Τα βιντεοπαιχνίδια ίσως κάνουν τελικά καλό στη σιλουέτα

Η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια και ειδικά η πολύωρη έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διαφόρων ειδών αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Μία θεωρητικώς αυταπόδεικτη συνέπεια της ενασχόλησης με τα videogames είναι ότι καθισμένος κάποιος πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας έχει μηδενική σωματική άσκηση ενώ παράλληλα καταναλώνει αυξημένες ποσότητες συνήθως ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών όπως σνακς, αναψυκτικά κ.α. αυξάνοντας έτσι εκτός των άλλων το βάρος του. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αντίθετα από όσα πιστεύουμε παίζοντας videogames μπορεί να χάνουμε κιλά.

Η εφαρμογή Stakester επιτρέπει σε παίκτες βιντεοπαιχνιδιών να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς όπου παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή εκείνα στα οποία είναι ικανοί για να κερδίσουν χρήματα ή άλλα βραβεία. Τα στελέχη της εταιρείας που ανέπτυξε την εφαρμογή αποφάσισαν να την χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν μια μελέτη για τις επιπτώσεις που έχουν τα videogames στους παίκτες.

Οι ερευνητές μελετούσαν 50 παίκτες που έπαιζαν δύο από τα πιο δημοφιλή videogames στον κόσμο, το FIFA και το Warzone, για διάστημα δύο ωρών συνεχόμενα. Γινόταν καταγραφή του καρδιακού ρυθμού των παικτών και των θερμίδων που κατανάλωναν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας άνδρας παίκτης των δύο παιχνιδιών έκαιγε 420 θερμίδες σε δύο ώρες ενώ μια γυναίκα παίκτρια έχανε 472 θερμίδες. Για να κάψει κάποιος τις ίδιες θερμίδες θα πρέπει να κάνει περίπου χίλιες ανακαθίσεις.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό και οι περισσότεροι από εμάς έχουν νιώσει τον ιδρώτα που εμφανίζεται ότι παίζοντας FIFA πρέπει να βάλουμε ένα γκολ να πάρουμε την νίκη ή αναζητούμε ένα ασφαλές σημείο στο Warzone. Δεν είναι έκπληξη ότι καίμε θερμίδες παίζοντας βιντεοπαχνίδια αλλά εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πόσες καίμε σε δύο ώρες» αναφέρει ο Τομ Φέρει, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stakester.

Σε άλλη μεγαλύτερη έρευνα επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλίας μελέτησαν 1,400 παίκτες βιντεοπαιχνιδιών από 65 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι παίζουν αθλητικά videogames καπνίζουν και πίνουν ανθυγιεινά ποτά λιγότερο από τους παίκτες άλλων ειδών videogames.

Τα αποτελέσματα των νέων ερευνών είναι σίγουρα ενδιαφέροντα αλλά αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα πρέπει να αρχίσει κάποιος να παίζει με τις ώρες βιντεοπαιχνίδια ως ένα εύκολο και ευχάριστο τρόπο για να χάσει θερμίδες. Η κανονική σωματική άσκηση είναι αυτή που προσφέρει τις ολοκληρωμένες ωφέλειες στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι οι όποιες πιθανές έμμεσες θετικές επιπτώσεις από μια κατά τα άλλα ανθυγιεινή δραστηριότητα.

πηγη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ