Φωκίων Ζαΐμης: Συνάντηση με το Δήμαρχο Καβάλας

 

Σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε:

Τελικά υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας μας, Με τον Δήμαρχο Καβάλας έγινε μια σημαντική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ άλλων για θέματα βιώσιμης κινητικότητας, επανάχρησης ή/και αλλαγής χρήσης βιομηχανικών χώρων και αποθηκών στην πόλη. Παρόμοια προβλήματα έχουμε και στην δυτική Ελλάδα.

Η Καβάλα ήταν ένα σημαντικότατο εμπορικό κέντρο για τον ελληνικό καπνό όπως άλλωστε και το Αγρίνιο ή η αντίστοιχα η Πάτρα και το Αίγιο για την σταφίδα. Η αλλαγή χρήσης με βιώσιμο όμως τρόπο των δεκάδων δημόσιων ή ιδιωτικών τέως αποθηκευτικών χώρων είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την πόλη. Η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου μιας περιοχής οδηγεί αυτόματα σε αλλαγή του χωροθετικού και πολεοδομικού μοντέλου με συνέπεια και την διαφοροποίηση της αστικής ανάπτυξης. Οι προκλήσεις πολλές για το σήμερα και οι απαντήσεις δεν είναι πάντα εύκολες αλλά σίγουρα απαιτούν πολυεπίπεδη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου, Ενεργών Πολιτών και επιχειρήσεων. Η κάθε περιοχή πρέπει να επαναπροσδιορίσει το αναπτυξιακό της μοντέλο με βάση όχι μόνον τις υπάρχουσες υποδομές και την άυλη και υλική κληρονομιά της αλλά κυρίως με βάση το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει και την ανταγωνιστικότητά του σε τοπικό, υπερτοπικό και διεθνές επίπεδο.

Αν εξαιρέσουμε το εντελώς διαφορετικό ανάγλυφο της περιοχής και τις διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες θα έλεγα πως η πλειοψηφία των προβλημάτων και προκλήσεων της πόλης μοιάζει πολύ κοντά με αυτήν της Πάτρας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ