Είμαστε πανέτοιμοι να συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και είμαι έτοιμος και για τριμερή συνάντηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Αρχιεπισκοπή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε καταρχάς ότι «θέλω να εκφράσω ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει.
«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Ιερά Σύνοδο έκανα έκκληση να υπάρξει μια εναρμόνιση όσον αφορά τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας με κάποιες θέσεις που εκφράζονται.
«Δεν ήταν ούτε πρόθεση μου ούτε και η θέση της Κυβέρνησης η αντιπαράθεση με οποιονδήποτε που ελεύθερα μπορεί να εκφράζεται, πλην, όμως, λόγω της επιρροής που ασκούν, έκανα έκκληση. Και έγινε κατανοητό, και χαίρομαι για αυτό και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα με δηλώσεις που ενδεχόμενα να ενθαρρύνουν μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται στον εμβολιασμό».
Ερωτηθείς αν συνομίλησε και με τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε ένας πάρα πολύ σωστός και εποικοδομητικός διάλογος και με τον 'Αγιο Μόρφου», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρώ πως δεν θα υπάρχουν δημόσιες παρεμβάσεις ενθάρρυνσης» για μη εμβολιασμό.
Ερωτηθείς επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει θέμα δίωξης οποιουδήποτε έχει αντίθετη άποψη. Μιλάμε για εθελοντική ενθάρρυνση στον εμβολιασμό και όχι υποχρεωτική».
Ανέφερε επίσης ότι «μένω ικανοποιημένος από όσα διημείφθησαν».
Κληθείς να αναφερθεί στη στάση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με αναφορά σε βιβλίο αγγλικών στα σχολεία και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν με ενδιαφέρει τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Με ενδιαφέρει πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που τον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση. Αυτό θα συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας και στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο».
Διευκρίνισε ακόμη ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, του έργου που έχει επιτελεστεί, του έργου που πρέπει να επιτελεστεί. Αλλά θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να συζητηθεί πώς διαχειριζόμαστε ένα θέμα που θα μπορούσε ενδεχόμενα να αντιμετωπιστεί και με άλλο τρόπο».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι ο λόγος που δεν ήρθε στην Κύπρο η κα Λουτ δεν ήταν η άρνηση των Τουρκοκυπρίων να τη συναντήσουν, αλλά για δικούς της λόγους, ο Πρόεδρος είπε ότι «η κα Λουτ επικοινωνεί τηλεφωνικά και διαβιβάζει τις θέσεις της στον διαπραγματευτή. Ουδέποτε ηγέρθη ανάλογο θέμα».
Πρόσθεσε ότι «εκείνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί ήταν ενδεχόμενα να επισκεπτόταν την Κύπρο με τον σύζυγο της για διακοπές, αλλά και για αξιοποίηση της εδώ παρουσίας της. Εν συνεχεία ανέφερε ότι δεν θα συνδυαστεί ανάλογο ταξίδι, αλλά με την εδώ παρουσία της θα προετοιμάσει τη συνάντηση που θα πραγματοποιείτο στη Νέα Υόρκη. Και η απάντηση από τουρκικής πλευράς ήταν ότι δεν είναι έτοιμοι για ανάλογο διάλογο, για ανάλογη διαβούλευση».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ με τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να συναντηθούμε με τον ΓΓ των ΗΕ. Και στην επιστολή μου επανέλαβα το ίδιο, ότι είμαι έτοιμος και για τριμερή συνάντηση. Διαφαίνεται μια διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης από την ανησυχία ότι ενδεχόμενα να τους επιρριφθεί ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση ανάλογης συναντήσεως, βλέποντας ότι αφήνει κάποια να αιωρούνται στοιχεία ο κ. Τατάρ».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεχίζονται τα διάφορα σχόλια σε σχέση με την πρόταση του για το Σύνταγμα του 1960, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ό,τι είχα να πω το είπα, ό,τι έχω να αναπτύξω στον ΓΓ θα το πράξω. Δεν δίστασα ποτέ να υποβάλω προτάσεις, προκειμένου να διανοιχθεί ο διάδρομος για ένα δημιουργικό διάλογο».