Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Σήμερα η απόφαση για τους 21 κατηγορούμενους

 

Πέντε και πλέον χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα που στοίχισε τη ζωή το 2017 σε 25 ανθρώπους, πέφτει η αυλαία στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με 21 κατηγορουμένους, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.

Το δικαστήριο αναμένεται το πρωί να εκδώσει την απόφαση του, για το εάν φέρουν ποινικές ευθύνες η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων αλλά και οι κατά τον επίμαχο χρόνο αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου για παραλείψεις και καθυστερήσεις που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα το οποίο είχε η πρωτοφανής πλημμύρα που «έπνιξε» την περιοχή, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν συνταχθούν με την εισαγγελέα Πετρούλα Μακρή, κάνοντας δεκτή την πρότασή της, με την οποία ζήτησε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για τρία από τα τέσσερα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.

Η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή κάνοντας λόγο  για  «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος», αναφερόμενη στα έργα που δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, πρότεινε  πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι τόσο η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου όσο και οι υπόλοιποι 19 κατηγορούμενοι από τους δήμους Μάνδρας, Μεγαρέων και Ελευσίνας για πρόκληση πλημμύρας διά παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια διά παραλείψεως. Η εισαγγελική λειτουργός, ωστόσο, ζήτησε την αθώωσή τους από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, γιατί, όπως είπε, δεν προέκυψε δόλος για τον προσπορισμό οφέλους σε τρίτους ή τη βλάβη του Δημοσίου. Και μόνο για τον προϊστάμενο Πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δύο υφισταμένους του πρότεινε την ενοχή τους και για παράβαση καθήκοντος.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας τόνισε πως αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση, θα μπορούσε να έχει μετριαστεί η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου και να μην έχει καταλήξει στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων αποδίδοντάς τους ευθύνες γιατί δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα, παρότι το 2015 είχε παρατηρηθεί και πάλι ανάλογο φαινόμενο.

Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχη, η εισαγγελέας σημείωσε πως παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και να ολοκληρώσει σειρά έργων και επεμβάσεων, αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας» αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική Οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα. Αντέκρουσε δε τον ισχυρισμό της κ. Δούρου πως δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας και επικαλέστηκε συνέντευξη και τοποθετήσεις της σχετικά με την αναγκαιότητα έργων υποδομής στις επίμαχες περιοχές. «Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, η οποία σχολίασε τη θέση που εξέφρασε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, επιστήμονας ο οποίος μίλησε και για ατομική ευθύνη. «Η εισαγγελική Αρχή θεωρεί πως τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιο λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; Οι ειδικοί μετεωρολόγοι ο ίδιος ο μάρτυρας είπε πως δεν γνώριζαν αν θα βρέξει πολύ στη Μάνδρα ή στην Εύβοια αλλά αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά τα θύματα και να λάβουν μέτρα;».

«Το δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει», ήταν η απάντηση της Ρένας Δούρου. 

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης