Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, αναφέρονται τα εξής:
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την κινητοποίηση του Δήμου της Πάτρας, του Εργατικού Κέντρου και άλλων 130 φορέων, που κατέληξε σε κοινή συγκέντρωση με τα συνδικάτα της Αττικής στο Σύνταγμα, ξανάνοιξε στην πόλη μας το θέμα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, που αν έρθουν, όλα τα λαϊκά προβλήματα δήθεν θα λυθούν και δεν έρχονται, γιατί η δημοτική αρχή τις εμποδίζει.
Για άλλη μία φορά, σύσσωμοι, τα κόμματα του συστήματος, οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται σ΄ αυτά, μερίδα των ΜΜΕ, αντιπαρέβαλλαν τις διεκδικήσεις, τους αγώνες στους οποίους πρωτοστατεί η δημοτική αρχή, με μια δήθεν πιο «ρεαλιστική» πολιτική, που θα δρα στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων στην πόλη και θα φέρνει δήθεν πιο «πρακτικά» αποτελέσματα, που «οι πορείες και οι αγώνες δε φέρνουν» κτλ.
Η αλήθεια είναι, πως έχουν εκτεθεί πολλές φορές με την προθυμία τους να δώσουν «γη και ύδωρ», να ρίξουν κάθε απαίτηση μπροστά σε διάφορες «επιχειρηματικές ευκαιρίες» για την πόλη, χρησιμοποιώντας τη μόνιμη επωδό, πως «έτσι θα έρθουν δουλειές στην περιοχή».
Εκτέθηκαν με το τρένο, που φώναζαν όλοι μαζί ότι πρέπει να περάσει επιφανειακά, αλλιώς θα προσπεράσει, που ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν το μέλλον της πόλης μας, να τη διχοτομήσουν, ενώ εμείς, με τους αγώνες μας, από κοινού με μία σειρά φορείς της πόλης, πετύχαμε ως τώρα την υπογειοποίηση 5,1 χιλιομέτρων και συνεχίζουμε.
Εκτέθηκαν με το φυσικό αέριο, καθώς πανηγύριζαν για τον αγωγό Eastmed και λοιδορούσαν τη δημοτική αρχή και όσους προειδοποιούσαν, ότι ο λαός μας δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό από τη συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές του Ισραήλ και των ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να αποχωρήσουν προσφάτως, ηχηρά, από την κατασκευή του αγωγού οι «σύμμαχοι» και να καταρρεύσουν τα παραμύθια για το φθηνό αέριο που θα έφτανε στους πατρινούς, μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του πατραϊκού κόλπου. Επιπλέον, εκτίθενται όταν ζητούν να εγκατασταθούν δεξαμενές φυσικού αερίου μες στον αστικό ιστό, για να έχουμε φθηνή ενέργεια, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε όλες τις μορφές ενέργειας έχουν εκτοξευθεί.
Εκτίθενται ακόμα περισσότερο, όλες τις φορές που αντιτίθενται σε εργατικούς αγώνες που στηρίζει η δημοτική αρχή, λέγοντας ότι οι διεκδικήσεις κλείνουν τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, μόνο και μόνο για να έρχονται γεγονότα τύπου Frigoglass και να αποδεικνύουν ότι το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τον κάθε επενδυτή, είναι το αποκλειστικό κριτήριο για το αν θα ανοίξει ή θα κλείσει μία επιχείρηση.
Αυτές τις μέρες, παρακολουθούμε όλοι μας τις εξελίξεις με τη ΛΑΡΚΟ, τη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας, από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, η οποία εκμεταλλεύεται το σύνολο των νικελούχων μεταλλευμάτων της χώρας μας, που αποτελούν το 90% των αντίστοιχων κοιτασμάτων της Ευρώπης.
Με πρόσχημα ότι η επιχείρηση είναι ζημιογόνα, λόγω χρεών με τα οποία τη φόρτωσαν οι ίδιες οι Κυβερνήσεις, προχωρά η ιδιωτικοποίησή της και απολύονται συνολικά 1280 εργαζόμενοι, ενώ 300 οικογένειες εργαζομένων πετιούνται έξω από τα σπίτια τους, καθώς τους καλούν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς που έμεναν μέχρι τώρα. Όλα αυτά γίνονται, για να παραδοθεί η επιχείρηση χωρίς «βαρίδια» στους επενδυτές, που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Αυτή είναι οι ανάπτυξη που ονειρεύονται και για την Πάτρα, μια ανάπτυξη που θα παραδίδει άνευ όρων υποδομές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες και τους διάφορους ομίλους -ντόπιους και διεθνείς- και αυτοί θα μπορούν να έρχονται και να φεύγουν κατά πώς ορίζει η κερδοφορία τους.
Τέτοια ανάπτυξη, η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν τη θέλει. Παλεύουμε για ανάπτυξη, που θα λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει το φυσικό περιβάλλον, η γεωγραφική θέση, οι ικανότητες των εργαζομένων μας και θα αποδίδει οφέλη πίσω σ’ αυτούς.
Δεν μένουμε «μουγγοί», άπραγοι, προσκυνημένοι, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στο Δήμο, στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στα Νοσοκομεία, στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Υπάρχει δυνατότητα για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να κάνει κουμάντο στον τόπο μας ο λαός και όχι το κεφάλαιο.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Είμαστε δίπλα τους, στον αγώνα να μείνουν στις δουλειές τους και στα σπίτια τους.