Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Ζητά παρέμβαση από τους συναρμόδιους Υπουργούς μετά το επεισόδιο στην Πάτρα με 3 τραυματίες Αστυνομικούς

Στα πλαίσια εκτέλεσης Εισαγγελικής Παραγγελίας για ακούσια Ψυχιατρική Νοσηλεία
Χάρης Τσίτσικας - Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

"Είναι αδιανόητο ο Νόμος να διατάσσει  ανεκπαίδευτους και άσχετους με το ζήτημα της ψυχικής υγείας Αστυνομικούς  Υπαλλήλους να διαχειρίζονται ασθενείς", αναφέρει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας σε επιστολή  της προς τους συναρμόδιους Υπουργούς μετά το επεισόδιο στην Πάτρα με τρεις τραυματίες Αστυνομικούς, στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας για ακούσια  ψυχιατρική νοσηλεία.

 

"Πρέπει το συντομότερο δυνατό να  εκπονηθεί και να ισχύσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία η οποία να αναθέτει την  όλη διαδικασία σε εξειδικευμένους Διαπραγματευτές, Ψυχιάτρους, Νοσηλευτές  και Διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το όποιο ψυχιατρικό  περιστατικό από την πρώτη στιγμή της γέννησής του",   τονίζει η Ενωση των Αστυνομικών.

 

Πάτρα: Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να ακινητοποιήσουν τον 30χρονο που έσπαζε αυτοκίνητα

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: α. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

 κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο 

 β. Υπουργό Υγείας  

 κ. Θάνο Πλέυρη  

 γ. Υπουργό Δικαιοσύνης  

 κ. Κωσταντίνο Τσιάρα 

 (μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων) 

Κοιν.: α. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη - Αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική   κ. Ελευθέριο Οικονόμου 

 β. Υφυπουργό Υγείας – Αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας  

 κα Ζωή Ράπτη  

γ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης – Αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας   & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  

 κ. Γεώργιο Κώτσηρα  

 ε. Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας 

 στ. Εισαγγελία Εφετών Πατρών  

 ζ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας 

 Αντιστράτηγο Καραμαλάκη Μιχαήλ 

 η. Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτ. Ελλάδας  

 θ. Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας  

 ι. Αστυνομικές Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας 

ια. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  

 ιβ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων  

 (μέσω ΠΟΑΣΥ, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αλληλογραφίας PoL) 

Θέμα: Επεισόδιο στην Πάτρα με τρείς (3) τραυματίες Αστυνομικούς, στα πλαίσια εκτέλεσης Εισαγγελικής Παραγγελίας για ακούσια  Ψυχιατρική Νοσηλεία.  

Για ακόμα μια φορά η απαρχαιωμένη αλλά ακόμα ισχύουσα νομοθεσία που  διέπει την αντιμετώπιση ατόμων με ψυχικές ασθένειες έφερε αποτελέσματα που  δυστυχώς πολλές φορές έχουμε περιγράψει. Τρείς (3) Συνάδελφοί μας  τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο χθες μετά από εντολή που  τους δόθηκε για την εκτέλεση ακούσιας νοσηλείας ατόμου. Ειδικότερα ένας  Αστυνομικός με κακώσεις σε στήθος και ωμοπλάτη μετά από κλωτσιά που  δέχθηκε, ένας με δαγκωμένο χέρι και ένας με δύο σπασμένα δάκτυλα είναι ο  απολογισμός της ¨Αστυνομικής επιχείρησης¨ ακινητοποίησης και διακομιδής  στην ψυχιατρική κλινική ασθενούς. 

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσης αλλά και της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, οι οποίες κορυφώθηκαν  μετά και το τραγικό συμβάν της αρπαγής όπλου από συνοδό Αστυνομικό και της  αυτοκτονίας με αυτοπυροβολισμό ψυχικά ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων  Περιστατικών του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών τον Απρίλιο του  2019, η παρωχημένη αυτή διαδικασία συνεχίζει να ακολουθείται.  

Η Ένωση μας για το ζήτημα αυτό συναντήθηκε με την αρμόδια Υφυπουργό  Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όπου κατατέθηκε  πολυσέλιδη έκθεση εκ μέρους μας βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά,  παρεμβάσεις, το σχετικό σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί προς δημόσια  διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και απόψεις επιστημονικών  συλλόγων και ενώσεων. Όλα τα στοιχεία που παραθέσαμε συνηγορούν στον  νομοθετικό εκμοντερνισμό της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας με την ανάθεση  του έργου αυτού σε εξειδικευμένους Ιατρούς και Νοσηλευτές και τη ταυτόχρονη  απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την συνάντηση ενημερωθήκαμε για  την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων  Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη τη διαχείριση της ακούσιας  νοσηλείας ασθενών και την εκπόνηση νέας νομοθεσίας που θα διέπει την  ακούσια ψυχική νοσηλεία. Βασικές αρχές θα είναι η ανάθεση του έργου σε  εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και την πλήρη απεμπλοκή των Αστυνομικών  δυνάμεων από την διαδικασία. Ως χρονικό ορίζοντα της όλης αναδιάρθρωσης  τότε τέθηκε το τέλος της θερινής περιόδου, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει  ανακοινωθεί καμία εξέλιξη για το ζήτημα.  

Η Ένωση μας αλλά και ο κάθε απλός Αστυνομικός στην χώρα αναμένει τις  πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού  ανθρωπιστικού ζητήματος. Είναι αδιανόητο ο Νόμος να διατάσσει  ανεκπαίδευτους και άσχετους με το ζήτημα της ψυχικής υγείας Αστυνομικούς  Υπαλλήλους να διαχειρίζονται ασθενείς. Πρέπει το συντομότερο δυνατό να  εκπονηθεί και να ισχύσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία η οποία να αναθέτει την  όλη διαδικασία σε εξειδικευμένους Διαπραγματευτές, Ψυχιάτρους, Νοσηλευτές  και Διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το όποιο ψυχιατρικό  περιστατικό από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Η Πολιτεία οφείλει σε  αυτούς τους Συνανθρώπους μας την ιατρική φροντίδα και βέβαια τη μη  αντιμετώπισή τους ως παρίες της κοινωνικής ζωής, όπου αρμόδιους θέτει τους  Αστυνομικούς ώστε με όποιο κόστος απλά να ¨τους μαζέψουν από το δρόμο¨.  Ίσως αυτή η αντιμετώπιση να αρμόζει σε παλιότερές εποχές ή σε υποανάπτυκτα  άλλα κράτη, αλλά σίγουρα όχι στους σημερινούς Πολίτες της Ευρωπαϊκής  Ελλάδας. 

 

Διαβάστε επίσης