Αχαΐα: Σφοδρές αντιδράσεις για το λουκέτο σε 4 υποκαταστήματα της Πειραιώς - Στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση

 

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο "λουκέτο" σε 4 υποκαταστήματα της Αχαΐας. 

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας σε όλα τα καταστήματα της Πειραιώς στην Αχαΐα, από τις 7.45 π.μ.-11.45 π.μ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί έξω από το υποκατάστημα στην Κάτω Αχαΐα. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) απαντά με 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 24/5 στο Νομό Αχαΐας και ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30 π.μ. στο κατάστημα Κάτω Αχαΐας, απέναντι στο επικείμενο κλείσιμο 4 υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς και το μαζικό κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για τους ανθρώπους της περιφέρειας, όπως και για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα, ήδη ανακεφαλαιοποιημένη τέσσερις (4) φορές με χρήματα  του ελληνικού λαού,  επιδιώκει να κλείσει υποκαταστήματα στα Καλάβρυτα, στο Νοσοκομείο του Ρίου, στην Κάτω Αχαΐα, και στο κέντρο της Πάτρας.

Η στρατηγική αυτή της βίαιης συρρίκνωσης του δικτύου:

Ø  Δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές, πελατοκεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα,

Ø   Πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Καταγγέλλουμε επιπλέον, τη νέα απόπειρα να περικοπούν θέσεις εργασίας των εκεί εργαζόμενων, οι οποίοι παρόλη την πολύχρονη πείρα και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το πελατειακό κοινό, επιχειρείται να οδηγηθούν στην ανεργία, την ώρα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πρώτες περιφέρειας της χώρας  σε ποσοστό ανεργίας.

Για τους λόγους αυτούς, ο Σύλλογός μας καλεί:

§  Τη Διοίκηση της Τράπεζας να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων που υποβαθμίζει την περιφέρεια και οδηγεί σε ανεργία τους συναδέλφους μας.

§  την Περιφερειακή και Δημοτική αρχή να αποτρέψουν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη που στρέφεται κατά των πολιτών.

§  την τοπική κοινωνία να δώσει ηχηρό παρών συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων και τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας των συναδέλφων μας.

 

Διαμαρτυρία Αναανγωστοπούλου - Μάρκου

Εξάλλου, κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, σχετικά με το δελτίο τύπου του συλλόγου εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ.) με θέμα: «Κλείσιμο 3 υποκαταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς στον Νομό Αχαΐας».

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

"Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του συλλόγου, η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη ελληνική συστημική τράπεζα, ήδη ανακεφαλαιοποιημένη τέσσερις (4) φορές με χρήματα του ελληνικού λαού, με την επιλογή της να κλείσει τα υποκαταστήματα στα Καλάβρυτα, στο Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο και στην Κάτω Αχαΐα, δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την πρόσβαση σε ποιοτικές, πελατοκεντρικές τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων, όσο και για επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα για τους ανθρώπους της περιφέρειας, όπως και για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Οι τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν την εθνική μας οικονομία και ιδιαίτερα δε την περιφέρεια. Οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν από την Τράπεζα να μην προχωρήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του Δικτύου καταστημάτων. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους αλλά και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών".

 

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Οι τράπεζες την τελευταία πενταετία με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων. Το τελευταίο διάστημα στο όνομα της ψηφιακής μετάβασης, αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Τους είναι αδιάφορο δε ότι έτσι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, και άλλους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοπόρα σε αυτή την εξέλιξη φημολογείται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει στο κλείσιμο τριών καταστημάτων στην περιοχή μας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, την Κάτω Αχαΐα και τα Καλάβρυτα. Με βάση την πείρα προηγούμενων τέτοιων διαδικασιών είναι βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων αυτών θα αντιμετωπίσουν αφόρητες πιέσεις για να δεχτούν την «εθελούσια» απόλυσή τους με απειλές για μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους την ίδια ώρα που οι εναπομείναντες στο νομό εργαζόμενοι θα στενάζουν από την εντατικοποίηση της δουλειάς και οι πελάτες δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας:

τάσσεται κατά του κλεισίματος των καταστημάτων

πρέπει να γίνουν προσλήψεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού

η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λειτουργήσει σε όφελος των εργαζόμενων με μείωση του ωραρίου εργασίας και όχι σε ανεργία και απολύσεις

στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των σωματείων τους για υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζόμενων , των μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων.

To Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στηρίζει την στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει τα σωματεία των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς για την Τρίτη 24 Μαΐου 2022. 

Διαβάστε επίσης