Άγκυρα: Η Αγία Σοφία αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας – Με πολιτική σκοπιμότητα η απόφαση της UNESCO

 

 

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας και το τζαμί της Μονής της Χώρας, τα οποία συγκαταλέγονται στις “Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης”, όπως και στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση του, απαντώντας στην UNESCO η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι αλλαγές αυτές.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, η  εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

«Ο σκοπός και ο τρόπος της χρήσης των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας έχουν σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε για προσευχή πριν από ένα χρόνο, αποτελεί παράδοση ενός δικαιώματος και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Και καταλήγει: «Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και με πολιτική σκοπιμότητα».

https://www.newsbeast.gr/

 

Διαβάστε επίσης