Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: Προστασία και στήριξη των Ουκρανών προσφύγων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους

Επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, Α. Πλεύρη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Π. Μηταράκη, την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ-Μ. Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γ. Σταμάτη, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων ζητά να παρθούν έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης των προσφύγων με αναπηρία που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, με προτεραιότητα την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης, που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια κατοίκους της να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους, μπροστά στον κίνδυνο για τη ζωή τους. 

Μεγαλύτερη απειλή και φόβο βιώνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες με αναπηρία καθώς, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενημέρωσης και υποδοχής. 

Όπως αναδεικνύει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλει τη συνεργασία για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Υπουργείο Υγείας υπάγονται δομές που, με την κατάλληλη στελέχωση, μπορούν να υποδεχτούν και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Το αναπηρικό κίνημα έχει αποδείξει ότι είναι ικανό να συμβάλει στην εξεύρεση σχεδίου για την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους".

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς:  Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη Αθανάσιο 

            Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκη Παναγιώτη

            Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχαηλίδου Δόμνα

           Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, 

           κ. Σταμάτη Γεώργιο

            

Κοιν:  Βουλευτές Δυτικής Ελλάδας

          Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Φαρμάκη Νεκτάριο

          Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, κ. Μπονάνο Χαράλαμπο

          Διοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Καρβέλη Ιωάννη

          Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ)

          Φορείς- Μέλη Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.

           

Θέμα:  «Προστασία και στήριξη των Ουκρανών προσφύγων με αναπηρία, χρονίως

             πασχόντων και των οικογενειών τους»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Διοικητά, 

 

  Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει την ευθύνη για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αριθμεί σε είκοσι οκτώ (28) ενεργά μέλη και αγωνίζεται για  την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

  Συμπληρώνεται ένας μήνας από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια κατοίκους της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους, μπροστά στον κίνδυνο για τη ζωή τους. 

  Μεγαλύτερη απειλή και φόβο βιώνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες με αναπηρία καθώς, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενημέρωσης και υποδοχής. 

  Όπως αναδεικνύει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλει τη συνεργασία για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία.

  Είναι σημαντικό να παρθούν έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης των προσφύγων με αναπηρία που θα φιλοξενηθούν, με προτεραιότητα την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης, που θα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

  Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Υπουργείο Υγείας υπάγονται δομές που, με την κατάλληλη στελέχωση, μπορούν να υποδεχτούν και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας.

  Το αναπηρικό κίνημα έχει αποδείξει ότι είναι ικανό να συμβάλει στην εξεύρεση σχεδίου για την ουσιαστική στήριξη των Ουκρανών με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους.

   Αναμένουμε ενέργειες σας.

   Σας ευχαριστούμε. 

 

Διαβάστε επίσης