Χρ. Σταϊκούρας: Αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου

"και της αξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής"

Αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σημερινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου, από την οποία η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (σ.σ. τελική απόδοση 0,2%) που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας. (Σημειώνεται ότι, η τελευταία αντίστοιχη έκδοση τον Φεβρουάριο 2019 ήταν με επιτόκιο 3,6%). Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα.

Ο υπουργός σχολίασε και τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, όπου υπήρξε νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης (-0,4%), επισημαίνοντας ότι η μεθοδική δουλειά του ΟΔΔΗΧ και συνολικά του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα ανέφερε, στη δήλωσή του, ότι από τον Ιούλιο 2019, όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έως σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Έτσι, προσέθεσε, «παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος» και κατέληξε:

«Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε- άμεσα- τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης