Μία παράταση για τη Βιέννη, κατά δύο εβδομάδες, μέχρι τις 2 Μαίου, του “σκληρού lockdown”, που ισχύει έως τις 18 Απριλίου στα τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της Αυστρίας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκελαντ), ανακοίνωσε απόψε ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.
Ο ίδιος είχε σήμερα πολύωρες διαβουλεύσεις με υγειονομικούς και τοπικούς αξιωματούχους για τις αντιδράσεις που θα πρέπει να υπάρξουν στην ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της αυστριακής πρωτεύουσας, οι οποίες δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών από την περιφέρεια.
Το “σκληρό lockdown” για την “ανάπαυλα του Πάσχα των Καθολικών” (που ήταν φέτος στις 4 Απριλίου), ισχύει στη Βιέννη, την Κάτω Αυστρία και το Μπούργκενλαντ από την 1η Απριλίου και μέχρι την επόμενη Κυριακή 18 Απριλίου.
Ανοικτό ήταν ακόμη απόψε το ερώτημα, εάν, την παράταση του lockdown στη Βιέννη, κατά δύο εβδομάδες, θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο κρατίδια, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ.
Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων με εμπειρογνώμονες, τους κυβερνήτες των κρατιδίων και την αντιπολίτευση, για την εξέταση της κατάστασης της πανδημίας σε ολόκληρη την χώρα.
Σχεδόν 250 ασθενείς με Covid χρειάζονται αυτή την στιγμή στη Βιέννη εντατική θεραπεία, κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ, ενώ, όπως εξήγησε σήμερα ο αντιδήμαρχος Υγείας Πέτερ Χάκερ, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη στους κανονικούς θαλάμους και πρόκειται για “εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση”.
Οι αριθμοί δείχνουν μεν ότι έχει επιτευχθεί ένα σταθερό επίπεδο, “αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το δούμε ως τάση”, δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων έχει μειωθεί, αλλά η εξέλιξη στα νοσοκομεία θα βρίσκεται σε καθυστέρηση με περίπου δύο εβδομάδες πίσω.
Ο Πέτερ Χάκερ δεν απέκρυψε το γεγονός ότι “δεν είναι ευτυχής” με το ποσοστό των ασθενών στα νοσοκομεία της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας που δεν είναι κάτοικοι της Βιέννης και το οποίο ανέρχεται σε 20% κατά μέσο όρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Βιέννης είναι μάλιστα έως και 40%.
Ταυτόχρονα, ο αντιδήμαρχος Υγείας διαβεβαίωσε ότι “κανένας δεν πρόκειται να απορριφθεί” από τα νοσοκομεία, αλλά αυτό θα είναι θέμα με τις νέες εισαγωγές, αφήνοντας ο ίδιος να εννοηθεί προφανώς μια πιο περιοριστική προσέγγιση στο μέλλον.