Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών: Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής "Κορνήλιος Γραμμένος - Προσωδίες & Ραψωδίες"

Παρασκευή 15 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ

Οι αρχές της αφαίρεσης, η ένταση και η λάμψη του χρώματος,  αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο στην έκθεση ζωγραφικής, «Κορνήλιος Γραμμένος. Προσωδίες & Ραψωδίες», η οποία θα φιλοξενείται στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών από τις 7.30 το βράδυ της Παρασκευής 15 Απριλίου – ημέρα των εγκαινίων -  έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με  MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά και σε αυτή συνυπάρχουν τα ιδιαίτερα πλάσματα του εικαστικού ‒ τα Aliens και οι Ιππότες ‒ με τα μεταλλικά Λουλούδια που ορίζουν απροσδόκητους κήπους και τα Σάρματα που οργανώνουν επιφάνειες με ακμές και πτυχώσεις. 

Η ολοκλήρωση της ανάρτησης και τοποθέτησης των εκθεμάτων στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Απριλίου, παρουσία του ιστορικού τέχνης και επιμελητή της έκθεσης  Γιάννη Μπόλη, των παιδιών του Κορνήλιου Γραμμένου, Δάφνης και Οφηλίας, της εκπροσώπου του MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Ελένης Κωτσαρά και της υπεύθυνης Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών Γιάννας Παναγοπούλου

Η τέχνη του Κορνήλιου Γραμμένου με τις αναφορές της στις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα αναπτύσσεται με συνοχή και συνέπεια μέσα στο χρόνο. Κάθε βήμα του ήταν μια νέα αισθητική πρόταση στην ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων της δημιουργίας του. 

1649930156866.jpg

Στις ζωγραφικές του συνθέσεις ο Κορνήλιος Γραμμένος επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία των αναζητήσεών του. Ο ίδιος επιχειρεί μια σύζευξη της ζωγραφικής του με την έννοια της προσωδίας στη γλωσσολογία, δίνοντας έμφαση στον ρυθμό, στην ένταση και στην αποτύπωση μιας ψυχικής ή συναισθηματικής κατάστασης.

Στις γλυπτικές του προσπάθειες εμφανίζεται εξαιρετικά διαυγής στις προθέσεις του, επιθυμώντας να κάνει μια τέχνη καθαρή και λιτή, στην οποία η απλότητα και οι υφές των υλικών συνδιαλέγονται με το ανατρεπτικό χιούμορ και τη διαίσθηση.

Ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε ότι «το έργο του Κορνήλιου Γραμμένου εκτείνεται με προσήλωση και ήθος από τις πρώτες δημιουργίες του τη δεκαετία του 1980 μέχρι το ξαφνικό τέλος του το 2021. Η έκθεση «Προσωδίες και Ραψωδίες» παρουσιάζει έργα των τελευταίων χρόνων, ενώ ο συνοδευτικός κατάλογος καταγράφει το σύνολο της δουλειάς του, ταξινομημένης σε ενότητες, επιτρέποντάς μας να παρακολουθήσουμε, να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε τους πειραματισμούς, τις κατευθύνσεις και τη σημασία της τέχνης του, την πορεία μιας πολυδιάστατης εικαστικής έρευνας ‒την ενότητα και το συμπαγές των μορφοπλαστικών, των εκφραστικών και των πνευματικών του ενδιαφερόντων.»

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα συμμετάσχει το κουϊντέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

O Koρνήλιος Γραμμένος (Πάτρα, 1959-Αθήνα, 2021) σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα (1977-1980), γλυπτική και ζωγραφική (1981-1988, Meisterklasse) στην Kölner Werkkunstschule της Κολωνίας. Η πρακτική του εκτείνεται στη ζωγραφική, στο σχέδιο, στα μελάνια και στην γλυπτική χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ξύλο, ο σίδηρος, ο χάλυβας, ο μόλυβδος και το χαρτόνι. Δίνει την αίσθηση του έργου τέχνης ως αντικειμένου μέσα στην επικράτεια του αρχιτεκτονικού χώρου, όχι απαραίτητα φορμαλιστικά. Ουσιαστικά, το έργο του προσδιορίζεται ως μια σύνθεση πειραματισμού. Οι καλλιτεχνικοί του σταθμοί: Ρώμη (1988-1991), Νέα Υόρκη (1991-1992) και Σαν Φρανσίσκο (1999-2000). Η διαδρομή του περιλαμβάνει μείζονες εκθέσεις με έργα που αντιμετωπίζουν την τέχνη του ποικιλοτρόπως, σε ένα γεωγραφικό φάσμα που εκτείνεται σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις των γλυπτικών του επινοήσεων σε διαφορετικά μέρη όπως: Palazzo Corvaja, Ταορμίνα, Σικελία, 1990· Πλατεία Δεξαμενής, Αθήνα, 1995· Μαρίνα της Πάτρας, 1996· Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 1997· 10o Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, Αθήνα, 2006. 

www.korneliosgrammenos.net  

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Τρίτη έωs Σάββατο 1 0.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. Τρίτη & Παρασκευή 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. / Κυριακή & Δευτέρα κλειστά –  Μαιζώνοs 110 – www: patrasculture.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ