Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν το Άγιο Αλέξιο και την απελευθέρωση της πόλης

Οι εκδηλώσεις

 

Με αγρυπνία στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 7 μ.μ. της Τετάρτης, ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου και προστάτη των Καλαβρύτων. Λίγο αργότερα, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει η αναπαράσταση των γεγονότων της έναρξης της Επανάστασης του 1821, απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος». 

Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου των Καλαβρύτων θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί με την Ακολουθία του Όρθρου στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Καλάβρυτα. Στις 8 π.μ. θα γίνει η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου, στην είσοδο της πόλης των Καλαβρύτων (πηγή Καλαβρυτινής) και θ’ ακολουθήσει Θεία Λειτουργία και Αγιασμός.  

Στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει τη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου Αλεξίου, με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων, στις οδούς 25ης Μαρτίου-Κομμένου-Αγίου Αλεξίου- Δημάρχου Πάνου Πόλκα- Καλλιμάνη-Λοχ.Καποτά-25ης Μαρτίου. Στις 11.15 η πομπή θ’ αναχωρήσει για την Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Επίσης, το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, στις 12, στο σχολικό συγκρότημα «Ευσέβιος Κηπουργός» θα γίνουν τα εγκαίνια του Κινητού Ψηφιακού Πάρκου Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέα Φίλια.  

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 21Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 201 ετών απ’ την απελευθέρωση των Καλάβρυτων και την ύψωση του Λαβάρου στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, θα συνεχιστούν την προσεχή Κυριακή 20 Μαρτίου (στις 11.30 π.μ.), με την εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη των Αγωνιστών του 1821, απ’ την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, απ’ τις 9 το πρωί θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό.

Στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου, το δε Πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει ο Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αθανάσιος Φωτόπουλος. 

Θ’ ακολουθήσει Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων και στις 11.15 το πρωί η μαθητική παρέλαση. Λίγο αργότερα, είναι προγραμματισμένη η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών του 1821 απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» και στις 12.30 μετά το μεσημέρι η παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών απ’ τα Χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων. 

Το απόγευμα, στις 6.30, θα γίνει η αναπαράσταση της μάχης και της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» και στις 7 μ.μ. παρέλαση τμημάτων Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές από Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ότι το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαβρύτων (www.kalavrita.gr).

 

Διαβάστε επίσης