«Σε ανώτατο επίπεδο»

του Παντελή Μπουκάλα, δημοσιογράφου

 

Θα το έχουν παρατηρήσει, εικάζω, και όσοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού πιστεύουν πως η συμβουλή διαφέρει από τη δοξολογία. Και ίσως οι πιο τολμηροί να του το είπαν, έστω υπαινικτικά: Ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν αριστεύει στις εκτός κειμένου στιγμές του στη Βουλή ούτε στις αυθόρμητες στιγμές «επαφής με τον απλό λαό».

Αίφνης, η παραθεολογικού τύπου ελαφρότητα στην Ιστιαία, με αφορμή όσα περί «θεόσταλτου υφυπουργού Τριαντόπουλου» είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Βόρειας Εύβοιας, δεν ήταν ό,τι πιο ταιριαστό στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στον κατεστραμμένο τόπο, τέσσερις μήνες μετά τις πυρκαγιές. Δεν όφειλε να μαυροφορεί το κυβερνητικό κλιμάκιο. Η οξύτητα όμως των προβλημάτων των Ευβοέων (που διαδήλωναν «μη ακουόμενοι», γιατί η φωνή τους σκόνταφτε στις ασπίδες των ΜΑΤ) δεν ήταν κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια αστεϊσμών.

Στη Βουλή, την 1η Δεκεμβρίου, ο θυμωμένος πρωθυπουργός αυτοσχεδίασε με τρόπο που έκανε τους εντατικολόγους να σκεφτούν αν λάθεψαν που δαπάνησαν χρόνια και χρόνια για να μάθουν πώς να σώζουν ζωές: «Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Οχι, δεν έχω. Εχετε εσείς; Φέρτε την!». Αλλά δεν υπήρχαν απλώς ενδείξεις. Αποδείξεις υπήρχαν, πολύ ισχυρότερες από την προσωπική μαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων ή τη διαίσθησή τους. Η έρευνα του κ. Σ. Τσιόδρα και του κ. Θ. Λύτρα έδωσε αριθμητική υπόσταση στον κοινό φόβο: στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους η θνητότητα αυξάνεται κατά 87%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα «δεν ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον ίδιο ούτε σε κάποιον συνεργάτη του». Παραθέτω, εντούτοις, από συνέντευξη του κ. Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στη χθεσινή «Κ»: «”Αναφέρατε στο Τουίτερ πως τα ευρήματα της έρευνας τα έχετε μοιραστεί με αξιωματούχους από τον Μάιο”. – “Ακριβώς, αφού τότε κάναμε την ανάλυση αυτή, βεβαίως τη μοιραστήκαμε από τότε”». Τα ίδια είπε και στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι». Ξέρουμε, αλίμονο, πόσο χαμηλά βαθμολογείται η αξιοπιστία των πολιτικών.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης