Επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας προς Προεδρία Δημοκρατίας και Γενικό Επιτελείο Στρατού

Επιστολή της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Προεδρία της Δημοκρατίας σχετικά με την απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας
Προεδρία της Δημοκρατίας – Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
Αξιότιμο κ. Διοικητή Προεδρικής Φρουράς

Αγαπητοί Κύριοι,


Σας απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας για τη μεγαλειώδη κεντρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είμαστε, ωστόσο, στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε τα αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης των χιλιάδων Καλαβρυτινών που ζουν στην Αθήνα, αισθήματα που ευρίσκονται σε πλήρη
αρμονία με αυτά των απανταχού της πατρίδας μας και του κόσμου συμπατριωτών μας, για την απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, για πρώτη φορά φέτος, κατά την ανωτέρω κεντρική παρέλαση, που ήταν άλλωστε και η μοναδική που πραγματοποιήθηκε πανελληνίως, σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας.


Είδαμε τον τελευταίο καιρό να εκτυλίσσεται μία σχεδιασμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, στα πλαίσια της οποίας, κατά τη γνώμη μας, εντάσσεται και η τοποθέτηση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην τελευταία θέση μεταξύ λαβάρων και σημαιών στην κεντρική παρέλαση. Τέτοιες υποκινούμενες ενέργειες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν, καμία θέση στους ενωτικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία. Επειδή, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με προεδρικά διατάγματα, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό υποσυνείδητο, η σημασία της Αγίας Λαύρας και η συμβολή της στην έναρξη της Επανάστασης, αλλά και οι θυσίες των Καλαβρυτινών στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, ούτε διαγράφονται, ούτε υποβαθμίζονται με την περιστασιακή κακομεταχείριση του Λαβάρου της Επανάστασης και μάλιστα υπό τον ήχο του εμβατηρίου «Στην Αγία Λαύρα πρώτα…». Η εικόνα και ο συμβολισμός του Λαβάρου είναι βαθιά αποτυπωμένα στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων και η αναγνωρισιμότητά του τεράστια. Ο σεβασμός που εμπνέει στο λαό μας είναι βαθύς και η μεταχείρισή του πρέπει να είναι ανάλογη.
Είναι, άλλωστε, παγκοίνως γνωστό ότι προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ήδη από την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του την 25η Μαρτίου 1932, καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, προς αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισε μαζί με τα Καλάβρυτα στην έναρξη του Αγώνα του Έθνους μας.


Ελπίζουμε όπως αναθεωρήσετε και επανασχεδιάσετε τις τιμές στα σύμβολα της Ανεξαρτησίας.
Σας γνωρίζουμε ότι στα γραφεία του συλλόγου μας στην Αθήνα ευρίσκεται ακριβές αντίγραφο του Λαβάρου της Επανάστασης, το οποίο με χαρά θα παραχωρήσουμε, αν ζητηθεί, για μελλοντικές επίσημες εκδηλώσεις.


Για την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας,
Ο Πρόεδρος Ευθύμιος Η. Βαζαίος
Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Ι. Χριστοδούλου

kalavrytanews.com

 

Διαβάστε επίσης