Η πανδημία απαιτεί ευρεία διακομματική συνεννόηση

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού*

 

Η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνη υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Δυτική Ελλάδα, Κατερίνα Γρ. Σολωμού, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«H εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων, πανελλαδικά αλλά και στην Αχαΐα, η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών, αλλά και των διασωληνωμένων, είναι ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι κινδύνου. Η κυβέρνηση οφείλει, πλέον, να μην κάνει διαχείριση της πανδημίας, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και να ανακοινώνει μέτρα ή ημίμετρα.

Οι νέες εξαγγελίες, αν δεν συνδυασθούν με αποτελεσματικούς και αυστηρούς ελέγχους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα αποτύχουν, όπως και οι προηγούμενες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυστηρά κριτήρια. Η πανδημία καλπάζει, κάθε μέρα θρηνούμε δεκάδες θανάτους, το ΕΣΥ οδηγείται και πάλι στο κόκκινο και δυστυχώς οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται, πλέον, να ενισχύσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες (όπως στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στην εστίαση και σε κέντρα περιποίησης και αισθητικής, στους ιερείς) και να προωθήσει περαιτέρω τον εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ειδικές ομάδες που απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση.

Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για άλλα λάθη και ίσως ήρθε η ώρα για ευρεία διακομματική συνεννόηση, καθώς υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις και από το ΚΙΝΑΛ, η εφαρμογή των οποίων θα αποδώσει καρπούς.

 

 

Διαβάστε επίσης