Καλάβρυτα: Με 27 εκδηλώσεις τιμήθηκε η μνήμη των ηρώων του 1943

 

Με συνολικά 27 εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου απ’ το Σκεπαστό και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και στην Κλειτορία, ο Δήμος Καλαβρύτων τίμησε φέτος την επέτειο του Ολοκαυτώματος και την μνήμη των ηρώων που εκτελέστηκαν απ’ τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής τον Δεκέμβριο του 1943. 

«Θέλω ολόψυχα, εκ μέρους όλων των δημοτών μας, να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέδραμαν στην οργάνωση των φετινών επετειακών εκδηλώσεων και όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτές», επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.  

Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν, κατά σειρά, σε Σκεπαστό, Κερπινή, Καλάβρυτα, Αθήνα, Ρωγούς, Ζαχλωρού, Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Πριόλιθο, Βραχνί, Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και Κλειτορία. 

Και στην οργάνωση τους συνέβαλαν, με αποφασιστικό τρόπο, δεκάδες φορείς, μεταξύ των οποίων η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Κέντρο Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης, η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων, τα σχολεία Καλαβρύτων και Κλειτορίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Ένωση Καλαβρυτινών  Αθήνας, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών, ο Θεατρικός Όμιλος «Πάνος Μίχος», το Ινστιτούτο Νικόλαος Πουλαντζάς, ο Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού Καλαβρύτων- Διακοπτού, οι Ιερές Μονές Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου, τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι Πολιτιστικοί -Αθλητικοί Σύλλογοι Κλειτορίας, Σκεπαστού, Κερπινής, Ρωγών, Πριολίθου, Κάτω Ζαχλωρούς και Βραχνίου, το ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα κ.α. Με την πολύτιμη, όπως πάντα, συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου Καλαβρύτων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, με το πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς μάρτυρες, στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων και την επιμνημόσυνη δέηση στον Τόπο Εκτέλεσης, παρουσία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και Επιτίμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλου, την δε Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εν εκτάσει και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «οι αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές-πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες».  

Και πρόσθεσε: «Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου, εν προκειμένω, Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, κυριολεκτικώς, Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

Χαρακτήρισε δε την Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας ως το «ιερό» των Ελλήνων, το οποίο δεν δίστασαν να πυρπολήσουν το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.  

Ο δε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι σταματημένοι δείκτες του ρολογιού του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 14.34, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, θα θυμίζουν παντού και πάντα αυτή τη θηριωδία, αυτή τη σφαγή, αυτή τη μαρτυρική θυσία». Ενώ για το ζήτημα των αποζημιώσεων, επεσήμανε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο ιστορικής μνήμης-και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας». 

Ξεχωριστή στιγμή των φετινών εκδηλώσεων ήταν το Προσκλητήριο Πεσόντων, στον Τόπο Εκτέλεσης, από μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων. Για πρώτη φορά ακούστηκαν τα ονοματεπώνυμα και η ηλικία των 496 εκτελεσθέντων, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και απόλυτης σιωπής απ’ όλους τους παρισταμένους. 

Στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε, στην σύντομη προσφώνηση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος εστίασε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι μια διεκδίκηση που αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι -ή θα έπρεπε να είναι, και γι’ αυτό πασχίζουμε- μια ευρωπαϊκή διεκδίκηση, στο όνομα της κοινής μας ταυτότητας και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Όχι με όρους συμψηφισμού, γιατί συμψηφισμός δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά με όρους απόδοσης και καταλογισμού του Δικαίου». 

Ενώ απευθυνόμενος στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο υπογράμμισε: «Σ’ αυτό τον αγώνα, σάς θέλουμε και τώρα, και σήμερα, δίπλα μας. Υποστηρικτική και αλληλέγγυο, έτσι όπως το κάνετε δεκαετίες τώρα, ώστε με τη διεθνή σας δικτύωση, με την προσωπικότητα σας, με το πολιτικό και επιστημονικό σας εκτόπισμα, με το κύρος σας, να προσδώσετε ώθηση στο αδικαίωτο αίτημα μας».

Κλείνοντας την προσφώνηση του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στη επέτειο των 200 χρόνων απ’ την έναρξη της Επανάστασης στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Και, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «τα Καλάβρυτα, η ίδια η Ελλάδα, είναι το 1821, είναι το Λάβαρο και η Αγία Λαύρα, είναι η σπίθα που έκανε φωτιά την Εθνική Παλιγγενεσία. Και καμία διοικητική πράξη, καμία εφήμερη συνθήκη, κανένας όψιμος ιστορικός, δεν θα θαμπώσει την λάμψη της Ιστορίας». 

Στη δε αντιφώνηση του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Υπάρχει κανείς που ν’ αμφισβητεί ότι από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση; Να αμφισβητεί ότι εδώ είναι η Κιβωτός του Έθνους, ο τόπος που αναγεννήθηκε το ελληνικό κράτος

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ