Η Τουρκία παρήγγειλε 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Για να ενισχύσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Η Τουρκία παρήγγειλε 60 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για να ενισχύσει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η συμφωνία μεταξύ της BioNTech και του τουρκικού υπουργείου Υγείας αφορά την αγορά 60 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα 30 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων, ανακοίνωσε το γερμανικό εργαστήριο.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο μια πρώτη παραγγελία 30 εκατομμυρίων δόσεων αυτού του εμβολίου. Η νέα συμφωνία αυξάνει σε 120 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των δόσεων που θα παραδοθούν στην Τουρκία το 2021.

“Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στις προσπάθειες εμβολιασμού στην Τουρκία και για την εμπιστοσύνη που υπάρχει προς το πρόσωπό μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγούρ Σαχίν, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

“Στόχος μας είναι να παράσχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις του εμβολίου μας κατά της Covid-19 σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η πανδημία, να μειωθούν οι νοσηλείες λόγω της Covid-19 και να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς η Τουρκία, ενώ άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού ολοταχώς, επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εμβολίων.

Ένδειξη αυτής της έλλειψης, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τον Απρίλιο να αυξήσει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε έξι ή οκτώ εβδομάδες, έναντι των τεσσάρων που ίσχυαν προηγούμενα.

Η Τουρκία, χώρα σχεδόν 83 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει περισσότερες από 5,1 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και περισσότερους από 45.000 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Μόνο 11,6 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, κυρίως του κινεζικού Coronavac.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, η χώρα θα μπορούσε, χάρη στον εμβολιασμό, να επιτύχει “συλλογική ανοσία” πριν από τον Αύγουστο.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης