Με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις ζημιές που έχουν υποστεί χιλιάδες νοικοκυριά, η Πολιτεία έχει στα «σκαριά» πακέτο στήριξης των πληγέντων: Σήμερα μάλιστα θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής με εκπροσώπους της Κυβέρνησης προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από τη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική. Βεβαίως ανάλογη στήριξη θα υπάρξει και για τους κατοίκους και άλλων περιοχών όπως η Εύβοια, η Ηλεία και η Αχαΐα.
Όπως όλα δείχνουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προσομοιάζουν με εκείνα που έλαβε η Κυβέρνηση μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Ιανός», προσαρμοσμένα βεβαίως στις συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί για χιλιάδες οικογένειες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ποια τα ποσά των ενισχύσεων
Το «πακέτο» στήριξης όπως είχε διαμορφωθεί μετά την καταιγίδα Ιανός, προέβλεπε –σε πρώτη φάση- ποσά που άγγιζαν και τα 8.000 ευρώ και εκταμιεύονταν με διαδικασίες εξπρές. Συγκεκριμένα, υπήρχε η πρόβλεψη, για:
600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί για την κάλυψη των πρώτων αναγκών – επιπλέον 600 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες ή οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος τους ΑΜΕΑ
6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την αντικατάσταση οικοσκευής σε κύρια κατοικία
4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό ή αναπηρία στη φυσική καταστροφή
Επίδομα 5.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για κατοικία και 8.000 για κάθε επιχείρηση που επλήγη
Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
1 εκ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Στην περίπτωση των πυρκαγιών θα περιλαμβάνονται βεβαίως και άλλου τύπου αποκαταστάσεις.
Και στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση
Η διαδικασία για την άμεση εκταμίευση των επιδομάτων «περνούσε» μέσα από μια ειδική πλατφόρμα για την περίσταση την ianos-aid.services.gov.gr . Ανάλογη πλατφόρμα μέσω του gov.gr υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί και αυτή την φορά ώστε να εξασφαλίσουν οι πληγέντες έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Απλή ήταν η διαδικασία υποβολής της αίτησης και απαιτείτο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet.
Στη συνέχεια γινόταν έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων. Παράλληλα στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε συνδρομή σε εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις, χορηγώντας κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς κάθε κτιρίου.
Ποιοι θα είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης
Πώς γινόταν όμως ο έλεγχος των αιτήσεων; Ποιοι ήταν ουσιαστικά οι δικαιούχοι της ενίσχυσης; Κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων προέβλεπε:
H έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος χορηγείται σε πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.
Δικαιούχοι της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης είναι:
α) οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες με πλήρη ή ψιλή κυριότητα, είτε είναι επικαρπωτές, ή μισθωτές, εξαιρουμένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία, κύρια ή/και δευτερεύουσες, επλήγησαν.
β) Οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες) που στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, με την προϋπόθεση ότι η κτιριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση που επλήγη ήταν σε λειτουργία.
Η χρήση της πληγείσας κατοικίας από τον αιτούντα αποδεικνύεται και από τα φορολογικά στοιχεία Ε1, Ε2, ΕΝ.Φ.Ι.Α και Ε9 με τις μεταβολές μέχρι την ημέρα του συμβάντος καθώς και από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας σε περίπτωση ενοικιαστή μακροχρόνιας μίσθωσης.
Η στέγαση και λειτουργία της πληγείσας επιχείρησης αποδεικνύεται και από τα φορολογικά στοιχεία Ε1 και Ε3 ή Ν και Ε3 ανάλογα με τη μορφή (ατομική ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) της επιχείρησης του φορολογικού έτους 2019 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.2019 έως και 31.12.2019) και την εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης της επιχείρησης από το TAXISNET.
Aντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για την ταυτοποίηση της διεύθυνσης και τη χρήση της πληγείσας κατοικίας ή επιχείρησης. Οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης.
Πώς αποδεικνύεται το πλήγμα για τα νοικοκυριά
Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτητών που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και του χορηγείται το ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ή και χρήσης που δηλώνει στην αίτηση που συνιστά κατά τις προβλέψεις της παρ. 7 του άρθρου 1 του ν. 4728/2020 (Α’ 186), και υπεύθυνη δήλωση.
Σε περίπτωση που τμήμα της πληγείσας κατοικίας έχει δηλωθεί ότι χρησιμοποιείται και ως επαγγελματική έδρα, την αίτηση υποβάλλει ο κύριος της κατοικίας (ιδιοκτήτης με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία) που κάνει χρήση και του χορηγείται εξ ολοκλήρου η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας εφαρμόζονται οι προβλέψεις για τη συνιδιοκτησία κατοικίας.
Αν η πληγείσα κατοικία έχει συνολικά μισθωθεί ή παραχωρηθεί για επαγγελματική δραστηριότητα, την αίτηση υποβάλλει ο χρήστης στον οποίο χορηγείται εξ ολοκλήρου η αντίστοιχη έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση και στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός χρήστη η εν λόγω ενίσχυση χορηγείται ανάλογα με το ποσοστό χρήσης.
Πληγείσα θεωρείται η κατοικία ή η επιχείρηση και όχι ο περιβάλλων αυτές χώρος, που ικανοποιεί τις παρακάτω προϋποθέσεις: - βρίσκεται εντός των οριοθετημένων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, περιοχών, - έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές. Σε αντίθετη περίπτωση η αρμόδια Υπηρεσία δύναται να ζητήσει οποιαδήποτε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι η κατοικία ή η επιχείρηση έχει πληγεί (π.χ. φωτογραφίες κ.λπ.)
Πηγή: enikonomia.gr