Το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά είναι κατά καιρούς εκνευρισμένα και θυμωμένα είναι απολύτως φυσιολογικό. Η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν όρια είναι απαραίτητο μέρος της ανάπτυξής τους, αν και μερικές φορές είναι δύσκολο για το παιδί να το αποδεχτεί.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν διάφορες αιτίες θυμού στα παιδιά. Ως γονείς, είναι σημαντικό να καταλάβετε τον λόγο του θυμού του παιδιού σας, ώστε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους και να μάθει να αυτορρυθμίζεται.
Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για το θυμό του παιδιού, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε άλλα σημεία της συμπεριφοράς του ώστε να εντοπίσετε τις καταστάσεις όπου ένα παιδί χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Συνηθισμένες αιτίες θυμού στα παιδιά
-Δυσκολία στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων τους
Εάν ως ενήλικες είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας με τις σωστές λέξεις, είναι απολύτως κατανοητό ότι αυτό συμβαίνει και στα παιδιά. Η διαφορά είναι ότι τα παιδιά περιμένουν από τους ενήλικες να τα καταλάβουν.
Οι γονείς κάνουν πολλά για να ικανοποιήσουν κάθε βασική ανάγκη των παιδιών τους και έτσι εκείνα πιστεύουν ότι οι ενήλικες μπορούν επίσης να φροντίσουν τη δυσαρέσκειά τους ή την πλήξη τους.
Κατά συνέπεια, αν οι γονείς έχουν αφιερώσει αλλού την προσοχή τους, είναι απασχολημένοι ή αν απλά δεν καταλαβαίνουν τι ενοχλεί το παιδί, εκείνο μπορεί να γίνει θυμωμένο.
-Έλλειψη προσοχής
Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι ακούγονται και να γνωρίζουν ότι αγαπιούνται. Και ο τρόπος που νιώθουν στοργή είναι λαμβάνοντας προσοχή. Το παιχνίδι με τους γονείς είναι θεμελιώδες για τα παιδιά. Η αίσθηση στήριξης και ελέγχου ενώ αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Τα παιδιά συχνά θυμώνουν αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη τους για προσοχή. Εάν τα παιδιά δεν λαμβάνουν προσοχή με το να είναι ήσυχα, θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να την αποκτήσουν. Και τα ξεσπάσματα θυμού είναι ένας κλασικός τρόπος για να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους.
-Απογοήτευση
Από την ηλικία των δύο ετών έως περίπου την ηλικία των έξι ή επτά ετών, τα παιδιά μπορεί να είναι εγωκεντρικά και να θέλουν τα πάντα για τον εαυτό τους. Θέλουν να κερδίζουν σε παιχνίδια, να είναι το κέντρο της προσοχής, να είναι οι πρώτοι κ.λπ.
Παρ ‘όλα αυτά, με φιλική και υπομονετική στάση, πρέπει να τους μάθετε για τη σημασία των συναισθημάτων των άλλων. Να τα διδάξετε ότι οι ανάγκες των άλλων είναι εξίσου σημαντικές με τις δικές τους και να τους εμφυσήσετε ενσυναίσθηση.
Αυτή η διαδικασία είναι πιο δύσκολη για ορισμένα παιδιά, ειδικά για εκείνα που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή ή δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Οι λόγοι του θυμού του παιδιού αξίζει να συζητηθούν μέσα στην οικογένεια, ώστε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τις απογοητεύσεις τους.
-Κούραση
Ειδικά στα πολύ μικρά παιδιά, η έλλειψη ύπνου είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θυμού. Τα παιδιά χρειάζονται μια σταθερή ρουτίνα που να σέβεται τις ώρες ύπνου που απαιτούνται σε κάθε στάδιο της παιδικής ηλικίας. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για μια καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Με την έλλειψη ύπνου, τα παιδιά είναι ακόμη πιο περιορισμένα στην ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση και την έλλειψη προσοχής. Επιπλέον, είναι πολύ πιο δύσκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
*Σε κάθε περίπωση, αν το παιδί έχει μια μόνιμα επιθετική συμπεριφορά, η οποία συνδυάζεται και με άλλα προβλήματα συμπεριφοράς ή ύπνου, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο