Παπαδημούλης: Θλιβερή εξαίρεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα

 

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV Δυτ. Μακεδονίας και στην εκπομπή «+News» (Θ. Καρυπίδης) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας τα εξής:

Από το πού κανείς «κόβει» και πού δίνει χρήματα στηρίζοντας, κρίνεται και το ποια κοινωνικά συμφέροντα εξυπηρετεί

Η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αρνείται να κάνει αυτό που έχουν ήδη κάνει 19 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποτελεί θλιβερή εξαίρεση.

Από τον Οκτώβριο η Κομισιόν, η κ. Φον ντερ Λάιεν, έχει παρουσιάσει κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του φόρου στα καύσιμα. Και με το μέτρο αυτό συμφωνεί και η κ. Λαγκάρντ. Έχουν ξεφύγει οι τιμές στα καύσιμα και η Ελλάδα πρωτοστατεί εντός της Ευρώπης στην ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη και την αγοραστική δύναμη της χώρας μας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί όταν κατατίθενται τέτοιες προτάσεις η Ελλάδα λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά κι ότι έχουμε έλλειμμα; Και γιατί μοιράζει δισεκατομμύρια, ξεχνώντας τα ελλείμματα, όταν πρόκειται να δώσει μεγάλες φοροελαφρύνσεις  και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στους πολύ ισχυρούς ή απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ σε φίλους και κολλητούς με πρόσχημα την πανδημία;

Δόθηκαν χρήματα ακόμα και σε βουλκανιζατέρ, που θα προμήθευαν μάσκες εναντίον του κορονοϊού. Σε εταιρείες που συστάθηκαν μόλις μία-δύο μέρες πριν πάρουν τη δουλειά, με απευθείας αναθέσεις. Στα 2,5 χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει περάσει νόμους, με τους οποίους έχει μειώσει πάρα πολύ τη φορολογία των κερδών και τις ασφαλιστικές εισφορές των μεγάλων επιχειρήσεων. Γιατί απλά αυτοί παίρνουν λεφτά, αλλά δίνουν υποστήριξη γιατί έχουν στα χέρια τους και τη δύναμη πολλών ΜΜΕ.

Από αυτές τις μειώσεις το Δημόσιο έχει χάσει πολλαπλάσια χρήματα ως έσοδα, από αυτά που θα έχανε προσωρινά αν μειωνόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης όσο διαρκεί αυτή η «φωτιά» της ακρίβειας στα καύσιμα. Μια τέτοια μείωση δεν θα ανακούφιζε μόνο το φτωχό νοικοκυριό, αλλά θα έδινε και μια ανάσα στους αγρότες, καθώς και  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μη βάλουν λουκέτο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το πού κανείς «κόβει» και πού δίνει χρήματα στηρίζοντας, κρίνεται και το ποια κοινωνικά συμφέροντα εξυπηρετεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μπόνους στους ισχυρούς, ενώ ανακαλύπτει ότι υπάρχουν ελλείμματα όταν χρειάζεται να στηρίξει λαϊκά νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

​Έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στην ακρίβεια, διότι από τα καύσιμα η «φωτιά» απλώνεται και στα είδη πρώτης ανάγκης

Πρόκειται για μια κυβέρνηση δογματικά νεοφιλελεύθερη και πέρα από τη στήριξη των πολύ ισχυρών φίλων της δεν βλέπει τίποτα άλλο. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν προχωρούν σε αυτή τη μείωση απάντησε το εξής αδιανόητο: Ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο κι άρα αν μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα θα ευνοηθούν οι πλούσιοι σε βάρος των φτωχών. Ο απόλυτος παραλογισμός. Κι όταν κάποιος παίρνει τον λογαριασμό του ρεύματος ή πάει να βάλει βενζίνη παθαίνει εγκεφαλικό.

Προφανώς και αυτή η απόφαση να μη γίνει μείωση έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά παρόλα αυτά επιμένουν πεισματικά να μην κάνουν κάτι που τους το προτείνουν οι ομοϊδεάτες τους από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Η ζημιά είναι και το ροκάνισμα της αγοραστικής δύναμης μέσω του πληθωρισμού. Έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στην ακρίβεια, διότι από τα καύσιμα η «φωτιά» απλώνεται και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, ότι θα αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό τον κράτησε 2,5 χρόνια παγωμένο κι ανήγγειλε μια αύξηση 2%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου τα τελευταία χρόνια ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί κατά 13,7%. Αυτό πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, επομένως τους καλώ να σκεφτούν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και να αφήσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.  

Κάθε κυβέρνηση πρέπει να σκέφτεται προσεκτικά, αν θέλει να μειώσει έναν φόρο, τίνος τα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει. Θα μειώσει τον φόρο στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων ή τον ειδικό φόρο κατανάλωσης; Η ΝΔ επιλέγει να ελαφρύνει ασφαλιστικά και φορολογικά τους πολύ πλούσιους, ενώ για τους μικρούς και τους φτωχούς λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Αυτή τη στιγμή, με υπογραφή Κυρ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος 210% περίπου του ΑΕΠ, το υψηλότερο σε όλη την ΕΕ, έλλειμμα 10%, ενώ ανεβαίνουν ραγδαία τα επιτόκια δανεισμού του κράτους και των επιχειρήσεων στην αγορά των ομολόγων.

Η ΝΔ είναι αυτή που έχει την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και φοβάμαι ότι αν δεν σταματήσουν να δίνουν διαρκώς «δώρα» σε λίγους και ισχυρούς, φίλους και κολλητούς, με δημόσιο χρήμα θα κινδυνεύσουμε με νέες περιπέτειες: κρίση χρέους κι ενδεχομένως με νέα μνημόνια. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις αδυναμίες της, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να αφήσει ένα «μαξιλάρι» 37 δισ. ευρώ.

https://left.gr/

Διαβάστε επίσης