Ψηφίστηκε πλήρης και συνεκτικός κανονισμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων
Πολύωρη αλλά καρποφόρα υπήρξε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία εισήχθη προς έγκριση ο κανονισμός κυκλοφοριακών ρυθμίσεων καθώς και η επικαιροποίηση του κανονισμού διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων στην Κάτω Αχαΐα. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο σύνολο παρεμβάσεων που αφορούν την κυκλοφορία, τη στάση, τη στάθμευση, τις πεζοδρομήσεις και τις μονοδρομήσεις και καλύπτει ολόκληρη την Κάτω Αχαΐα με έμφαση στο κέντρο της.
Στις σχετικές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων και εντελώς ενδεικτικά, προβλέπονται η πεζοδρόμηση της 25 ης Μαρτίου, η απαγόρευση της στάθμευσης στις πλατείες, ρυθμίσεις για τους χώρους και τους χρόνους φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ αλλά και η ενοποίηση των πλατειών Δημοκρατίας και Παπαγιαννοπούλου με πεζόδρομο που θα τις συνδέει.
Σημειώνεται ότι κάθε κυκλοφοριακή ρύθμιση προκειμένου να ισχύσει προϋποθέτει και την αντίστοιχη σήμανση, κάτι που σε πρώτη φάση θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί για το κέντρο της Κάτω Αχαΐας.
«Ολοκληρώσαμε μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Ένα από τα στοιχεία που ορίζουν την καθημερινή μας ζωή στην Κάτω Αχαΐα είναι οι συνθήκες κυκλοφοριακής αταξίας που επιβαρύνει όλους. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα συνεκτικό και πλήρη κανονισμό κυκλοφορίας τον οποίο και θα θέσουμε σε εφαρμογή προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα ισχύουν για όλους και ταυτόχρονα να προωθήσουμε κανόνες βιώσιμης κινητικότητας ώστε να δώσουμε στην Κάτω Αχαΐα χαρακτηριστικά σύγχρονης πόλης» κατέληξε ο Σπύρος Μυλωνάς.
Μυλωνάς: Ούτε ένας συνδημότης που δεν απογραφεί»
«Η ανησυχία μου είναι μήπως από αμέλεια, ολιγωρία ή αδιαφορία απογραφούμε λιγότεροι από όσοι πραγματικά είμαστε» τόνισε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.
Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι σημαντικά ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις, οι διορισμοί, ακόμα και οι εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» εξαρτώνται από τον πληθυσμό των Δήμων και σήμανε γενικό συναγερμό και κινητοποίηση ώστε να πάρουν όλοι μέρος στην γενική απογραφή του πληθυσμού στο Δήμο. Ακολουθούν βασικά σημεία της εισήγησης του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
«Η σημασία της απογραφής είναι σχεδόν αυτονόητη. Πρέπει να ξέρουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια πόσοι είμαστε. Πόσοι είμαστε συνολικά αλλά και πόσοι είμαστε ανά κατηγορίες με βάση το φύλο, τις ηλικιακές ομάδες, και τις πληθυσμιακές κατανομές σε οικισμούς, κοινότητες, κωμοπόλεις και πόλεις. Έτσι και μόνο έτσι θα είναι σε θέση ο Δήμος να χαράζει και να ασκεί πολιτικές με ακρίβεια και στη βάση πραγματικών δεδομένων Η ανάγκη αυτή δεν αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή. Δεδομένου ότι απογραφές γίνονται ανά δεκαετία, με βάση τη φετινή απογραφή θα πορευτεί και η επόμενη και η μεθεπόμενη δημοτική αρχή. Το γενικότερο πρόβλημα είναι γνωστό. Το 2001, Δύμη, Λαρισσός, Μόβρη και Ωλενία μαζί ήμασταν 28.132 κάτοικοι. Το 2011 μετρηθήκαμε 25.916 κάτοικοι. Μέσα σε μια δεκαετία είχαμε μια μείωση του πληθυσμού κατά 7,8%. Ακόμα κι αν πάρουμε έναν άλλο δείκτη, τους ψηφίσαντες στις δημοτικές εκλογές (στον α’ γύρο) παρατηρούμε πορεία κάμψης. Το 2006 οι ψηφίσαντες ήταν 24.421 ψηφοφόροι. Το 2010 πέσαμε στους 22.917 ψηφοφόρους. Το 2014 πήγαμε στους 22.235 ψηφοφόρους. Και το 2019 υποχωρήσαμε στους 21.707 ψηφοφόρους. Από το 2006 μέχρι το 2019 το εκλογικό σώμα στο Δήμο μας μειώθηκε κατά 11%. Όλοι γνωρίζουμε την οξύτητα του δημογραφικού μας προβλήματος αλλά η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου δεν έχει αυτό το αντικείμενο. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι η δική μας προσπάθεια για ακριβή απογραφή. Η ανησυχία μου είναι μήπως από αμέλεια, ολιγωρία ή αδιαφορία απογραφούμε λιγότεροι από όσοι πραγματικά είμαστε. Κάτι τέτοιο θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Όπως είναι γνωστό οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι ΚΑΠ, δηλαδή η βασική πηγή εσόδων του Δήμου, εξαρτώνται από τον πληθυσμό. Οι κατανομές προσωπικού, που τόσο λείπει από το Δήμο μας, εξαρτώνται από το πληθυσμιακό μέγεθος του κάθε Δήμου. Ακόμα και οι προτάσεις μας για εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» έχουν πληθυσμιακό πλαφόν. Από τη σκοπιά αυτή, κάθε συνδημότης που δεν θα απογραφεί, θα είναι ένα πλήγμα για το Δήμο μας.
Καλώ όλους να βοηθήσουν στην απογραφή. Η δημοτική αρχή θα θέσει όλες τις δυνάμεις της στη διάθεση των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ. Το ίδιο ζητάω να κάνουν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στους προέδρους των κοινοτήτων. Ο αριθμός των μελών στα Δ.Σ. των τοπικών κοινοτήτων εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων. Η δύναμη που έχει η φωνή των προέδρων εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων τους. Ας μην μείνει ούτε ένας συνδημότης που δεν απογραφεί. Πηγαίνω και ένα βήμα πιο πέρα. Καλώ τους συνδημότες που ζουν αλλού, λόγου χάριν στην Πάτρα ή στην Αθήνα, να απογραφούν στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας».