ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε ως μέτρα ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που υπάρχει ήδη

 

 

Τα πυρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε η κυβέρνηση μια μέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για την επιδοτούμενη εργασία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για κοροϊδία και εξαπάτηση των νέων και των οικογενειών τους αναφερόμενα στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη .

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός. Είναι ντροπή και εξαπάτηση ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα, τη στιγμή που έχει θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ουσιαστικά του 8ώρου».

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη είπε συγκεκριμένα ότι : «Στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

«Αφορούν πολύ λίγους»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης «εν πολλοίς είναι πράγματα που ήδη ισχύουν και τα επανέλαβε ως νέες εξαγγελίες, ενώ δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία φτωχοποίησης και αβεβαιότητας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα ελάχιστα επιπλέον είναι κυρίως μέτρα τα οποία αφορούν πραγματικά πολύ λίγους, ανώτατα εισοδήματα και όχι τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας», επισήμανε, ενώ «δεν υπήρξαν σοβαρά μέτρα για το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων και τον έλεγχο της αγοράς».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι “σε όλη την Ευρώπη, ένα από τα βασικά εργαλεία με τα οποία αντιμετωπίζεται η ακρίβεια είναι η αύξηση στο βασικό μισθό και η στήριξη στο εισόδημα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο κ. Μητσοτάκης είπε μόνο ότι θα φτιάξει ένα ταμείο με 150 εκ. ευρώ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα . Αντί να προχωρήσει σε δομικές παρεμβάσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και μέσα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ελεγχθεί το ολιγοπώλιο που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά, ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα επιχορηγεί τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο”, επισήμανε.

«Το στοίχημα του εμβολιασμού δεν κερδίζεται με data»

Χαρακτήρισε ακόμα “αστεία” την εξαγγελία για δωρεάν data σε νέους 15 χρονών ως κίνητρο για να εμβολιαστούν, τονίζοντας “ότι όταν μιλάμε για παιδιά 15 με 17 ετών, το στοίχημα του εμβολιασμού δεν θα κερδηθεί δίνοντας data, αλλά πείθοντας την οικογένεια ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν”.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι πολλές από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μοιάζουν ξαναζεσταμένο φαγητό.

Μάλιστα μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

-Η αναστολή ειδικής εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα το 2022 (εξαιρούνται εργαζόμενοι στο δημόσιο και συνταξιούχοι) 767 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022).

-Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και το 2022 816 εκατ. (ίσχυε και φέτος, έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο έως το 2022)

-Η επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021, 50 εκατ., (ίσχυε και φέτος, επιδότηση της μερικής απασχόλησης με μείωση μισθών για τους εργαζόμενους)

-Η επέκταση για 3 μήνες της επιδότησης δόσεων δανείων πληγέντων από την πανδημία 48 εκατ. (παράταση του προγράμματος Γέφυρα που ισχύει ήδη)

-Η μείωση του ποσού επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης, 660 εκατ. (Ήδη είχε εξαγγελθεί ότι το 50% δεν επιστρέφεται) (τώρα κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων με πολύ μεγάλη μείωση τζίρου θα επιστρέψουν λιγότερο από το 50%, σύμφωνα με την κυβέρνηση το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%. Η μείωση του ποσού που θα επιστραφεί είναι 660 εκατ. από τα περίπου 4,2 δισ. που προβλεπόταν αρχικά).

-Η επιδότηση κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021, 22 εκατ. (μέτρο που ήδη ισχύει).

-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς, 30 εκατ. (τα γνωστά 534 ευρώ των αναστολών εργασίας που ισχύουν, λόγω των περιορισμών-απαγορεύσεων στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα οποία έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ)

-Το γεγονός ότι μειώνεται ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%. 183 εκατ. (μέτρο που είχε ήδη ανακοινωθεί πολλές φορές και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο, ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις).

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης