Οργή και αγανάκτηση - Μια ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας

Αγρίνιο, 16/7/2021.

Προς την

Υπουργό Παιδείας

    Υπουργέ,

    Αν σας αιφνιδιάζει ήδη από την εισαγωγή της το ύφος της παρούσης επιστολής καθόσον η προσφώνηση τηςς ιδιότητάς σας δεν συνοδεύεται από την κλητική προσφώνηση «κυρία», είναι διότι οι απολύτως τραγικές επιλογές σας στον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων το τρέχον έτος στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, μου στερούν ψυχικά το κουράγιο να σας απευθύνω το λόγο κατά τρόπο που αρμόζει σε στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και ιδίως σε σχέση με την ειρημένη ιδιότητά σας.

Οριακά σε σχέση με την ψυχική διάθεση του υπογράφοντα, η παρούσα επιστολή θα συνεχίσει να απευθύνεται στον αποδέκτη της στον πληθυντικό, για λόγους καλαισθησίας και μόνο.

    Πρόκειται για μία θυμωμένη επιστολή, διότι αυτό είναι.

    Είμαι πατέρας μιας μαθήτριας Γ’ Λυκείου, η οποία συμμετείχε στις τρέχουσες πανελλήνιες εξετάσεις με το σύστημα που εσείς επιλέξατε και επιβάλατε. Ταυτόχρονα, είμαι και ο ίδιος κάτοχος πτυχίου ανώτατης σχολής, το οποίο θεωρώ ότι έχω τιμήσει μέχρι σήμερα, καθόσον υπηρετώ τη δικαιοσύνη από το στασίδι του μάχιμου δικηγόρου επί τριάντα ολόκληρα χρόνια.

    Υπό τη διττή λοιπόν αυτή ιδιότητά μου, είμαι σε θέση να αντιληφθώ τις ιδιαίτερες αντιξοότητες που βίωσαν οι φετινοί υποψήφιοι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα είμαι σε θέση να αντιληφθώ τον πόνο που αισθάνεται τη στιγμή που γράφεται η επιστολή τούτη ένας υποψήφιος, όταν στοχεύοντας σε μία σχολή της απόλυτης επιλογής του, πληροφορείται όττι αποτυγχάνει, για λόγους που κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με τις επιδόσεις του και δύνανται να εξηγηθούν μόνο με όρους παραλόγου.

    Εξηγούμαι:

Η θυγατέρα μου, ήδη από την τάξη της Γ’ Γυμνασίου δήλωσε ότι την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η βούλησή της αυτή παρέμεινε συνεπής και αταλάντευτη μέχρι και σήμερα. Το όνειρό της αυτό, το μεράκι της, το υποστήριξα ως όφειλα και ψυχικά και υλικά. Να σας υπενθυμίσω ότι για την είσοδο στη συγκεκριμένη σχολή, όπως και σε αρκετές άλλες, προαπαιτείται δοκιμασία και στα ειδικά μαθήματα του γραμμικού και του ελεύθερου σχεδίου. Να σας θυμίσω επίσης ότι τα μαθήματα αυτά δεν διδάσκονται στην δημόσια δήθεν δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση. Έτσι λοιπόν, ευθύς εξαρχής, εγείρεται ένα μείζον ζήτημα ηθικής τάξης, καθόσον οι έχοντες δύναται να υποστηρίξουν το όνειρο των παιδιών τους, ενώ οι μη έχοντες θα πρέπει να εξηγήσουν στα ίδια τι σημαίνει ταξική παιδεία, καθόσον τα αποτελέσματά της τα γεύονται από πρώτο χέρι.

Εγώ λοιπόν ήμουν από εκείνους τους γονιούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν το όραμα των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, ήμουν από εκείνους, που παρακολουθώντας τους χειρισμούς σας στο Υπουργείο Παιδείας, με καλή πίστη και ενόψει των εξαγγελιών τους, αξιολόγησα ως θετική την πρόθεσή σας να περιορίσετε την πρόσβαση στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα υποψηφίων με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Πράγματι, θα συμφωνήσω και εγώ ότι είναι λυπηρό να περνούν το κατώφλι των Πανεπιστημίων υποψήφιοι με επιδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5. Μαθητές με δομικές ελλείψεις σε γνώσεις θα ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα από το πρόγραμμα σπουδών ενός ΑΕΙ, με σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί από αυτούς να μην καταφέρουν τελικά να αποφοιτήσουν. 

Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνω ότι σκεφτήκατε ανάποδα. Αντί να σας προβληματίσει ως Υπουργό το γεγονός των τραγικά χαμηλών επιδόσεων στη δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης και τα αίτια που διαχρονικά συντείνουν στο φαινόμενο αυτό, βελτιώνοντας την εικόνα του δημόσιου σχολείου, φαίνεται από πρώτη ματιά ότι τουλάχιστον προσπαθήσατε να θωρακίσετε το κύρος των δημόσιων ΑΕΙ. 

Με την εισαγωγή του θεσμού της ειδικής βάσης εισαγωγής, όχι μόνο δεν πετύχατε αυτό, παρά οδηγηθήκαμε σε φαιδρά, αν όχι τραγικά αποτελέσματα. Ήδη από την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης του θεσμού της ειδικής βάσης εισαγωγής, έγινε αντιληπτό από το σύνολο των εμπλεκομένων στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, γονείς, μαθητές, καθηγητές, φροντιστές, ότι η δοκιμασία για την κατάληψη μιας θέσης σε δημόσιο ΑΕΙ, θα ήταν ιδιαίτερα σκληρή, καθόσον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υποψηφίων θα μείνουν εκτός σχολών, παρά το ότι παρουσίασαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις για σχολές που θεωρούνται χαμηλές και μεσαίες ως προς τη βάση εισαγωγής, μέχρι τη φετινή χρονιά τουλάχιστον. Και αν αυτό ακούγεται πολύ σκληρό και άδικο για υποψηφίους που στοχεύουν σε τέτοιου επιπέδου (πάντα ως προς τις βάσεις εισαγωγής και όχι ως προς το επίπεδο σπουδών) σχολές, καθόσον αρκετές από αυτές θα μείνουν χωρίς φοιτητές, οι επιλογές σας ξεπερνούν τα όρια του παραλόγου σε ό,τι αφορά στα ειδικά μαθήματα (αλήθεια εκεί στο Υπουργείο πρόλαβαν οι σύμβουλοί σας να σας παρουσιάσουν στατιστικά για τα κενά στις θέσεις εισαγωγής, τα οποία προκαλούνται αποκλειστικά από τις αδιανόητες επιλογές σας ; αυτό που κατάλαβαν ευθύς εξαρχής όλοι οι γονείς και οι μαθητές, έχοντας βασικές γνώσεις μαθηματικών, ότι δηλαδή η επιβολή του μέσου όρου και της εβε θα φαλκιδεύσει δραματικά τις θέσεις εισακτέων, δεν το κατανόησαν οι σύμβουλοί σας).

Επιβάλατε λοιπόν εβε και στα ειδικά μαθήματα. Επιβάλατε εβε και στα μαθήματα του γραμμικού και του ελεύθερου σχεδίου, παρά το ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας αποτυγχάνει διαχρονικά στα μαθήματα αυτά, αφού δεν διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο. Έτσι λοιπόν, ειδικά στις σχολές που απαιτείται και εξέταση στο σχέδιο, επιβάλατε συνολικά τρεις εβε ! Μία για τη σειρά των τεσσάρων βασικών μαθημάτων, μία για το ελεύθερο σχέδιο και μία για το γραμμικό. Εάν κάποιος υποψήφιος υπολείπεται έστω και σε μία από τις δύο εβε των ειδικών μαθημάτων, αποκλείεται από τη σχολή της επιλογής του, ακόμη και αν απέχει μερικές χιλιάδες μόρια από τη βάση εισαγωγής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί !

Μην μακρυγορώ. Η κόρη μου, υπό πρωτοφανείς συνθήκες που αφορούν βεβαίως  στο σύνολο των υποψηφίων, κατάφερε να μαζέψει 15.703 μόρια. Και αν τις μέρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επί των τεσσάρων βασικών μαθημάτων βίωσε τη χαρά και την αίσθηση της δικαίωσης, διότι ήδη είχε συγκομίσει από τα τέσσερα αυτά μαθήματα 12.873 μόρια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επί των ειδικών μαθημάτων,, η χαρά μετατράπηκε σε απορία και ακολούθως σε οργή. Καλούμαι να της εξηγήσω με λογικά επιχειρήματα, πως ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει 15.703 μόρια και ενώ οι επιδόσεις της στο σχέδιο κάθε άλλο παρά απογοητευτικές είναι (13,80 στο ελεύθερο και 14,50 στο γραμμικό), δεν θα καταφέρει τελικά να εισαχθεί (για την ακρίβεια δεν θα καταφέρει καν να τη δηλώσει στο μηχανογραφικό) σε μία σχολή που πέρυσι είχε ως βάση εισαγωγής τα 8.335 μόρια και φέτος, παρά την επιβολή των πολλαπλών ειδικών βάσεων εισαγωγής, δεν αναμένεται να ξεπεράσει ως βάση τα 12.000 – 13.000 μόρια. 

Συγχωρήστε με εάν θα πέσω έξω στις εκτιμήσεις μου ως προς τη βάση εισαγωγής στη συγκεκριμένη σχολή. Σίγουρα οι δικές μου εκτιμήσεις είναι πολύ καλύτερες και πολύ πιο ακριβείς από τις εκτιμήσεις τις δικές σας και των συμβούλων σας. Διότι εάν από πριν είχατε αντιληφθεί το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι βάσεις εισαγωγής ανά σχολή (και οφείλατε πριν επιβάλετε το μέτρο των εβε να κάνετε σχετικές προσομοιώσεις, διότι ατυχώς για τη χώρα φέρετε την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας) και παρά ταύτα επιμείνατε κατά τρόπο ιδιαιτέρως αυταρχικό στη διατήρηση του μέτρου αυτού (εβε και μάλιστα διπλή σε μάθημα που δεν διδάσκεται στο σχολείο), είστε απλά δολοφόνος ψυχών, εσείς και όλοι σας οι σύμβουλοι. Εάν δεν το είχατε αντιληφθεί, είστε απλά ανίκανη να φέρετε την ιδιότητα της Υπουργού Παιδείας. Σας καλώ άμεσα να παραιτηθείτε από τη θέση που δεν κοσμείτε. Εάν θέλετε να διατηρήσετε ψήγματα αξιοπρέπειας, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ. Εάν θέλετε να διασώσετε την υστεροφημία σας, έστω και υπό τη μορφή έμπρακτης μετάνοιας, ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ το μέτρο των εβε ή μειώστε με δική σας πρωτοβουλία τους συντελεστές που καθόρισαν οι ίδιες οι Σχολές. Είμαι βέβαιος ότι ούτε οι υπεύθυνοι αυτών είχαν καταλάβει τι ψήφισαν, μέχρι και σήμερα. Και σε κάθε περίπτωση, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ τώρα. Αρκετά έχετε προσβάλει τους Έλληνες πολίτες, τόσο με τον αυταρχικό σας λόγο, όσο και με τις αχαρακτήριστες επιλογές – πράξεις σας, στο όνομα πάντα της βελτίωσης της δημόσιας παιδείας. 

Η τελευταία σας ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την οποία δηλώσατε κατά λέξη «δεν μας ενδιαφέρει να γίνουν τα παιδιά μας φοιτητές, αλλά να αποφοιτήσουν. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής», υπό το φως των τελικών αποτελεσμάτων επί των πανελληνίων εξετάσεων, μόνο θυμηδία προκαλεί. Εξηγείστε σας παρακαλώ τι εννοούσατε ακριβώς με αυτή σας τη ρήση, στην κόρη μου και σε μερικές χιλιάδες υποψηφίων.

Κλείνοντας την επιστολή τούτη, σας διευκρινίζω ότι ο υπογράφων, εμφανώς τελεί υπό το κράτος του θυμού. Βεβαίως καταφέρατε να εξοργίσετε και να καταστείτε persona non grata και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ταυτόχρονα ο υπογράφων τελεί σε πλήρη επίγνωση των αιχμηρών λέξεων και φράσεων που χρησιμοποιεί. Σας βεβαιώνω ότι κατέβαλα ιδιαίτερα φιλότιμες προσπάθειες, για να μην καταφύγω σε αγοραίο λόγο, σκιαγραφώντας έστω και αδρομερώς τα έργα και τι ημέρες σας στο Υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ

 

Διαβάστε επίσης