Δύο ακόμα σημαντικά έργα αναβάθμισης μονάδων υγείας της Δυτικής Ελλάδας ξεκινούν άμεσα, καθώς σήμερα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, στα γραφεία της ΚΤΥΠ στην Αθήνα, υπογράφηκαν οι συμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων Πύργου και Αιγίου.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», επιτυγχάνεται χάρη στη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές», η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης των έργων.
Με τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, επιτυγχάνεται έως και 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, καθώς θα εκτελεστούν μεγάλης έκτασης οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που ενισχύουν και αναβαθμίζουν ενεργειακά τις δύο δημόσιες νοσηλευτικές δομές. Ωστόσο, πέρα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους, σημαντική θα είναι και η βελτίωση των υποδομών των δύο μονάδων καθώς και η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ειδικότερα, το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αχαΐας – Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου», αφορά δραστική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Α, Γ, Δ του Νοσοκομείου Αιγίου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως:
-
Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων, επισκευή των ρηγματώσεων της επικάλυψης του σκυροδέματος και προστασία του οπλισμού από περαιτέρω διάβρωση.
-
Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κελύφους με κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια.
-
Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης.
-
Παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
-
Αντικατάσταση του υφιστάμενου παλαιού συστήματος θέρμανσης με νέο σύστημα με αντλίες θερμότητας.
-
Αντικατάσταση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων.
-
Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συγκροτήματος με 180 τμ ηλιακούς συλλέκτες και διασύνδεση με αντλίες θερμότητες ως συμπληρωματική πηγή.
-
Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού στα κτίρια με λαμπτήρες LED.
-
Εγκατάσταση Συστήματος Εποπτικού Ελέγχου Εγκαταστάσεων και συστήματος καταγραφής και επιτήρησης ενεργειακών καταναλώσεων.
Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας πετρελαίου έως 100%, ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% και εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με τη υφιστάμενη κατανάλωση.
Επίσης, η «Ενεργειακή Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας» περιλαμβάνει τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων, συνολικής επιφάνειας 210m2, εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισροής ομβρίων σε συγκεκριμένα σημεία, επισκευής φθορών στο σκυρόδεμα, στεγανοποίησης σεισμικών αρμών στα δώματα, στεγανοποίησης απολήξεων στεγανωτικής μεμβράνης στα στηθαία δωμάτων κλπ. Οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων αφορούν:
-
Εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος, με επιφάνεια επιλεκτικών συλλεκτών τουλάχιστον 400 τ.μ
-
Αντικατάσταση καυστήρων λεβητών και ατμογεννητριών
-
Ενεργειακή αναβάθμιση κλιματισμού
-
Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με φωτιστικά σώματα LED
-
Κεντρικό σύστημα ελέγχου εγκαταστάσεων και σύστημα καταγραφής και επιτήρησης ενεργειακών καταναλώσεων
-
Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β συστήματος, ισχύος 19,80kwp κ.α
Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 33% σε σχέση με τη υφιστάμενη κατανάλωση.
Τα παραπάνω έργα είχαν ενταχθεί τον Νοέμβριο του 2018, αλλά απεντάχθηκαν το Δεκέμβριο του 2020 καθώς ο τότε δικαιούχος δεν προχώρησε έγκαιρα στην υποβολή των τευχών δημοπράτησης προς έλεγχο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΔΕ, με αποτέλεσμα η έναρξη υλοποίησης να μην είναι δυνατή. Έτσι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να υπερβεί αυτή την αδυναμία, προχώρησε σε νέα πρόσκληση με δικαιούχο την ΚΤΥΠ Α.Ε. και πραγματοποίησε άμεσα νέα ένταξη. Το επιστέγασμα της συνεργασίας είναι η συμβασιοποίηση και των δύο έργων, μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών.
«Συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία μας με την ΚΤΥΠ και την 6η ΥΠΕ, μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, προχωράμε ολοταχώς και την ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του Πύργου και του Αιγίου. Δώσαμε λύση σε δύο ακόμα σημαντικά έργα στον χώρο της δημόσιας Υγείας που κινδύνευαν να χαθούν. Και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς γιατί όπως πολλές φορές έχουμε πει, κάθε επένδυση στην Υγεία είναι επένδυση στην κοινωνία, μία πολύτιμη από κάθε άποψη επένδυση. Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να αποτελεί πρότυπο και στον χώρο της Υγείας και αυτή είναι η προσπάθειά μας, όχι μόνο στην εποχή της πανδημίας, αλλά και πριν και μετά από αυτή την εποχή» δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ, Αθανάσιος Γιάνναρης, σημείωσε: «Υλοποιώντας το μεγαλόπνοο σχέδιο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» συμμετέχει καθοριστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον είκοσι νοσοκομείων της χώρας. Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, συμβάλλοντας και στην ικανοποίηση των νέων αναγκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Στην υπογραφή των συμβάσεων παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΚΤΥΠ Α.Ε. Τιμολέων Κατσίπης και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΤ. ΠΕΤΣΑ ΚΑΙ Μ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σημειώνεται ότι πριν την υπογραφή των συμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στην ΚΤΥΠ, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη, Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκη Παπαδόπουλο, βρέθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχαν συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Στις συναντήσεις, μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πρόταση που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια του προγράμματος «Α. Τρίτσης» για την αναβάθμιση της εισόδου χωριών και οικισμών που βρίσκονται στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 24 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά κάπου 200 χωριά και οικισμούς της Δυτικής Ελλάδας και αποσκοπεί στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εισόδων τους.
Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα αποκατάστασης των ζημιών που έχουν ανακύψει σε υποδομές της Δυτικής Ελλάδας μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.