Ρ. Σβίγκου: Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην παίρνει μέτρα για την ακρίβεια

 

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο. Οι πολίτες καθημερινά βρίσκονται μπροστά σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού» , αναφέρει η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Τόνισε ακόμη ότι «η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς μειώνεται», ενώ «ακόμα και αυτή η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, εξανεμίζεται από την τεράστια ακρίβεια και από τα ανεπαρκή οικονομικά μέτρα στήριξης τα οποία δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν τις απώλειες».

«Έχουμε την πιο ακριβή τιμή καυσίμων σε σχέση με το εισόδημα, τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Δυτική Ευρώπη, ενώ είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος συγκριτικά με αυτόν του 2010», ανέφερε η κ Σβίγκου υπογραμμίζοντας πως την ίδια στιγμή, « η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της σε όλες τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει, ενώ αγνόησε και την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, που εδώ και μήνες προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε σε μια σειρά συγκεκριμένων, κοστολογημένων προτάσεων και τροπολογιών που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως «η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ο καθορισμός πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής». Πρόκειται για μέτρα που «έχουν δείξει στην πράξη, από την εφαρμογή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ ευνοϊκά τόσο για τους πολίτες, όσο και για την ίδια την οικονομία», αναφέροντας και το πρόσφατο παράδειγμα της Γερμανίας. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στις αποκοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, να ρυθμιστεί και να υπάρξει μια διαγραφή σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία».

Η άρνηση της κυβέρνησης, να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, τόνισε η Ράνια Σβίγκου, «είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερων επιλογών, δεν είναι ζήτημα δυνατοτήτων. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τους λίγους, τα επιχειρηματικά και τα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κοστίζει 1,5 δισ, όσο δηλαδή κοστίζει η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, για την οποία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση Ερντογάν. «Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη », είπε, συμπληρώνοντας ότι «η στρατηγική της δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Η Τουρκία έχει σχέδιο, δεν είναι απομονωμένη, όπως ισχυριζόταν εδώ και μήνες η κυβέρνηση. Γι’ αυτό, εδώ και καιρό επισημαίνουμε την ανάγκη η κυβέρνηση να αποκτήσει μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εδώ και ενάμιση χρόνο τονίζαμε την ανάγκη για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική». Όπως και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, συνέχισε η Ράνια Σβίγκου, «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει τη στρατηγική του πιστού και δεδομένου σύμμαχου. χωρίς να λαμβάνει εγγυήσεις από τους συμμάχους, ότι θα υπάρξει αντίστοιχη πίεση προς την Τουρκία για να μη προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, υπενθύμισε η Ράνια Σβίγκου. «Εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη σύνδεσης της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη, γιατί η Τουρκία πρέπει να πιεστεί για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, να πιεστεί προς ένα διάλογο ύφεσης.

Σήμερα, «θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει όποιες ευρωπαϊκές εγγυήσεις δοθούν στη Σουηδία και στη Φινλανδία, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ, να δοθούν και στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Οι εκλογές είναι κοινωνική ανάγκη, υπογράμμισε η Ράνια Σβίγκου. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το οποίο θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, θα απαντά στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και θα αναβαθμίζει τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Και κυρίως, θα προστατεύει τους πολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βιώνουν την απόγνωση, αφού οι λογαριασμοί και οι τιμές στα αγαθά συνεχώς αυξάνονται και το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται», κατέληξε η Ράνια Σβίγκου.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης