Πώς προλάβαμε και εγκαταλείψαμε το Κίεβο - Ο Πατρινός εκπαιδευτικός Αλέκος Μαγιώνος περιγράφει στο tempo24 τη φρίκη του πολέμου

Ο Αλέκος Μαγιώνος και η σύζυγός του Έλλη Δαλαμάρα βρίσκονταν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου στο Κίεβο. 

Οι Πατρινοί εκπαιδευτικοί ήσαν αποσπασμένοι  στην Ουκρανική Πρωτεύουσα διδάσκοντας από το 2021 την  Ελληνική Γλώσσα σε σχολείο αλλά και στο Εθνικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου.

Ο κ. Μαγιώνος μιλώντας στο tempo24.news υπογράμμισε πως μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου που έλαβαν ειδοποίηση από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας να αποχωρήσουν άμεσα, τίποτα δεν προμήνυε πως οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΑ

"Οι Ελληνικές Αρχές κινήθηκαν άμεσα. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε ειδοποιηθεί. Όλα κυλούσαν ομαλά στο Κίεβο και οι περισσότεροι πιστεύαμε πως η κρίση θα επιλυόταν με διπλωματικό τρόπο. Η ζωή κυλούσε ήρεμα, υπήρχε επάρκεια αγαθών και οι Ουκρανοί με τους οποίους συνομιλούσαμε δεν μπορούσαν να πιστέψουν, όπως κι εμείς, οτι οι εξελίξεις θα ήσαν ραγδαίες. Ευτυχώς οι Ελληνικές Αρχές μας ειδοποίησαν άμεσα να εγκαταλείψουμε τη χώρα" λέει ο κ. Μαγιώνος και συνεχίζει:

ΦΥΓΑΜΕ ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΛΙΤΣΕΣ

"Πήραμε πρόχειρα όλα τα απαραίτητα σε δύο βαλίτσες αφήνοντας πίσω σχεδόν όλο το νοικοκυριό μας και φύγαμε οδικώς εσπευσμένα. Δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί αν δεν μας έλεγαν να φύγουμε ή αν απλά μας έκαναν μία σύσταση. Ίσως τώρα να βρισκόμαστε στο Κίεβο εγκλωβισμένοι

Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα κυλούσαν ομαλά. Προετοιμαζόμασταν μάλιστα για την Πανουκρανική Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας".

Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Από το σπίτι του πια στα Καμίνια ο κ. Μαγιώνος μας λέει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με Ουκρανούς συναδέλφους του στο Κίεβο. "Η ζωή πια έει αλλάξει. Υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα και οι συνάδελφοί μας βρίσκονται διαρκώς στα καταφύγια για να αποφύγουν τις συνέπειες του πολέμου.

Οι βομβαρδισμοί και η εκτοξεύσεις πυραύλων είναι συνεχείς. Οι Ρώσσοι σφυροκοπούν το Κίεβο" μεταφέρει ο κ.Μαγιώνος αποτυπώνοντας τις μαρτυρίες Ουκρανών εκπαιδευτικών με τους οποίους επικοινωνεί.

Προσθέτει πως τώρα τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του αισθάντονται ασφαλείς και πως ήδη έχουν υπάρξει πρόνοιες από την Πολιτεία. "Μας δίνουν άδειες και παραμένουμε στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας" καταλήγει ο κ. Μαγιώνος.

ΝΙΚΟΣ ΑΝ. ΣΥΦΑΝΤΟΣ

Διαβάστε επίσης