Ειδήσεις από την Δυτική Αχαΐα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

 

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους που προέρχονται από την επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός.

Το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας συνεδρίασε σήμερα στις 8:30 π.μ εκτάκτως παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Ταπεινού Κωνσταντίνου, του Διοικητή και Υποδιοικητή της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Πατρών κυρίων Μαρτζάκλη και Δημητρόπουλου, του Υποσμηναγού της 116 Π.Μ. κ. Σαράντη, του Υποδιοικητή του Α.Τ. Κ. Αχαΐας κ. Κωστόπουλου και προέδρων των κοινοτήτων προκειμένου να συντονιστούν οι υπηρεσίες έπειτα από ειδοποίηση από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ που ισχύει από σήμερα Παρασκευή 10-06-2022 έως και το βράδυ του Σαββάτου 11-06-2022, το βαρομετρικό χαμηλό με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα "GENESIS" που θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1.  Την Παρασκευή (10-06-2022)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

2. Το Σάββατο (11-06-2022)

α. Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Οδηγίες προς τους δημότες:

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους δημότες από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να:

  • Ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Επίκειται αξιολόγηση του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κάτω Αχαΐα

«Η αξιολόγηση των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και μέχρι τότε δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του καταστήματος στην Κάτω Αχαΐα».

Την πληροφορία αυτή παρείχε σήμερα (10-6) ο διευθυντής δικτύου της Τράπεζας Στ. Ηλιάδης στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος, εκτός από τον Στ. Ηλιάδη, ο περιφερειακός διευθυντής της Τράπεζας Π. Κάνιστρας, οι αντιδήμαρχοι Σπ. Σταυρογιανόππουλος, Γρ. Μάλλιαρης και Κ. Παλαιολόγος, εκ μέρους της παράταξης «Συνεργασία Δυμαίων» ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Ραυτακόπουλος, από τον Εμπορικό Σύλλογο ο Γ. Καρβουνιάρης, από τον Αγροτικό Σύλλογο ο Δ. Φλίγγος και εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ο Κ. Ρέλλος.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 1.30 ώρα και στη διάρκειά της αναπτύχθηκε μια πλήρης επιχειρηματολογία υπέρ της λειτουργίας του καταστήματος ενώ επίσης αναζητήθηκαν και τρόποι ώστε το κατάστημα να παραμείνει εν λειτουργία.

 

Πατρών-Πύργου: Ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας προτείνει και ζητάει πρόσθετες παρεμβάσεις

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές με τους κατοίκους και τους εκπροσώπους τους αλλά και με τους παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Υπουργείου Υποδομών, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας οριστικοποίησε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν επί της υφισταμένης οδού Πατρών-Πύργου. Ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας ζητάει να υπάρξουν πέντε κόμβοι ώστε, παράλληλα με την ασφάλεια για τους οδηγούς, να παραμείνει ο δρόμος λειτουργικός και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους συνδημότες.

Οι πέντε πρόσθετες παραβάσεις που ζητούνται είναι οι εξής:

  • Στο τμήμα από την Κάτω Αχαΐα μέχρι και το ύψος του Πρατηρίου Βενζίνης ιδιοκτησίας Γεωργίας Σκούφου που βρίσκεται στο 26 χ.λ.μ. προκειμένου με την παρέμβαση αυτή να διευκολυνθούν τόσο οι κάτοικοι των Μανεταιίκων στην μετάβαση τους προς Πάτρα και Κάτω Αχαΐα, όσο και όλοι όσοι θέλουν να επισκεφθούν από την Κάτω Αχαΐα τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο τμήμα αυτό στην πλευρά του ρεύματος προς Πάτρα, οι οποίες είναι αρκετές.

  • Στην διασταύρωση της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου με την οδό προς Νιφοραίικα προκειμένου να διευκολυνθούν στην πρόσβασή τους προς Πάτρα τα φορτηγά τόσο με αδρανή υλικά, όσο και με άλλα εμπορεύματα, τα οποία από προέρχονται από την Λατομική ζώνη Αράξου, την Λακκόπετρα, το Καλαμάκι, το Λιμνοχώρι και τα Νιφοραίικα, δεδομένου ότι με απόφαση της Νομαρχίας απαγορεύεται η διέλευση τους μέσα από την πόλη της Κάτω Αχαΐας.

  • Στην διασταύρωση που βρίσκεται στο κέντρο του Γομοστού διευκολύνοντας την κίνηση των κατοίκων, από την βόρεια πλευρά του χωριού στην νότια και το ανάποδο, την πρόσβαση προς Πάτρα και Κάτω Αχαΐα για όσους κατοικούν στο βόρειο τμήμα, αλλά και την πρόσβαση στα σπίτια τους όσων έρχονται από Πάτρα και Κάτω Αχαΐα και κατοικούν στην νότια πλευρά του χωριού.

  • Στην διασταύρωση που βρίσκεται εντός των ορίων των Σαγαιίκων στο ύψος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και του δρόμου προς Γερουσαίικα και Τσακώνικα, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθούν όσοι κινούνται από τα Σαγαίικα, την Κάτω Αχαΐα και την Πάτρα προς τις οικίες τους. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα αναγκάζονται να οδηγούν τέσσερα και πλέον χιλιόμετρα μέχρι τον κόμβο στο Λάππα για να κάνουν αναστροφή. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά 1.000 και πλέον κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ΡΟΜΑ, οι οποίοι μεταβαίνουν στο κέντρο των Σαγαιίκων κατά μέσο όρο δύο με τρεις φορές την ημέρα.

  • Στα Μπονταίικα στο ύψος της εκκλησίας του χωριού διευκολύνοντας έτσι την κίνηση των κατοίκων, από την βόρεια πλευρά του χωριού στην νότια και το ανάποδο, αλλά και την πρόσβαση στο νεκροταφείο.

Πέραν αυτών των παρεμβάσεων ο Δήμος υπογραμμίζει τα προβλήματα που θα προκύψουν ιδίως στα σημεία που προβλέπεται μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, αλλά και την ανάγκη δημιουργία εσοχών για τις στάσεις των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Το σύνολο των παρεμβάσεων που προτείνει και ζητάει ο Δήμος περιλαμβάνεται σε αναλυτικό υπόμνημα που στάλθηκε σήμερα (10-6) προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης