Αντιγήρανση: Οι κινήσεις που «σταματούν» τον χρόνο

Να παραμείνουμε υγιείς με την πάροδο του χρόνου είναι ο στόχος. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια τα κύτταρά μας δεν ανανεώνονται με την ίδια ταχύτητα. ‘Οσο λοιπόν κι αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τη γήρανση, καποια στιγμή μοιραία αυτή θα βρεθεί στο «δρόμο» μας. 

Ωστόσο, με μικρές κινήσεις και ουσιαστικές προσπάθειες μπορούμε να δώσουμε μια μικρή παράταση ζωής στα κύτταρά μας, τους ιστούς μας και τη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας. Ας δούμε λοιπόν πώς θα συμβάλλουμε στην αντιγήρανση του οργανισμού μας.

Μικρά μυστικά και συνήθειες που συμβάλλουν στην αντιγήρανσή μας

Αρχικά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το σώμα μας λειτουργεί επηρεάζεται και από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, την πίεση της δουλειάς, το περιβάλλον.

Οι παρακάτω συμβουλές λοιπόν είναι πολύ χρήσιμες και καλό είναι να τις βάλουμε στην «to do» λίστα μας. Πρέπει:

-Να τρώμε υγιεινά και σωστά και να επιλέγουμε φρέσκα φρούτα. Η μεσογειακή διατροφή έρχεται πρώτη στη λίστα της μακροζωίας.
-Να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το να περνάμε πολλές ώρες κάνοντας ηλιοθεραπεία χωρίς χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επειδή μάλιστα η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
-Να αποφεύγουμε, όσο γίνεται, την έκθεσή μας στους ρύπους του περιβάλλοντος.
-Να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το υπερβολικό αλκοόλ, καθώς αυτά μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης αρκετά γρήγορα.
-Να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση. Το να παραμένουμε σωματικά ενεργοί παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων και έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας.
-Να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε. Χωρίς επαρκή χρόνο για ανάπαυση, το σώμα μας δεν μπορεί να αναγεννηθεί.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν γερνάμε όλοι με τον ίδιο ρυθμό. Άλλοι μπορεί να φτάσουμε στα 80 για να δούμε πάνω μας τα σημάδια του χρόνου και άλλοι να τα παρατηρήσουμε από τα 50. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν η κληρονομικότητα (π.χ. ασθένειες που μπορεί να έχουμε), η διατροφή μας και το υπόβαθρο. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι φτωχότερα γερνούν γρηγορότερα επειδή δεν είναι σε θέση να επενδύσουν στην υγεία τους, στην αντιγήρανση ή γενικά να φροντίσουν τον εαυτό τους.

πηγή

Διαβάστε επίσης