Ένα ακόμη πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο

της Κατερίνας Γρ. Σολωμού*

Ένα ακόμη πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, αποτελεί η οριστική κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους, με απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Οι εν λόγω υπάλληλοι των Δήμων, εντεταλμένοι για τον σκοπό αυτόν, επισκέπτονταν εβδομαδιαίως και σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα το κάθε χωριό, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες όσον αφορά την διεκπεραίωση των ασφαλιστικών ζητημάτων των κατοίκων κι έχοντας αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί τους με σκοπό να τους απαλλάξουν από κάθε γραφειοκρατική ταλαιπωρία.
Με την κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών, πλέον, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών των Δήμων, θα καταστεί σχεδόν αδύνατη. Κι αυτό διότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν δύνανται να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά ή δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω γεωγραφικής απόστασης και προβλημάτων υγείας.

Επιπλέον, όσοι κάτοικοι διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του αρμόδιου τοπικού καταστήματος του ΕΦΚΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, θα πρέπει να δαπανούν χρόνο και χρήματα.
Ένα ακόμη καίριο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος να υποστηρίξει την όλη διαδικασία, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα με τους ασφαλισμένους αγρότες αλλά και για τους υπαλλήλους του Οργανισμού, που θα σηκώσουν ένα επιπλέον εργασιακό βάρος, εν μέσω πανδημίας τη στιγμή μάλιστα που πολλές υπηρεσίες του, λειτουργούν μόνο μέσω ραντεβού.

Η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ, αποδεικνύει τη συνεχή συρρίκνωση των υπηρεσιών στην επαρχία και την αντίστοιχη συσσώρευσή της στις πόλεις, γεγονός που πλήττει την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, σχετικά με τα επιπλέον έξοδα με τα οποία θα επιβαρυνθούν, για να καλύψουν τις μετακινήσεις τους προς υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, αλλά και να αξιοποιήσει τους ανταποκριτές του ΟΓΑ που καταργήθηκαν, μετατρέποντας τους, σε ανταποκριτές του ΕΦΚΑ. 

 

 *Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας

 

Διαβάστε επίσης