Δήμος Καλαβρύτων: «Ν’ ανακληθεί κάθε σχεδιασμός για την κατάργηση του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την άμεση αναθεώρηση της απόφασης με την οποία οδηγείται σε κατάργηση το Υποκατάστημα Καλαβρύτων της Τράπεζας Πειραιώς ζήτησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος μ’ επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Γιώργο Χατζηνικολάου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου και το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Βασίλειο Κουτεντάκη.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «ζητούμε να επανεξετάσετε την επιλογή σας για κατάργηση του Υποκαταστήματος και να προβείτε στην άρση ενός τέτοιου σχεδιασμού».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος, κοινοποίησε ήδη την επιστολή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Γραφεία των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, στα Γραφεία όλων των βουλευτών νομού Αχαΐας, όπως επίσης στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Τάκη Παπαδόπουλο, με την υπόμνηση ότι «σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία της Δημοτικής Αρχής, των πολιτών και των φορέων της περιοχής και ζητούμε τη συμβολή και την παρέμβαση σας ώστε να μην επιτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη για τον Δήμο Καλαβρύτων».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη ζητήσει συνάντηση στην Αθήνα με το Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κουτεντάκη, ώστε παρουσία και των βουλευτών του νομού Αχαΐας, αναλυτικά να εκτεθούν οι λόγοι που το Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Καλάβρυτα δεν πρέπει να καταργηθεί.
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπογραμμίζει ότι «εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία του Δήμου μας, διότι, όπως πληροφορηθήκαμε, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Τράπεζάς σας, προβλέπεται, και μάλιστα σε άμεσο χρόνο, η κατάργηση του Υποκαταστήματος των Καλαβρύτων, του μοναδικού Υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς που υπάρχει στο Δήμο Καλαβρύτων, στην έδρα του, τα Καλάβρυτα, σε συνέχεια της σχετικά πρόσφατης απόφασής σας για την κατάργηση του Υποκαστήματος της Τράπεζας στην Κλειτορία της ομώνυμης Δημοτικής μας Ενότητας».

Και προσθέτει: «Η επικείμενη αυτή, δυσμενής εξέλιξη, υποβαθμίζει την δυνατότητα παροχής τραπεζικών υπηρεσιών και επηρεάζει αρνητικά την εξυπηρέτηση κυρίως των κατοίκων και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, καθώς δυσχεραίνει την πρόσβασή τους στις τραπεζικές υπηρεσίες και στερεί από τις τοπικές επιχειρήσεις την εξειδικευμένη συμβουλευτική υπαγωγής - υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων ενόψει μάλιστα και του νέου αναπτυξιακού πλαισίου».

Στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει:
• «Το Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Καλάβρυτα, είναι συνδεδεμένο άμεσα με την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης αγροτοκτηνοτροφικής επαρχίας των Καλαβρύτων. Λειτουργεί εδώ και πενήντα χρόνια και τα τελευταία τριάντα στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο της Τράπεζας, που οικοδομήθηκε σε ακίνητο που ο Δήμος Καλαβρύτων μεταβίβασε για την στέγαση της τότε Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Η λειτουργία του Υποκαταστήματος είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή και τον αγροτικό κόσμο που συνεργάζεται με την Τράπεζά σας και πρώην ΑΤΕ, σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Και βέβαια, με την λειτουργία του τοπικού Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού (πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων), μια τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας συνεταιριστική μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, με ετήσιο κύκλο εργασιών 35 εκατομμυρίων ευρώ, που συνεργάζεται αποκλειστικά με το τοπικό Υποκατάστημα».
• «Ο Δήμος μας, το Χιονοδρομικό μας Κέντρο, οι επιχειρήσεις της περιοχής, στον κλάδο του τουρισμού (υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας, εστίασης) επίσης συνεργάζονται με την Τράπεζά σας μέσω του τοπικού Υποκαταστήματος».
• «Σημαντική επίσης είναι η συμβολή της λειτουργίας του Υποκαταστήματος στην στήριξη της απασχόλησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που εργάστηκαν και εργάζονται σε αυτό κατάγονται και διαμένουν μόνιμα στην περιοχή και η κατάργησή του θα έχει και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες, καθώς θα οδηγήσει στην ανεργία τους εργαζόμενους του Υποκαταστήματος».
• «Όπως αντιλαμβάνεσθε, οι επιπτώσεις από την υλοποίηση των προβλέψεων του σχεδιασμού σας για την κατάργηση του τοπικού Υποκαταστήματος, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την περιοχή μας, με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους και την τοπική επιχειρηματικότητα».
• «Είναι πραγματικά αδιανόητο, πώς μια περιοχή που διαθέτει αυτή την κοινωνική και οικονομική δυναμική, αντιμετωπίζεται με τέτοια απαξίωση, κυριολεκτικά αντίθετη με κάθε αναπτυξιακή λογική».
• «Ζητούμε να επανεξετάσετε την επιλογή σας για κατάργηση του Υποκαταστήματος και να προβείτε στην άρση ενός τέτοιου σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα παραπάνω αναλυτικά εκθέσαμε, σχετικά με τις επιπτώσεις, που μια τέτοια απόφαση θα επιφέρει στην περιοχή των Καλαβρύτων, μια περιοχή, που λόγω της φυσιογνωμίας της, είναι κυριολεκτικά ταυτισμένη με την λειτουργία της Τράπεζάς σας».
• «Ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσετε τη σημασία της ικανοποίησης του συλλογικού μας αιτήματος για την παραμονή σε λειτουργία του Υποκαταστήματος της Τράπεζας στα Καλάβρυτα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αποτροπή μιας επιζήμιας, για την οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου μας, εξέλιξης».

Διαβάστε επίσης