Βραχυκύκλωμα στο ρεύμα: Πως οι μεγάλες αυξήσεις "ροκανίζουν" την επιδότηση

 

 

Πριν ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ για όλες τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος στην πραγματικότητα είναι σαν να την έχουν εξαφανίσει. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες δηλώνουν αβέβαιοι για τα οικονομικά τους αλλά και για το τι θα επακολουθήσει.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αποτυπώνουν την κατάσταση 

Μέσα σε 2 ημέρες, η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας σκαρφάλωσε κατά 29% από 135 στα 175,39 ευρώ την Πέμπτη. Αντίστοιχα το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε στα 80,82 ευρώ, οδηγώντας τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις ήρθαν για να μείνουν.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

«Το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά και αυτό επηρεάζει την χονδρική τιμή της ενέργειας. Οι αυξήσεις στο ρεύμα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο κύμα αυξήσεων που αυτή τη φορά θα προέλθει από το ράλι ανόδου στην ενέργεια», σημειώνει ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας, κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Δαμίγος τονίζει: «Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, πιστεύω πως οι εταιρείες δεν θα καταφέρουν να το απορροφήσουν και εκ των πραγμάτων θα περάσει στον καταναλωτή».

«Και πολλοί ιδιώτες πάροχοι ενέργειας θα βρεθούν στο κόκκινο όπως συνέβη στη Βρετανία. Στην Ισπανία επιβλήθηκε πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές», συμπληρώνει.

«Θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ρευστότητα των παρόχων», υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum, κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης.

Την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια στους ηγέτες των κρατών μελών του Νότου. 

Εκτοξεύτηκε η τιμή της μεγαβατώρας - Έρχονται ανατιμήσεις σε προϊόντα

Στο τραπέζι των συζητήσεων έκατσαν ιδιώτες πάροχοι ενέργειας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ενέργειας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε  χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά με υποσχέσεις από τους ιδιώτες ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν με τις εκπτωτικές τους πολιτικές για απορροφήσουν όσο δύνανται από το διαφαινόμενο ράλι ανατιμήσεων. Ωστόσο προειδοποίησαν ότι εάν η κρίση έχει ένταση και διάρκεια τότε θα υπάρξουν «λουκέτα».

«Εκείνο που είπαμε εμείς στους ιδιώτες είναι ότι επειδή είναι εξαιρετική η κατάσταση να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουν- και ήδη κάποιοι έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις», σημείωσε στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. 

https://www.ethnos.gr/

Διαβάστε επίσης