Βοσνία: Νεκρή, τραυματίες και ζημιές από ισχυρό σεισμό 5,7 Ρίχτερ – "Κουνήθηκαν" τα μισά Βαλκάνια

 

Νέα έχασε τη ζωή της όταν έπεσε βράχος στο σπίτι της εξαιτίας του ισχυρού σεισμού των 5,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Βοσνία και έγινε αισθητός στα μισά Βαλκάνια.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS), έπληξε χθες Παρασκευή το νότιο τμήμα της Βοσνίας, με αποτέλεσμα νέα να χάσει τη ζωή της, αρκετοί πολίτες να τραυματιστούν και να σημειωθούν εκτενείς ζημιές, σύμφωνα με βοσνιακά μέσα ενημέρωσης.

Επεσε βράχος στο σπίτι της

Εικοσιοκτάχρονη κάτοικος της Στόλατς, η οποία τραυματίστηκε όταν βράχος έπεσε πάνω στο σπίτι της εξαιτίας του σεισμού, υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί στη κοντινή πόλη Μόσταρ, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη δομή υγείας που επικαλέστηκαν αρκετά ΜΜΕ.

Σεισμός σε… ζωντανή μετάδοση, στο βίντεο κάτω. «Ουάου, ε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει σεισμός, ελπίζω όλα να πάνε καλά» είπε με απόλυτη ψυχραιμία, συνεχίζοντας την εκφώνηση των ειδήσεων, η παρουσιάστρια Milica Pavićević του τηλεοπτικού σταθμού DNEVNIK στο Μαυροβούνιο, το οποίο συνορεύει με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν πιο ελαφριά, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειας του θύματος στη Στόλατς.

Ζημιές, ιδίως ρωγμές σε τοίχους και καταρρεύσεις, αναφέρθηκαν από τις αρχές και την Πολιτική Προστασία στη Στόλατς, στη Λιουμπίνιε και στη Μόσταρ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, περιοχής με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λιουμπίνιε (4.000 κάτοικοι), σύμφωνα με το USGS. Απείχε 16 χιλιόμετρα από τη Στόλατς (14.000 κάτοικοι) και 42 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσταρ (105.000 κάτοικοι), σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Σεισμολογίας (EMSC).

Κράτησε 20 δευτερόλεπτα

Η δόνηση, η οποία διήρκεσε κάπου είκοσι δευτερόλεπτα, έγινε αισθητή ως το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια, σε απόσταση 400 και πλέον χιλιομέτρων από το επίκεντρό της, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακολουθήθηκε από αρκετές ακόμη, λιγότερο ισχυρές δονήσεις.

Η προηγούμενη ισχυρή σεισμική δόνηση στα Βαλκάνια (6,4 Ρίχτερ) είχε καταγραφεί την 29η Δεκεμβρίου 2020 στην Κροατία, στην περιφέρεια Πέτρινια (κεντρικά), με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για επτά νεκρούς και εκατοντάδες κτίρια, κυρίως σπίτια, κατεστραμμένα.

Τον Μάρτιο του 2020, η κροατική πρωτεύουσα είχε ήδη χτυπηθεί από σεισμό 5,3 Ρίχτερ ο οποίος προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Τον Νοέμβριο του 2019, πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία εξαιτίας σεισμού 6,4 Ρίχτερ, που άφησε χιλιάδες ανθρώπους άστεγους.

Πηγή: ΑΠΕ

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης