Πρόωρες εκπτώσεις, ποιον εξυπηρετούν;

Του Ηλία Κωνσταντάτου*

Η έλλειψη κινητικότητας στην αγορά οδήγησε στην πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων;

Κατά γενική παραδοχή η υποτονικότητα της αγοράς είναι χαρακτηριστική.

Όλες οι έρευνες δείχνουν σημαντική μείωση τζίρων εκτός από είδη που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και super markets…

Πιθανότατα αυτή η στασιμότητα και η έλλειψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος οδήγησε τους επικεφαλείς του υπουργείου στην άρον-άρον επίσπευση της έναρξης των εκπτώσεων σε τέτοιο βαθμό που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πιάστηκαν απροετοίμαστες…

Το ζητούμενο είναι βέβαια να διαπιστωθεί κατά πόσο θα δικαιωθεί αυτή η επιλογή του υπουργείου εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και υποτονικού κλίματος…
Ήδη το προηγούμενο διάστημα οι πιεσμένες και από την πανδημία επιχειρήσεις με αδιάθετα εμπορεύματα αναζητούν τρόπους διεξόδου και στήριξης, ωστόσο τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα μέτρα δεν δείχνουν να επαρκούν για να αναπτερώσουν το πεσμένο ηθικό της αγοράς.
Τα περσινά στοιχεία έρευνας της ΕΣΕΕ είναι απογοητευτικά και κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθούν κρίνοντας από τη γενική κατάσταση αλλά και τα μετέωρα βήματα του τουρισμού στη χώρα και όλοι ευχόμαστε να μην επαναληφθούν.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του των θερινών εκπτώσεων του 2019, σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση.
Στην ένδυση-υπόδηση οι περισσότερες επιχειρήσεις (72%) σημείωσαν υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος περιορίζεται στις μισές (48%) στα είδη ψυχαγωγίας/ επιμορφωτικά είδη.
Σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) επιχειρήσεις προχώρησαν σε ειδικές προσφορές από την επανέναρξη λειτουργίας τους μετά το “lockdown” έως τις θερινές εκπτώσεις, κάτι που έγινε και φέτος.
Ειδικότερα, σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019, έναντι σχεδόν έξι στις δέκα με τζίρο άνω των 45.000 ευρώ.
έξι στις δέκα επιχειρήσεις (58%) θεωρούν πως οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο 15θήμερο των εκπτώσεων ήταν χειρότερες από ότι ανέμειναν, παρά το γεγονός ότι είχαν συνυπολογίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα επισκεψιμότητα για τρεις στις τέσσερις (74%) επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να συνδέεται και με τη ραγδαία άνοδο των ηλεκτρονικών αναζητήσεων-πωλήσεων, καθώς εξαιρετικά μεγάλη πτώση της επισκεψιμότητας σημειώθηκε σε οκτώ στις δέκα (81%) επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού και σε τρεις στις τέσσερις (75%) στην ένδυση-υπόδηση.

Σε άλλο σημείο η ίδια έρευνα είχε επισημάνει ότι:

Περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (84%) θεωρούν ότι οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους, εξέλιξη που αποδίδεται στη γενικευμένη αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία.
Σχεδόν τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (72%) δήλωσαν πως επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο και μεγάλο βαθμό από την πανδημία ενώ σε μικρό βαθμό ή καθόλου μόνο το 6%.
Οι επιχειρήσεις διατηρούν σταθερά αρνητική θέση απέναντι στη λειτουργία τις Κυριακές. Η λειτουργία την Κυριακή, 19 Ιουλίου για περισσότερες από της μισές (53%) επιχειρήσεις δεν επηρέασε τον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου, ενώ τέσσερις στις δέκα υποστήριξαν ότι τον επηρεάζει αρνητικά.

Το τελευταίο μάλιστα επισημαίνεται μιας και ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει εκ νέου η κουβέντα για το άνοιγμα τις Κυριακές κάτι που πάγια είναι αντίθετο με την πεποίθηση και πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου.

Συμπερασματικά και εν μέσω ενός αρνητικού περιβάλλοντος θα πρέπει να επισημανθεί προς τις τάξεις της κυβέρνησης η αναγκαιότητα για την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς να μεροληπτούν στηρίζοντας με σπασμωδικές κινήσεις τις μεγαλύτερες αλυσίδες που και πιο γρήγορους χρόνους αντίδρασης έχουν, αλλά και τους εξυπηρετεί η διεύρυνση ωραρίου και το άνοιγμα των Κυριακών σε σχέση με μια μικρή συνήθως οικογενειακή επιχείρηση που αδυνατεί να απασχολεί προσωπικό σε διευρυμένο ωράριο.

 

*Ταμίας Εμπορικού Συλλόγου Πατρών

Διαβάστε επίσης