Παράλληλα με το μέτωπο διαχείρισης του τέταρτου πανδημικού κύματος που δείχνει να είναι πιο δύσκολο απ΄ όλα τα προηγούμενα, βρίσκεται σε εξέλιξη κι ένα άλλο μέτωπο, αυτό της διαμάχης εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Όσοι εργαζόμαστε στον υγειονομικό χώρο το ζούμε πιο έντονα καθώς καθημερινά συνάδελφοι απ’ όλους τους χώρους, είτε προκαλούν, είτε προκαλούνται σε ατέρμονες συζητήσεις περί του εμβολίου οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε μία ανούσια διαμάχη.
Το ίδιο καταγράφουμε και σε επίπεδο κοινωνίας. Εμβολιασμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεμβολίαστους. Ανταλλάσσονται κουβέντες άσχημες που προκαλούν πόνο και σπέρνουν τη διχόνοια. Μία πράξη ευθύνης έναντι του εαυτού μας και ολόκληρης της κοινωνίας όπως αυτή του εμβολιασμού έχει μετατραπεί σε αντικείμενο διαμάχης που έρχεται να χωρίσει σε καλούς και κακούς ανάλογα πάντα με την πλευρά που βρίσκεται ο καθένας. Το θέμα του εμβολιασμού ή μη μονοπωλεί σχεδόν όλες τις συζητήσεις που εξελίσσονται γύρω μας. Συμπολίτες όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου, επαγγελματικής κατηγορίας κ.ά. έχουν πέσει στην παγίδα αυτής της επικίνδυνης αντιπαράθεσης.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και οι πληγές που προκαλεί μεταξύ συγγενών, φίλων, συναδέλφων και άλλων είναι βαθιές και αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσουν μία σειρά άλλων παρενεργειών. Στο σημείο αυτό καλείται η επιστημονική μας κοινότητα να παρέμβει και γεφυρώσει το χάσμα. Να πείσει με τον τεκμηριωμένο επιστημονικό της λόγο για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και να συμβιβάσει τις δύο πλευρές.
Τη χρονική στιγμή που διανύουμε δεν έχουμε περιθώρια για αντιπαραθέσεις και διαμάχες. Ο εχθρός απαιτεί ενιαίο μέτωπο και κοινή πορεία. Η ύπαρξη διαφορετικών μετώπων, το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει δρόμο για την επέλασή του και να σπέρνει θύματα. Οι αριθμοί νέων κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων αποτυπώνουν στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται ήδη από τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, τι θα πρέπει να περιμένουμε τον Οκτώβριο που αναμένεται κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος; Πώς προετοιμαζόμαστε για να την προλάβουμε και να την περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες;
Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει οι πληγές όμως αυτές οι πληγές της διαμάχης θα κλείσουν;
* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.