Ο ανταγωνισμός είναι ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα, το οποίο προσπαθεί να πείσει ότι πρέπει να μειώνουμε τους μισθούς, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η αυθαιρεσία, οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη σχέσεων εμπιστοσύνης και ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι τα προβλήματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και όχι «το μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που υποστηρίζει η κυβέρνηση».
Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για τα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», ανέφερε πως το βασικό αίτιο για το γεγονός ότι έχουμε πολύ μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η διαχρονική ύπαρξη αυθαιρεσίας Δηλαδή, ενός πλαισίου όπου δεν υπήρχαν κανόνες και σχέσεις εμπιστοσύνης εσκεμμένα, προκειμένου να υπάρχει η ανάγκη των πελατειακών σχέσεων. Αυτά συνετέλεσαν ώστε να είναι πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν».
Παρατήρησε πως, στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού, το κλειδί, μακροπρόθεσμα, στην ευημερία δεν είναι η παραγωγικότητα, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, καθώς τώρα μπορεί να αυξάνεται η παραγωγικότητα, αλλά δεν αυξάνονται οι μισθοί. Τόνισε πως δεν προκύπτει ότι ο ανταγωνισμός είναι το «κλειδί» για την ευημερία, ούτε καν από τη νεοκλασική θεωρία των οικονομικών.
Ο ανταγωνισμός, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, είναι ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα, το οποίο προσπαθεί να πείσει ότι πρέπει να συγκρατούμε, να μειώνουμε τους μισθούς. Η παραγωγικότητα όμως αυξάνεται από την τεχνολογία, την οργάνωση της παραγωγής και μια σειρά από ποιοτικά στοιχεία. «Δυστυχώς, όμως, έχουμε μια κυβέρνηση που αυτό δεν το έχει καταλάβει, καθώς δεν έχει καταλάβει τη σύγχρονη οικονομική σκέψη», όπως είπε.
Το νομοσχέδιο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί τη μεγέθυνση «μέσω φορολογικών κινήτρων, που θα μπορούσε να ήταν ένα μέρος μιας γενικότερης όμως στρατηγικής, όπου θα υπάρχει η κλαδική διάσταση, η περιφερειακή διάσταση, η προστασία των θέσεων εργασίας. Με μια άλλη διάσταση για την συνεταιριστική οικονομία. Τη βοήθεια των επιχειρήσεων για το πώς μπορούν να κάνουν ένα business plan».
«Η κυβέρνηση, όμως, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, «έδειξε τις διαθέσεις της και με τον πτωχευτικό νόμο, που ο στόχος της ήταν η ρευστοποίηση».
«Ο σχεδιασμός είναι ξένη λέξη για εσάς», σημείωσε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Και προσέθεσε: «Δεν έχετε προτεραιότητες, γιατί δεν σας ενδιαφέρει να έχετε ένα σχέδιο για την ελληνική οικονομία, γιατί θεωρείτε ότι η ελληνική οικονομία θα αποφασιστεί, όχι από έναν σχεδιασμό με όλη την κοινωνία, με όλους τους φορείς, τα κινήματα και τη γνώση που υπάρχει διάσπαρτη στην οικονομία, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα από χιλιάδες ατομικές αποφάσεις. Θα έπρεπε να έχετε ένα ολιστικό σχέδιο, αλλά το μεγάλο πρόβλημά σας είναι η έλλειψη μιας ολιστικής σκέψης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.