Γ. Γεωργιόπουλος - Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας: Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο πολιτισμού αντάξιο της οικουμενικής της διάστασης

 

   «Δεν νοείται η Αρχαία Ολυμπία να μην διαθέτει έναν χώρο πολιτισμού και παιδείας αντάξιο της οικουμενικής της διάστασης. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε αυτό μας το στόχο το συντομότερο δυνατόν».

   Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, με αφορμή την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ του πρώην ξενοδοχείου «Ξένιος Ζευς», στον δήμο για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον χρόνια.

   Όπως προσθέτει ο δήμαρχος, «το κτίριο του πρώην μοτέλ 'Ξένιος Ζευς' δεν είναι ένα τυχαίο κτίριο» και εξηγεί:

   «Ως έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής για την εποχή που χτίστηκε, έχει μια διαχρονική αισθητική αξία που εύκολα ο καθένας διαπιστώνει και σήμερα, παρά την φθοροποιό επίδραση του χρόνου. Η διεκδίκηση παραχώρησης του κτιρίου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. προς τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής μας αρχής. Έτσι, έπειτα από διαπραγματεύσεις ενός και πλέον έτους με την ΕΤΑΔ το κτίριο παραχωρήθηκε στο δήμο μας».

   Όσον αφορά στους στόχους του δήμου για την αξιοποίηση του κτιρίου, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

   «Θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Αρχαία Ολυμπία μια σύγχρονη εστία πολιτισμού και παιδείας, έναν πολυχώρο εκδηλώσεων, εκθέσεων, συνεδρίων, που σήμερα ο δήμος μας δεν διαθέτει. Θεωρήσαμε ιδανικό αυτό το εμβληματικό κτίριο στην είσοδο της πόλης και δουλέψαμε εντατικά πάνω στην ιδέα μετατροπής του σε Κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας. Έτσι, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, υποβάλαμε στο πρόγραμμα 'Αντώνης Τρίτσης' αίτημα χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελέτης μετατροπής του κτιρίου σε Κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας».

   Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «θέλουμε να καταστήσουμε λειτουργικό και ελκυστικό αυτό το παρατημένο κτίριο, το οποίο μπορεί μελλοντικά να στεγάσει κάποια δομή εκπαίδευσης, κάποιο ξενόγλωσσο τμήμα πανεπιστημιακού επιπέδου, από τα πολλά που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά δεν βρίσκουν εδώ τις κατάλληλες υποδομές».

   Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, εκτιμάται ότι «το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει τον πολιτιστικό και πνευματικό χαρακτήρα της Αρχαίας Ολυμπίας και θα υποστηρίξει την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής».

   Το ξενοδοχείο «Ξένιος Ζευς» βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, στην είσοδο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας, κατασκευάστηκε το 1963 με αρχιτεκτονική μελέτη του Άρη Κωνσταντινίδη, προϊσταμένου τότε του τμήματος μελετών του ΕΟΤ και ήταν τύπου μοτέλ, δυναμικότητας 72 κλινών.

   Το ακίνητο έχει εμβαδόν 15.495 τ.μ. και το εντός του ακινήτου κτίσμα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.762 τ.μ., ενώ σήμερα σε τμήμα του οικοπέδου λειτουργεί πυροσβεστικός σταθμός.

   Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία και από ειδικούς συνεργάτες του δήμου, το κτίριο διαρθρώνεται με τέσσερις πτέρυγες, ανεξάρτητες, άλλα λειτουργικά συνενωμένες, γύρω από ένα τετράπλευρο αίθριο, σε δυο επίπεδα.

   Σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη έκθεση, προτείνεται η εκ νέου χρήση του κτιρίου με την δημιουργία χώρων συνεδρίων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, αλλά και την δημιουργία βιβλιοθηκών, αναγνωστηρίων, εργαστηρίων και αιθουσών διδασκαλίας. 

   Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, η χρήση του κτιρίου μπορεί να συμπληρωθεί από χώρους εργασίας (γραφεία), εστίασης, καθιστικών, κουζίνας, αποθηκών, κλιμακοστασίων, διαδρόμων, εξωστών, κλπ.

   Πάντως, σύμφωνα με τον δήμο, η τεχνική έκθεση θα διαμορφωθεί πλήρως από τη οριστική μελέτη, όπως αυτή θα προκύψει με τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ