Διάβασμα: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να συγκεντρωθεί

 

 

Πολλά μικρά παιδιά δυσκολεύονται να καθίσουν ακίνητα και να παραμείνουν συγκεντρωμένα στο διάβασμα για το σχολείο. Αλλά καθώς θα «ανεβαίνουν» τάξη, θα παίρνουν όλο και περισσότερες εργασίες για το σπίτι, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιμείνουν σε μια εργασία και να την ολοκληρώσουν.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει συγκεντρωμένο ενώ διαβάζει για το σχολείο:

#1 Εκτόνωση και μετά διάβασμα

Η κίνηση του σώματος κινητοποιεί τον εγκέφαλο. Προσπαθήστε να βάλετε το παιδί σας να περπατήσει ή να πάει με ποδήλατο στο σχολείο, να παίξει έξω μετά το σχολείο, να κάνει δουλειές στο σπίτι ή να παίξει σε μια αθλητική ομάδα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είχε την ευκαιρία να τρέξει, να περπατήσει ή να πηδήξει πριν καθίσει για να κάνει την εργασία του.

#2 Απενεργοποιήστε τις οθόνες

Πριν το παιδί σας ασχοληθεί με το διάβασμα, κλείστε την τηλεόραση. Ή αν το παρακολουθούν άλλοι, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι αρκετά μακριά ώστε να μην μπορεί να αποσπαστεί από αυτήν. Επίσης, κλείστε ή απομακρύνετε τον υπολογιστή και εάν το παιδί σας έχει κινητό, βεβαιωθείτε ότι είναι κι αυτό απενεργοποιημένο.

#3 Κάντε μια λίστα υποχρεώσεων

Όταν έχουν μεγάλο «φόρτο» εργασίας για το σχολείο τα παιδιά, αυτό ίσως είναι κάτι που δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Βοηθήστε το παιδί σας να συγκεντρωθεί στο διάβασμα φτιάχνοντας μαζί μια λίστα με όλα όσα χρειάζεται να κάνει για την επόμενη μέρα ή εβδομάδα. Στη συνέχεια, αφήστε το να διαγράψει κάθε εργασία καθώς την τελειώνει.

#4 Χρησιμοποιήστε τα σήματα

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συζητήσεις όταν το παιδί σας διαβάζει. Για να αποφύγετε εντελώς τους περισπασμούς, μπορείτε ακόμη να συμφωνήσετε στη χρήση μερικών σημάτων. Για παράδειγμα, όταν δείχνετε τα βιβλία του, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτό που έκανε. Ή όταν σηκώνετε το χέρι σας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει και να ξεκινήσει το διάβασμα. Για ορισμένα παιδιά, είναι αρκετό ακόμη και το να βάλει ο γονιός το χέρι τους στον ώμο τους, για να τους επαναφέρει την προσοχή.

#5 Πάρτε ανάσες

Όσο το παιδί σας διαβάζει, βεβαιωθείτε ότι κάνει μερικά διαλείμματα. Αφού κάνει τις εργασίες του για 10 ή 20 λεπτά (ανάλογα με την ηλικία του), ζητήστε του να σηκωθεί και να μετακινηθεί, να πιει λίγο νερό (ή έναν χυμό ή γάλα) και μετά να συνεχίσει το διάβασμα. Αλλά μην το αφήσετε να εμπλακεί με κάτι άλλο στο διάλειμμα. Απλώς δώστε του την ευκαιρία για λίγα λεπτά χαλάρωσης.

https://www.imommy.gr/

Διαβάστε επίσης