέων αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα. Στεκόμαστε στο πλάι των κατοίκων της περιοχής που δεν ανέχονται την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέσα στα χωριά τους.
Καλούμε τον λαό της περιοχής σε αγώνα για:
· Καμιά δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή
· Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
· Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της περιοχής.