Δυτική Ελλάδα: Μήνυση σε Γηροκομείο για κακοποίηση ηλικιωμένης - «Όλα ανυπόστατα» υποστηρίζει η διοίκηση

Το θέμα ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές

Καταγγελία για παραμέληση και κακοποιητικές συμπεριφορές στο γηροκομείο της Χριστιανικής Ενωσης Αγρινίου. Κατηγορηματική διάψευση απο την διοίκηση: «Εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει ούτε μια καταγγελία»

Η σοβαρή καταγγελία αφορά στα όσα φέρεται να πέρασε μία γυναίκα στο γηροκομείο Αγρινίου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου όταν συγγενείς της ηλικιωμένης αποφάσισαν τελικά να μεταφέρουν την γυναίκα στο γηροκομείο της Χριστιανικής Ένωσης στο Αγρίνιο.

Πίστευαν ότι θα ήταν το καλύτερο για την υγεία της μιας και αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, να φιλοξενηθεί σε χώρο όπου θα υπάρχει φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού.

Έπειτα από λίγο καιρό όμως η ηλικιωμένη έκανε παράπονα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στον οίκο ευγηρίας της Χριστιανικής Ενωσης. Η καταγγελία στο agriniopress, ανέφερε περιστατικά βίας κατά της ηλικιωμένης με χτυπήματα στα χέρια και στον ώμο, ενώ σε επικοινωνία με τους δικούς της ανθρώπους ανέφερε ότι δεν την τάιζαν και την είχαν γενικά, παραμελημένη.

Η γυναίκα δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι και υπήρχε κίνδυνος, όπως είχε επισημάνει η οικογένειά της, να πέσει στο πάτωμα αν δεν υπάρχει κάποιο είδος προστασίας.

«Δεν της έδωσαν τα τρόφιμα που της πήγαμε»

Ακόμη, συγγενείς της ηλικιωμένης που μίλησαν στο agriniopress, ανέφεραν ότι την επισκέφθηκαν τον περασμένο μήνα και της άφησαν διάφορα τρόφιμα και σοκολάτες, τα οποία αν και τα ζήτησε η ίδια ηλικιωμένη, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, δεν τα πήρε ποτέ.

Και φτάνουμε λίγες μέρες πριν, όταν  η γυναίκα έπεσε από το κρεβάτι της και χτύπησε σοβαρά στο ισχίο. «Ακόμα και τη νύχτα που χτύπησε δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον», λένε συγκεκριμένα. Η ηλικιωμένη, όμως έφερε σοβαρό τραυματισμό και χρειάστηκε χειρουργείο.

Κορωνοϊός

Μέσα σε όλα τα άλλα, δεν έλειψε και ο κορωνοϊός, διότι όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου μετά τον τραυματισμό της αρχικά είπαν ενώ νοσηλευόταν εκεί, ότι είναι θετική στον κορωνοϊό. Συμπτώματα δεν υπήρχαν και έπειτα από rapid και μοριακό τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά, μεταφέρθηκε τελικά η γυναίκα σε σπίτι μέλους της οικογένειας της.

Μαρτυρία

Το agriniopress, μίλησε και με την ηλικιωμένη η οποία με δυσκολία κατάφερε να περιγράψει όσα ζούσε. Υποστήριξε ότι με τη βία της έσπρωχναν με το κουτάλι ελάχιστη τροφή στο λαιμό. «Με χτύπησαν στο χέρι, στον ώμο. Έπεσα από το κρεβάτι και χτύπησα στο ισχίο , δεν μπορώ να σας δείξω», είπε η 93χρονη γυναίκα που χειρουργήθηκε τελικά με επιτυχία την Μ. Τετάρτη.

Καταθέσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία ο γιος της ενώ κατέθεσε στις αρχές και η ηλικιωμένη στο σπίτι της,  διότι δεν μπορεί να μετακινηθεί εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Η μήνυση κατατέθηκε  λίγες μέρες πριν από το Πάσχα και κλήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές να καταθέσουν και οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του Γηροκομείου ξεκαθαρίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις που κάποιος ασθενείς αντιμετωπίζει πρόβλημα, σε κάθε κρεβάτι για την ασφάλεια του , υπάρχει κάποιο μέσο προφύλαξης.

Το agriniopress απευθύνθηκε στον Πρόεδρο  της Χριστιανικής Ένωσης Σπύρο Παπαθανασίου για το περιστατικό. Ο κ. Παπαθανασίου  ξεκαθάρισε ότι όσα έχουν καταγγελθεί «είναι ανυπόστατα» και το θέμα ερευνούν ήδη οι αρμόδιες αρχές που θα λάβουν και τις σχετικές απαντήσεις.

Να σημειωθεί πως σε όλες τις δεκαετίες λειτουργίας του Γηροκομείου, ουδέποτε έχουν γίνει καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές ή για παραμέληση των φιλοξενουμένων.

Διαβάστε επίσης