Μπάιντεν κατά Τουρκίας: Οι επιθέσεις στη Συρία απειλούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Νέα επίθεση εξαπέλυσε στην Τουρκία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.


Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις κινήσεις που ακολουθεί η Τουρκία στη Συρία που έχουν αποτέλεσμα την υπονόμευση του αγώνα της Δύσης απέναντι στους τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκτεινε μέσω της επιστολής αυτής και επίσημα το Εκτελεστικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 13894,τ οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 2019 εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, σε μια επιθετική επιχείρηση που είχε την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

«Η κατάσταση εντός της Συρίας αλλά και σε σχέση με αυτήν, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας με τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για να νικήσου μετο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας, γνωστού ως ISIS. Ακόμα, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξαπέλυσε την επιθετική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον των Κούρδων μαχητών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) τον Οκτώβριο του 2019 αφού ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφάλισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.


Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκφράσει ρητώς και σαφώς την σταθερή υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων προς το SDF, οι οποίοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ISIS.

Πηγή

Διαβάστε επίσης