Καλοκαιρινή Εκστρατεία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

«Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επιστρέφει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους φίλους τους, να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης. 

Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», η  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επανέρχεται με ιδέες και θεματικές που θα φέρουν μικρούς και μεγάλους κοντά σε αγαπημένα μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά σημεία αναφοράς. Κεντρικός στόχος είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.  

Βασικό βιβλίο για  τα  εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές και τοπικές διαδρομές. 

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν από το προσωπικό της βιβλιοθήκης και τις φοιτήτριες  του Πανεπιστημίου Πατρών που εκπονούν την πρακτική τους άσκηση. 

Συντονισμός προγράμματος: Κατερίνα Κούρου

Δηλώσεις συμμετοχής: Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, Μαιζώνος 110. Τηλ. : 2610226792

 

Πρόγραμμα εργαστηρίων καλοκαιρινής εκστρατείας

 

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές ανάγνωσης ...άκουσε, δες, μάθε, γέλα!: Η αφετηρία

Τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022, περιγράφουν τη δική τους διαδρομή από το σπίτι μέχρι τη βιβλιοθήκη τους.

Για όλα τα παιδιά

Είσοδος ελεύθερη. Δεν απαιτείται προεγγραφή.

                              

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Δημιουργικές διαδρομές

Μπορεί να γραφτεί μια ιστορία ξεκινώντας από μια τυχαία γραμμή; Τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι και συνθέτουν τη δική τους περιπετειώδη, τρομακτική, αστεία, ρομαντική ή εντελώς φανταστική ιστορία…

Για παιδιά 8-12 ετών

Είσοδος ελεύθερη.  Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές επιβίωσης

Τα παιδιά εμπνέονται από το δάσος και με υλικά από τη φύση, τα οποία γίνονται αντικείμενα δημιουργίας, κατασκευάζουν ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο…

Για παιδιά 5-7 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές προς το σπίτι

Τα παιδιά εστιάζουν στην αξία της κατοικίας και χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευάζουν διαφορετικά είδη σπιτιών…

Για παιδιά 7-10 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ. 

Διαδρομές στ’ αστέρια

Τα παιδιά, με έναν διασκεδαστικό τρόπο, έρχονται σε επαφή με βασικές αρχές της Αστρονομίας.

Για παιδιά 11-12 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Φωτεινές διαδρομές

Πώς οι κάτοικοι των Μυκηνών ενημερώθηκαν για την πτώση της Τροίας; Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τρόπους επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα, γνωρίζουν το σύστημα των φρυκτωριών και …

Για παιδιά 9-12 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Θαλασσινές διαδρομές

Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καράβια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Για παιδιά 5-7 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές από την Άπω Ανατολή

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, μαθαίνουν την τέχνη του Χαϊκού, ανακαλύπτουν την απλή και ευχάριστη δομή της πιο σύντομης ποιητικής φόρμας και γίνονται τα ίδια ποιητές συνθέτοντας τα δικά τους τρίστιχα ποιήματα. Το ταξίδι στην Άπω Ανατολή ολοκληρώνεται με την κατασκευή οριγκάμι.

Για παιδιά 6-9 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές του νερού

Γιατί οι βρύσες είχαν κυρίαρχη θέση στη ζωή κάθε χωριού και τι συμβόλιζαν; Τα παιδιά μαθαίνουν για τη λαογραφική και συμβολική διάσταση των πετρόχτιστων βρυσών, ακούν λαϊκές αφηγήσεις γύρω από αυτές, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες και κατασκευάζουν τη δική τους βρύση από ανακυκλώσιμα υλικά.

Για παιδιά 9-12 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Παραδοσιακές διαδρομές

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής, δημιουργούν τα δικά τους υφαντά και εξασκούν την τεχνική «Kumihimo» φτιάχνοντας αναμνηστικά βραχιολάκια.

Για παιδιά 6-9 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Χνουδωτές διαδρομές    

Τα παιδιά καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό για τα ζώα και φτιάχνουν πολύχρωμα, αυτοσχέδια γατόσπιτα για τους αδέσποτους φίλους της βιβλιοθήκης, της γειτονιάς, της πόλης τους! 

Για παιδιά 7-10 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Πειρατικές διαδρομές    

Τα παιδιά προσεγγίζουν το θέμα της πειρατείας και παίρνουν μέρος σε ένα ξεχωριστό κυνήγι θησαυ ρού ακολουθώντας μυστικές διαδρομές μέσα στη βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 8-12 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Πέμπτη 28  Ιουλίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Φτερωτές διαδρομές    

Τα παιδιά ακολουθούν τις μεταναστευτικές διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, μαθαίνουν για τα διάφορα είδη και γίνονται παρατηρητές αυτού του ταξιδιού μέχρι τη στιγμή που φτιάχνουν τη φωλιά τους. Στο τέλος, τα παιδιά κατασκευάζουν με φυσικά υλικά χελιδονοφωλιές και ταΐστρες.

Για παιδιά 6- 9 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές προσανατολισμού    

Τα παιδιά γνωρίζουν τις βασικές αρχές προσανατολισμού μέσα στο φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της φύσης και πειραματίζονται με την κατασκευή μιας αυτοσχέδιας πυξίδας.

Για παιδιά 6- 9 ετών

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται προεγγραφή.

                        

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 10:30 έως 12:00 π.μ.

Διαδρομές αναμνήσεων - Η επιστροφή

Ολοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, θυμούνται τις διαδρομές του καλοκαιριού μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μοιράζονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους Ψηλά Βουνά καί αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την επόμενη ΚΕ.

Για όλους 

Είσοδος ελεύθερη. Δεν απαιτείται προεγγραφή.

                        

Διαβάστε επίσης