Αναγνωστοπούλου - Μάρκου: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει τα ελληνικά Πανεπιστήμια με κάθε τρόπο».

 

   Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και θέμα την κυβερνητική απαξίωση απέναντι στα  ελληνικά Πανεπιστήμια, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Οι κυβερνητικές επιλογές και στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της ανώτατης Παιδείας είναι σαφείς. Σαφείς και ορατές είναι πλέον και οι σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στην εκπαιδευτική διαδικασία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η κυβέρνηση επιλέγει να προκρίνει την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων αντί να μεριμνήσει για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. Έτσι αποφάσισε να προκηρύξει την πρόσληψη 400 Ειδικών Φρουρών, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, την ίδια στιγμή που μειώνει τη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια και δημιουργεί μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ και λοιπό προσωπικό, ενώ στον τομέα της έρευνας, πορεύεται με περικοπές στην οικονομική επιχορήγηση των ερευνητικών κέντρων και ελλειμματικούς προϋπολογισμούς για λειτουργικές δαπάνες, με μηδενική επιβράβευση για τη προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και με πάγωμα νέων προσλήψεων.

Η κυβέρνηση επιλέγει να μην τηρήσει το νομοθετημένο κανόνα 1:1 στην αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων στα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ, έτσι ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον οι απαραίτητες θέσεις και να μην υπάρχουν κενά στο επιστημονικό προσωπικό.

Η ακόρεστη νομοθετική βουλιμία της κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό και νεο-συντηρητικό θεσμικό πλαίσιο στα ΑΕΙ, βαδίζει πλάι – πλάι με την δυσανεξία που διακρίνει τα στελέχη της σε ότι είναι δημόσιο και την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλουν να “μεσιτεύσουν” στα ιδιωτικά συμφέροντα τις, όπως οι ίδιοι τις θεωρούν, “εκπαιδευτικές υπηρεσίες”.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ